Κρατήθηκε για 69 μέρες σε (ελληνική) φυλακή λόγω… απλής συνωνυμίας

Ακόμα μια επική στιγμή των ελληνικών Αρχών.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία Αρχείου


Μία απίστευτη υπόθεση δικαστικής πλάνης στην Κω βλέπει το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα ένας 50χρονος Γερμανός πολίτης βρέθηκε στην φυλακή για 69 ημέρες λόγω… συνωνυμίας και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος βροντοφώναζε ότι είναι αθώος και ότι πρόκειται για λάθος.

Ως συνέπεια των διαδοχικών λαθών και της τρομακτικής αμέλειας που επέδειξαν οι Αρχές ο άνδρας έμεινε κρατούμενος από την ημέρα της σύλληψής του στις 18 Ιουνίου μέχρι τις 25 Αυγούστου του 2023.

Στις 11 Μαρτίου ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα διεκδικήσει αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο λόγω της άδικης προσωρινής κράτησής του.

Συγκεκριμένα ζητά η αποζημίωση να προσδιοριστεί στα 50 ευρώ ημερησίως λόγω της αμέλειας που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσής του.


Το χρονικό

Ο 50χρονος κατόπιν εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης σε βάρος του συνελήφθη για κατοχή 7 γραμμαρίων κάνναβης. Πιο συγκεκριμένα κατηγορήθηκε ότι έδωσε, εν γνώσει του, εντολή να μεταφερθεί δέμα από την Αθήνα στο Τιγκάκι της Κω, το οποίο περιείχε 7 γραμμάρια ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, η οποία ήταν επιμερισμένη σε δύο νάιλον συσκευασίες βάρους 1,8 γραμμαρίων και 5,2 γραμμαρίων.

Κρατήθηκε προσωρινώς από τις 18 Ιουνίου 2023 δυνάμει εντάλματος συλλήψεως, το οποίο είχε εκδοθεί στο όνομα συνονόματού του αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Ειδικότερα, το ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Κω εξεδόθη χωρίς άλλα στοιχεία ταυτότητας, πλην του ονοματεπωνύμου. Το επώνυμό του μάλιστα είναι αρκετά σύνηθες στην Γερμανία. Τονίζει ωστόσο ότι το δικό του επώνυμο γράφεται με δύο FF και δύο ΝΝ, ενώ ο πραγματικός κατηγορούμενος φέρεται στη δικογραφία με όμοιο όνομα αλλά με ένα από καθένα εκ των γραμμάτων αυτών!

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του διαμαρτυρόταν αλλά μη μπορώντας να επικοινωνήσει στα ελληνικά και μη μπορώντας να έχει συνήγορο υπεράσπισης δεν κατάφερε να πείσει τις Αρχές ότι είχαν στα χέρια τους τον λάθος άνθρωπο!

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, στις 18 Σεπτεμβρίου 2023, στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για συνωνυμία κι ότι ο άνδρας που δικαζόταν ήταν άλλος από αυτόν που περιλάμβανε η δικογραφία, έτσι ο 50χρονος Γερμανός αθωώθηκε για την κατηγορία διακίνησης ναρκωτικών.


Το αδιαμφισβήτητο στοιχείο των πρακτικών ξενοδοχείου και η χρονολογία γέννησης


Η αθωότητά του αποδείχθηκε περίτρανα όταν το ξενοδοχείο στο οποίο φαίνεται να διέμεινε ο Γερμανός της δικογραφίας, κατέθεσε στο δικαστήριο έγγραφα που αποδεικνύουν ότι κατηγορούμενος είναι ένας άνδρας γεννημένος το 1984 κι όχι ο άνθρωπος που είχαν συλλάβει και στείλει φυλακή, ο οποίος είναι γεννημένος το 1974.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ