Στην Ινδία το (ροζ) μαλλί της γριάς φέρεται να περιέχει καρκινογόνα ουσία

Πολιτείες προχωρούν στην απαγόρευσή του.

Article featured image
Article featured image


Μπορεί το ροζ μαλλί της γριάς να προκαλέσει καρκίνο;

Κάποιες πολιτείες στην Ινδία είναι πεπεισμένες περί αυτού και έχουν προχωρήσει στην απαγόρευση πώληση της ροζ, γλυκιάς λιχουδιάς.

Την περασμένη εβδομάδα, η νότια πολιτεία Ταμίλ Ναντού εφάρμοσε την απαγόρευση, αφού εργαστηριακοί έλεγχοι επιβεβαίωσαν την παρουσία μιας ουσίας που μπορεί να προκαλεί καρκίνο, και συγκεκριμένα της Rhodamine-B, σε δείγματα που στάλθηκαν για δοκιμή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η περιοχή Πουντουτσέρι απαγόρευσε επίσης το γλύκισμα ενώ άλλες πολιτείες έχουν αρχίσει να κάνουν ελέγχους σε δείγματα.

Το μαλλί της γριάς, που ονομάζεται buddi-ka-baal στην Ινδία είναι δημοφιλές μεταξύ των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Απαντάται σε πάρκα ψυχαγωγίας, εκθέσεις και άλλους χώρους διασκέδασης όπου συχνάζουν παιδιά, που τους αρέσει πολύ λόγω της κολλώδους υφής του που λιώνει στο στόμα.

Αλλά ορισμένοι Ινδοί αξιωματούχοι λένε πως το γλύκισμα δεν είναι καθόλου αθώο.

Ο Π. Σαθίς Κουμάρ υπεύθυνος για την ασφάλεια των τροφίμων στην πόλη Τσενάι στο Ταμίλ Ναντού, είπε στην εφημερίδα Indian Express ότι οι μολυσματικές ουσίες στο μαλλί της γριάς «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο και να επηρεάσουν όλα τα όργανα του σώματος».

Η ομάδα του έλαβε αιφνιδιαστικά δείγματα από πωλητές μαλλιού της γριάς σε μια παραλία της πόλης την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κουμάρ είπε ότι το γλυκό που πωλείται στην πόλη παρασκευάστηκε από ανεξάρτητους πωλητές και όχι από εγγεγραμμένα εργοστάσια.

Λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση της πώλησής του, αφού οι εργαστηριακές δοκιμές εντόπισαν την παρουσία Rhodamine-B (μιας χημικής ένωσης), στα δείγματα.

Η χημική ουσία προσδίδει μια φθορίζουσα ροζ απόχρωση και χρησιμοποιείται για τη βαφή υφασμάτων, καλλυντικών κ.α.

Όπως αναφέρει το BBC, μελέτες έχουν δείξει ότι η χημική ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και η Ευρώπη και η Πολιτεία της Καλιφόρνια έχουν καταστήσει παράνομη τη χρήση της ως βαφής τροφίμων.

Ενώ απαγόρευσε το μαλλί της γριάς στο Ταμίλ Ναντού, ο υπουργός Υγείας Μα Σουμπραμανιάν δήλωσε ότι η χρήση της Rhodamine-B στη «συσκευασία, εισαγωγή, πώληση τροφίμων ή το σερβίρισμα φαγητού που το περιέχει σε γάμους και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα τιμωρείται σύμφωνα με τους κανονισμούς περί Ασφάλειας των Τροφίμων και της Standards Act, 2006».

Αντίστοιχα η γειτονική πολιτεία Άντρα Πραντές έχει επίσης αρχίσει να ελέγχει δείγματα μαλλιού της γριάς για την παρουσία του καρκινογόνου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εφημερίδα New India Express ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων στο Δελχί πίεζαν επίσης πάρα πολύ για την απαγόρευση του μαλλιού της γριάς.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ