«Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων»

Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο η Ελλάδα για τη νομοθεσία ορόσημο.

Article featured image
Article featured image


H Ελλάδα είναι η 37η χώρα στον κόσμο και η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου.

Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».




«Η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων»

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου με το πέρας της ψήφισης της τροποποίησης του νόμου και μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνή Μέσα την ανέδειξαν, με τους τίτλους τους να επικεντρώνονται στο γεγονός πως η Ελλάδα είναι η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφύλων ζευγαριών.

Στο BBC αναφέρεται πως «η τροποποίηση αυτή έχει διχάσει τη χώρα, με σκληρή αντίσταση υπό την ηγεσία της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι υποστηρικτές της πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Πολλοί ανάρτησαν πανό, κρατούσαν σταυρούς, διάβασαν προσευχές και τραγούδησαν αποσπάσματα από τη Βίβλο στην πλατεία Συντάγματος της πρωτεύουσας».

diethni-mesa-ellada-gay-orthodoksi-7_city.png
BBC



Το δημοσίευμα του Reuters κάνει αναφορά στην Ελληνική Λύση, ένα από τα τρία ακροδεξιά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, το οποίο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιχριστιανικό» και είπε ότι πλήττει τα εθνικά συμφέροντα.

diethni-mesa-ellada-gay-orthodoksi-6_city.png
Reuters



Το CNN έκανε μια πιο εκτενή αναφορά στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία στον πυρήνα της παραμένει μια χώρα παραδοσιακών οικογενειακών αξιών και δομών, ενώ συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες σε θέματα ισότητας των φύλων. Το 2022, η Αθήνα κατέλαβε την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων της ΕΕ με μικρή μόνο βελτίωση το 2023.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τη Metron Analysis έδειξε ότι παρόλο που το 62% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι υπέρ του γάμου ομοφύλων, το 69% ήταν κατά της γονεϊκότητας μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Έρευνες που απευθύνονταν αποκλειστικά σε νεαρούς ερωτηθέντες έδειξαν υψηλότερα ποσοστά υποστήριξης.

Το νομοσχέδιο για τους γάμους ομοφυλόφιλων έχει προκαλέσει την οργή της σημαίνουσας Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην οποία ανήκει πάνω από το 80% του πληθυσμού.

diethni-mesa-ellada-gay-orthodoksi-3_city.png
CNN



Τίτλοι από άλλα διεθνή Μέσα:


diethni-mesa-ellada-gay-orthodoksi-8_city.png
Guardian



diethni-mesa-ellada-gay-orthodoksi-5_city.png
Japan Times



diethni-mesa-ellada-gay-orthodoksi-4_city.png
Al Jazeera



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ