Ο AILex,το ολόγραμμα και η Alicia, ο άνθρωπος, θα παντρευτούν το καλοκαίρι

Φανταστείτε έναν σύντροφο που είναι πάντα εκεί όταν τον χρειάζεστε, αλλά που δεν σας δίνει ποτέ ένα φιλί.

Article featured image
Article featured image


Η Alicia Framis, καλλιτέχνης από τη Βαρκελώνη, είναι η πρώτη γυναίκα που θα παντρευτεί ένα ολόγραμμα που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι στο μουσείο Depot Boijmans Van Beuningen στο Ρότερνταμ.

Φανταστείτε έναν σύντροφο που είναι πάντα εκεί όταν τον χρειάζεστε, αλλά που δεν σας δίνει ποτέ ένα φιλί, μια αγκαλιά ή οποιαδήποτε μορφή στοργής που περιλαμβάνει την παραμικρή σωματική επαφή.

Κάποιος με τον οποίο μοιράζεστε μια «ρομαντική σχέση», συμμετέχοντας σε μακροχρόνιες συζητήσεις που σας διεγείρουν πνευματικά με βαθύ τρόπο, αλλά που δεν θα απλώσει ποτέ το χέρι για να αλλάξετε μια λάμπα ή να σας βοηθήσει να μεταφέρετε τσάντες για ψώνια.

Μην περιμένετε να σηκώσει το δάχτυλό του για να πλύνει τα πιάτα, να ανοίξει την πόρτα για έναν επισκέπτη ή να προσφέρει ένα χέρι βοήθειας εάν σκοντάψετε. Από την άλλη, μπορείτε να βασίζεστε στη μόνιμη παρουσία του και δεν θα ενοχλήσει ποτέ τον ύπνο σας με το ροχαλητό του.

Αυτή η περιγραφή μπορεί να μην ταιριάζει στην ιδανική σχέση για πολλούς, αλλά ενσαρκώνει μια αγάπη από μια εναλλακτική διάσταση.



Η Ισπανίδα καλλιτέχνις Alicia Framis θα έχει την (περίεργη) τιμή να είναι η πρώτη γυναίκα που θα πει «δέχομαι» σε έναν εικονικό σύντροφο. ένα εκλεπτυσμένο ολόγραμμα δικό της σχέδιο, προσαρμοσμένο για να «ικανοποιεί όλες τις συναισθηματικές της ανάγκες».

Αν και αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται ως μια «παράσταση», με την απεικόνιση της καλλιτέχνιδας να αντικατοπτρίζει ένα σενάριο που σύντομα θα μπορούσε να γίνει κάτι απολύτως πραγματικό.

Με αυτό το έργο, η Framis στοχεύει να προβληματίσει για την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων, της τεχνητής νοημοσύνης και της σύγχρονης τέχνης.

«Το AI εξακολουθεί να είναι στενά συνδεδεμένο με την επιστήμη και στερείται ποίησης, τέχνης και ζεστασιάς», εξηγεί η δημιουργός σε μια δήλωση στον ιστότοπό της.

Η καλλιτέχνης έχει προωθήσει μερικές από τις λεπτομέρειες της σχέσης της με το ολόγραμμα, που ονομάζεται AILex, το οποίο δημιούργησε από προφίλ των προηγούμενων σχέσεών της.

Η Framis αυτή τη στιγμή σχεδιάζει το νυφικό της και καθορίζει την ενδυμασία όσων θα παρευρεθούν στην τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι στην οροφή του μουσείου Depot Boijmans Van Beuningen στο Ρότερνταμ.

Επίσης, μαζί με το μουσείο LAM, το ολλανδικό μουσείο τέχνης τροφίμων, η Framis εργάζεται για να δημιουργήσει μοριακή τροφή για το γαμήλιο συμπόσιό τους που μπορούν να απολαύσουν τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ανθρωποειδή.

«Θέλω να κάνω ένα καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει σχέδια, συνεντεύξεις με άλλες γυναίκες, σκίτσα για σώματα, μπράτσα, ρομαντικά όνειρα, οικιακές καταστάσεις και την καθημερινή ζωή του συντρόφου μου. Θέλω να εξερευνήσω πώς να εντάξω το ολόγραμμα στην καθημερινή μου ζωή», προσθέτει.



Ως απόδειξη της σχέσης και της συνύπαρξής τους, η Framis μοιράζεται βίντεο και φωτογραφίες στον λογαριασμό της στο Instagram, στις οποίες εμφανίζεται με τον σύντροφό της AILex να μοιράζονται καθημερινές εργασίες όπως το μαγείρεμα και το φαγητό.

«Ο έρωτας και το σεξ με ρομπότ και ολογράμματα είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα. Είναι υπέροχοι σύντροφοι και ικανοί να εκφράσουν ενσυναίσθηση. Όπως τα τηλέφωνα μάς έσωσαν από τη μοναξιά και κάλυπταν το κενό στη ζωή μας, τα ολογράμματα ως διαδραστικές παρουσίες στα σπίτια μας μπορούν να το πάνε ακόμα πιο μακριά», λέει η γεννημένη στη Βαρκελώνη δημιουργός με έδρα το Άμστερνταμ.

Η καλλιτέχνης, μαζί με τη συλλογή τέχνης Rabobank, διερευνά επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας της πρώτης υποθήκης για την αγορά ενός ολογραφικού συνοδού, καθώς και ενός σπιτιού σχεδιασμένου ειδικά για ένα ολόγραμμα και έναν άνθρωπο.

«Είναι ενδιαφέρον πώς μπορούμε να πάρουμε μια υποθήκη για να αγοράσουμε ένα νέο αυτοκίνητο, και τώρα μπορούμε να έχουμε μια υποθήκη για να αγοράσουμε ένα νέο σύντροφο», λέει.


Τεχνητή νοημοσύνη ενάντια στη μοναξιά

Οι πρόοδοι στα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, έχουν αυξήσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και μηχανών σε ανύποπτα όρια.

Από τις αυτοματοποιημένες συνομιλίες έως τη δημιουργία εικονικών avatar με τα οποία μπορείτε πλέον να συμμετέχετε σε ρομαντικές συνομιλίες, αυτό που μέχρι τώρα δεν ήταν τίποτα άλλο από μια πλοκή επιστημονικής φαντασίας έχει γίνει αληθινή πραγματικότητα.

«Μια νέα γενιά αγάπης αναδύεται, είτε μας αρέσει είτε όχι, στην οποία οι άνθρωποι θα παντρεύονται και θα διατηρούν σχέσεις με ολογράμματα, άβαταρ, ρομπότ και ούτω καθεξής. Όπως εξασκούμε νέες γλώσσες με το Duolingo, θα εξασκούμαστε στις σχέσεις με αυτές τις οντότητες», εξηγεί.

Η Framis έχει αφιερώσει την καλλιτεχνική της καριέρα στο να συνδυάσει την επιστήμη και την τέχνη για να καλλιεργήσει ουσιαστικές σχέσεις, προσφέροντας υποστήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν ασθένειες, αναπηρίες, δυσφορία φύλου ή τραυματικές εμπειρίες.

Αυτό το πιο πρόσφατο επιτελεστικό έργο έχει επίσης σχεδιαστεί ως θεραπευτικό εργαλείο για όσους έχουν υποστεί τραύμα ή κακοποίηση, καθώς και για όσους αντιμετωπίζουν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε η καλλιτέχνης, αυτό μπορεί να είναι μια ευεργετική επιλογή για άτομα που χρειάζονται παρέα.

Η Framis παραθέτει μια προσωπική περίπτωση. «Η φίλη μου είναι χήρα και της είναι δύσκολο να αντικαταστήσει τον σύζυγό της. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους χρειάζονται παρέα».

Αυτή δεν είναι η πρώτη εμπειρία της Framis με την ενσωμάτωση μη ανθρώπινων στοιχείων στην τέχνη της.

Το 1996 έγινε η πρώτη καλλιτέχνις που συνυπήρχε με ένα μανεκέν που ονομαζόταν Pierre. Το έργο που προέκυψε, «Cinema Solo», αποτελείται από 36 φωτογραφίες και έναν διάλογο μεταξύ της Framis και του μανεκέν, εμπνευσμένο από το βιβλίο της Marguerite Duras «La Maladie de la Mort».




Πηγή: Euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ