Ο «αγκαστρωμένος» Κεν του Α. Θεμιστοκλέους: Ένα φανταστικό μυθιστόρημα για λίγους

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους (τέως ΕΛΑΜ, πρώην ΔΗΣΥ) σε πρόσφατη ανάρτησή του τοποθετήθηκε με ιδιαίτερη αγανάκτηση και κάποια νεύρα, για ένα θέμα που κυριολεκτικά δεν υπάρχει!

Article featured image
Article featured image


Εντύπωση δεν μας κάνει ούτε θα λέγαμε πως πέφτουμε από τα σύννεφα. Άλλωστε ουκ ολίγες φορές ο εν λόγω εκλεγμένος (με 1491 ψήφους) ανεξάρτητος βουλευτής τοποθετήθηκε για θέματα που: α) δεν τον αφορούν, β) δεν γνωρίζει, γ) δεν υπάρχουν, δ) όλα τα προηγούμενα.

Κάπως έτσι, στην τελευταία του ανάρτηση στα social media – που συνδυάζει όλα τα πιο πάνω - ασχολήθηκε με τον «αγκαστρωμένο» Κεν, τον γνωστό πλαστικό σύντροφο της γνωστής πλαστικής κούκλας Barbie. Αναδημοσιεύοντας, λοιπόν, μία φωτογραφία που δείχνει τον Κεν με μούσια και σε ενδιαφέρουσα, και παρουσιάζοντάς τον ως τη νέα έκδοση της δημοφιλούς κούκλας από την εταιρεία παραγωγής της, ο ανεξάρτητος βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξέσπασε σε ένα παραλήρημα περί φυσιολογικού και αφύσικου, ηθικού και ανήθικου, περί γάρων και άλλων τετράποδων, για να κλείσει πανηγυρικά με το κλασσικό πλέον αφήγημα του φασισμού της πολιτικής ορθότητας που απαγορεύει, άκουσον άκουσον, να βρίζεις, να προσβάλλεις, να μειώνεις, να περιθωριοποιείς και να στερείς δικαιώματα από ομάδες συνανθρώπων σου επειδή δεν είναι ίδιοι μαζί σου.

Μόνο που, άκουσον άκουσον, όποιος βιάζεται σκοντάφτει και παρότι ο ανεξάρτητος βουλευτής πολλές φορές έχει κάνει υποδείξεις σε συναδέλφους του, και όχι μόνο, να ψάχνουν πριν μιλήσουν και να ερευνούν πριν τοποθετηθούν, έπεσε ο ίδιος στην παγίδα της παραπληροφόρησης και των fake news.

Με μία απλή έρευνα στο διαδίκτυο, που δεν θα διαρκούσε περισσότερο απ’ όσο χρειάστηκε για να γράψει την ανάρτησή του, θα ανακάλυπτε προς έκπληξή του πως ο «Έγκυος Κεν» δεν υπάρχει. Θα ανακάλυπτε επίσης πως το Factcheck Cyprus αναζήτησε τη σχετική «είδηση» στο διαδίκτυο, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 10 Μαΐου 2022, για να διαπιστώσει ότι δημιουργήθηκε από τη σατιρική ιστοσελίδα The Babylon Bee και αποτελεί προϊόν φαντασίας.

themistoklisto-ken-eggios-2_city.png


Μάλιστα, στις 7 Ιουνίου 2022 η ίδια ιστοσελίδα κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει την εν λόγω κούκλα. Το βίντεο στη συνέχεια κυκλοφόρησε στους λογαριασμούς της σελίδας στα ΜΚΔ: Facebook, X/Twitter και YouTube.


Το βίντεο και ο ισχυρισμός για την ύπαρξη της κούκλας του Κεν που κυοφορεί ξεκίνησε να διαδίδεται με αποτέλεσμα να γίνει viral σαν να επρόκειτο για πραγματική είδηση.

Όπως αναφέρει το Factcheck Cyprus μετά από έρευνα που έκανε στον ιστότοπο της Mattel διαπίστωσε πως δεν υπάρχει κούκλα του Κεν που εγκυμονεί ανάμεσα στα 39 διαθέσιμα προϊόντα του Κεν, ενώ υπάρχουν κούκλες οι οποίες ανήκουν σε μειονοτικές κοινωνικά ομάδες όπως Κεν σε αναπηρικό καροτσάκι ή Κεν με προσθετικά μέλη.

Σχετικό δημοσίευμα που διαψεύδει το γεγονός μπορεί να βρει κάποιος και στην ιστοσελίδα του Reuters με την Mattel να δηλώνει ξεκάθαρα πως: «Αυτό δεν είναι αληθινό προϊόν και δεν σκοπεύουμε να κυκλοφορήσουμε κάποιο τέτοιο».


Η φωτογραφία στην «επίχαμη» ανάρτηση

416480240_1155795818740867_6264736051298399722_n.png

ken.png


Και αφού ξεκαθαρίσαμε το πώς ξεκίνησε η φήμη περί "αγκαστρωμένου'' Κεν, ας περάσουμε στην επίμαχη φωτογραφία η οποία αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου 2023 στο Instagram και προέρχεται στην πραγματικότητα από το σατιρικό λογαριασμό The Forbidden Toys στο Instagram που παράγει φωτογραφίες ανύπαρκτων παιχνιδιών με εργαλεία ΑΙ.



Συνοψίζοντας, η ιστορία με την κούκλα του Κεν που εγκυμονεί ξεκίνησε το 2022, ενώ η φωτογραφία της κούκλας που επικαλείται ο κ. Θεμιστοκλέους κυκλοφόρησε το 2023.


Συμπέρασμα

Η εταιρεία Mattel ΔΕΝ έχει κυκλοφορήσει κούκλα του Κεν που εγκυμονεί ούτε έχει σκοπό να κυκλοφορήσει τέτοια κούκλα. Ως ισχυρισμός, κυκλοφόρησε αρχικά ως φάρσα/αστείο γνωστού σατυρικού σάιτ, του Babylon Bee, που κυκλοφόρησε το 2022. Η εξεταζόμενη φωτογραφία του Κεν που εγκυμονεί δεν δείχνει πραγματική κούκλα, αλλά δημιουργήθηκε με τη χρήση εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης το Νοέμβριο του 2023.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ