Αγγλία: Ιδιοκτήτες σπιτιών απαγορεύουν το σεξ στους ενοικιαστές

Μέχρι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι το σεξ αποτελεί μέρος της συνολικής ποιότητας ζωής μας.

Article featured image
Article featured image


Φανταστείτε αυτό: Μόλις μετακομίσατε στο Λονδίνο και επιτέλους αποκτήσατε τον δικό σας χώρο. Είναι η πρώτη φορά που μένετε χωρίς τους γονείς σας, έχετε βρει ένα χαριτωμένο δωμάτιο σε μια κεντρική τοποθεσία και οι συγκάτοικοί σας δεν είναι καν παράξενοι. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν σας αφήνει να κάνετε σεξ.

Αυτό συνέβη στην 23χρονη Λούσι,αφού μετακόμισε σε ένα σπίτι με άλλα τρία κορίτσια. Άρχισε να παρατηρεί πινακίδες στους κοινόχρηστους χώρους που απαγόρευαν τη «μουσική μετά τις 23:00», τα «πάρτι στο σπίτι» και, κυρίως, το «δυνατό σεξ», αναφέρει σε συνέντευξή της στο VICE.

Οι Βρετανοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων είναι γνωστοί για τους εξωφρενικούς τους κανόνες, αλλά αυτό θα έλεγε κανείς πως είναι υπερβολή.

Η Λούσι λέει ότι το βρήκε αστείο στην αρχή. «Σκέφτηκα πώς θα μπορεί να ξέρει; Αλλά φαίνεται πως τελικά ο ιδιοκτήτης κάνει επιθεωρήσεις και αναφέρει τη σχετική απαγόρευση όταν μας επισκέπτεται», λέει. «Είμαστε όλα κορίτσια και αρχίζει να μας κάνει διαλέξεις για το ότι “οι νέοι του σήμερα” είναι υπερσεξουαλικοί και μας λέει να φυλάξουμε τον εαυτό μας για γάμο».

Προφανώς, η σεξουαλική ζωή της Λούσι ή των συγκάτοικών της, «κυριολεκτικά δεν τον αφορά», όπως λέει και η ίδια, αλλά δεν μπορεί να κάνει πολλά για αυτό. «Ένα τέτοιο δωμάτιο είναι σπάνιο και είναι τόσο δύσκολο να βρεις ένα μέρος να μείνεις αυτές τις μέρες. Είναι ανατριχιαστικό, αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να το ανεχθώ».

Ορισμένοι ένοικοι αναφέρουν πως περιορισμοί σχετικά με το σεξ αναφέρονται ακόμα και στα συμβόλαια που υπογράφουν για τα σπίτια τους. Μερικές φορές εκφράζεται φανερά, άλλες φορές μεταμφιέζεται ως «απαγόρευση της διανυκτέρευσης καλεσμένων».


«Απαγορεύεται η διανυκτέρευση των καλεσμένων»

Ο Chris, 24 ετών, νοικιάζει ένα δωμάτιο σε μια σοφίτα στο Λονδίνο και μοιράζεται έναν κοινόχρηστο χώρο με δύο άλλους συγκάτοικους, αδέρφια, που είναι και οι ιδιοκτήτες του χώρου. «Οι γονείς τους επισκέπτονται συχνά», λέει στο VICE, «και περίπου τέσσερις μήνες μετά τη διαμονή τους εδώ, η μαμά τους με άκουσε να κάνω σεξ με την κοπέλα μου και τους παραπονέθηκε γι' αυτό». Αργότερα, οι συγκάτοικοί του έβαλαν ένα σημείωμα κάτω από την πόρτα του υπνοδωματίου του, ζητώντας του να μην κάνει σεξ στο σπίτι και να μην επιτρέπει σε καλεσμένους να διανυκτερεύουν γενικά. «Τους μίλησα στην κοινόχρηστη κουζίνα μας και μου είπαν ότι είναι “λάθος” να κάνω σεξ γιατί είναι “το σπίτι τους”».

Ο Chris έψαξε αμέσως το συμβόλαιό του, υποθέτοντας ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει τον εαυτό του, αλλά αποδείχθηκε ότι στους όρους έγραφε πως απαγορεύεται να επιτρέπει σε καλεσμένους του να διανυκτερεύουν. «Δεν φαινόταν να έχουν πρόβλημα με την κοπέλα μου να μείνει εκεί μέχρι που μας άκουσαν να κάνουμε σεξ». Ο Chris τηρεί τώρα αυτούς τους περίεργους κανόνες κατά του σεξ, καθώς δεν έχει πουθενά αλλού να ζήσει.

Σύμφωνα με τον Qarrar Somji, διευθυντή της Witan Solicitors (που ειδικεύονται στην επίλυση διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών), οι ενοικιαστές που ζουν μαζί με τους ιδιοκτήτες, όπως ο Chris, δεν έχουν πολλά δικαιώματα. Στην πραγματικότητα τίποτα δεν εμποδίζει τους ιδιοκτήτες να απαγορεύουν στους επισκέπτες να διανυκτερεύουν.


«Ένας ιδιοκτήτης έκανε ένα σχόλιο για τις “ουρές των ανδρών” έξω από το σπίτι»

Οι απαγορεύσεις σχετικά με το σεξ είναι νομικά έγκυρες, κατά κάποιο τρόπο. Ο νόμος παρέχει κάποια προστασία στον ενοικιαστή, επειδή ο ιδιοκτήτης χρειάζεται δικαστική απόφαση για να τον εκδιώξει [για αυτό], που σημαίνει ότι ένας δικαστής θα πρέπει να συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη ότι ένας ενοικιαστής που κάνει σεξ στο σπίτι του αποτελεί πρόβλημα.

Ο Nick Ballard, επικεφαλής διοργανωτής στο ACORN, είπε στο VICE: Χάρη στις εξώσεις χωρίς υπαιτιότητα – αυτές που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να απαγορεύσει αλλά δεν το έκανε – «οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να πουν ότι σας διώχνουν επειδή κάνετε σεξ, αλλά μπορούν σε διώξουν χωρίς συγκεκριμένο λόγο».

Αυτό είναι κάτι που ο brand manager Cai, 33 ετών, φοβόταν πολύ στο παρελθόν – δύο διαφορετικοί ιδιοκτήτες προσπάθησαν να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν το σεξ στο ακίνητο που νοίκιασε ιδιωτικά. «Ένας ιδιοκτήτης έκανε ένα σχόλιο για τις “ουρές των ανδρών” έξω από το σπίτι. Δεν έβαλα τους ανθρώπους να κάνουν ουρές για να με γ***σουν και το σχόλιο ήταν ομοφοβικό», λέει ο Cai στο VICE. «Μου είπαν επίσης ότι η ενεργή σεξουαλική ζωή θέτει ανθρώπους και περιουσίες σε κίνδυνο, έτσι έφυγα».

Η ανάκριση όμως δεν σταμάτησε εκεί. «Στη συνέχεια προσπάθησαν να μου πουν ότι υπήρχαν σημάδια λιπαντικού σιλικόνης στο πάτωμα, τα οποία δεν έχω χύσει ποτέ», λέει o Cai.

Σε άλλο ακίνητο, ο ιδιοκτήτης του τον ρώτησε πόσοι άντρες έμεναν στο σπίτι και για πόσο καιρό, λόγω της ενοικίασης μόνο για ένα άτομο. «Κατέληξα να φύγω λόγω της περίεργης προσήλωσης στον τρόπο ζωής μου», προσθέτει.


Νόμιμο δικαίωμα στην «ήσυχη απόλαυση» - Και το σεξ απόλαυση είναι

Ο Ballard λέει ότι οι ενοικιαστές έχουν νόμιμο δικαίωμα στην «ήσυχη απόλαυση» του σπιτιού τους, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή των ενοικιαστών τους. Για το σεξ δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά ωστόσο –ίσως, επειδή κανείς δεν περίμενε ποτέ ότι οι ιδιοκτήτες θα ενοχλούνταν τόσο για τις σεξουαλικές συνήθειες όλων μας– αλλά οι περισσότεροι από εμάς θα δηλώναμε το σεξ ως «απόλαυση», οπότε θα μπορούσε να είναι παραβίαση.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι το σεξ αποτελεί μέρος της συνολικής ποιότητας ζωής μας. Εξίσου σημαντική με την κοινωνική δραστηριότητα, την ποιότητα του ύπνου και, κατά ειρωνικό τρόπο, το περιβάλλον του σπιτιού μας.

Ο Μπάλαρντ προσθέτει ότι, τελικά, όσο υπάρχουν εξώσεις χωρίς υπαιτιότητα, οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δύναμη να εκδιώξουν τους ενοικιαστές, αν δεν εγκρίνουν τη σεξουαλική τους ζωή.

Στο άρθρο του VICE αναφέρεται πως ο έλεγχος που ασκούν οι ιδιοκτήτες στη σεξουαλική ζωή των ενοικιαστών τους μιλά για το πόσο μικρή προστασία έχουν οι ενοικιαστές στην τρέχουσα αγορά. Το αυξανόμενο αίσθημα κατά του σεξ και η έλλειψη προστασίας της στέγασης είναι και τα δύο προϊόντα ενός αποτυχημένου καπιταλιστικού συστήματος και τώρα εργάζονται χέρι-χέρι για να παρενοχλήσουν τους ανθρώπους. Τι έπεται; Χρεώσεις για το σεξ; Χρεώσεις ανά one night stand;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ