Δεν κατάφεραν να εκτελέσουν τον μακροβιότερο θανατοποινίτη του Αϊντάχο

Η εκτέλεση θα ήταν η πρώτη του Αϊντάχο εδώ και 12 χρόνια.

Article featured image
Article featured image


Η εκτέλεση του μακροβιότερου θανατοποινίτη του Αϊντάχο έχει ανασταλεί, αφού οι αξιωματούχοι απέτυχαν να χορηγήσουν μια θανατηφόρα ενέσιμη δόση.

Η θανατική ποινή εναντίον του κατά συρροή δολοφόνου Thomas Creech, 73 ετών, επρόκειτο να εκτελεστεί στο Boise, του Αϊντάχο, την Τετάρτη.

Η εκτέλεση θα ήταν η πρώτη του Αϊντάχο εδώ και 12 χρόνια.

Η αποτυχημένη διαδικασία του Αϊντάχο ήρθε ώρες πριν το Τέξας εκτελέσει έναν διπλό δολοφόνο που συνεχίζει να ομολογεί την αθωότητά του.

Ο Κριτς βρίσκεται στη φυλακή από το 1974 και καταδικάστηκε σε θάνατο για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό ενός συγκρατούμενου του το 1981. Είναι ένας από τους παλαιότερους θανατοποινίτες στις ΗΠΑ.

anastalike-thantopinitis-2_city.png



Έχει καταδικαστεί για πέντε φόνους σε τρεις πολιτείες και είναι ύποπτος για πολλούς άλλους φόνους. Μόλις τον περασμένο μήνα, οι αρχές κοντά στο Λος Άντζελες έκλεισαν μια υπόθεση δολοφονίας σχεδόν 50 ετών αφού εντόπισαν επιτυχώς τον Κριτς ως ύποπτο.

Η εκτέλεση της Τετάρτης επρόκειτο να πραγματοποιηθεί λίγες ώρες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε πολλαπλά αιτήματα από τη νομική ομάδα του για αναστολή της ποινής, αφού δεν βρήκε λόγους για επιείκεια.

Η εκπρόσωπος του Τμήματος Διόρθωσης του Αϊντάχο, Σάντα Κουζέτα-Τσερίματζικ είπε στους δημοσιογράφους ότι η αδυναμία της χορήγησης της δόσης σήμαινε ότι το θανατικό ένταλμα της πολιτείας θα λήξει, αφήνοντάς το να «εξετάσει τα επόμενα βήματα».

Οι δικηγόροι του Κριτς ανέφεραν σε δήλωση ότι «το κράτος προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση στις φλέβες του και στα χέρια και στα πόδια του 10 φορές πριν τα παρατήσει».

«Είμαστε εξοργισμένοι, αλλά δεν μας εκπλήσσει που η Πολιτεία του Αϊντάχο απέτυχε την εκτέλεση του Τόμας Κριτς. Αυτό συμβαίνει όταν άγνωστα άτομα με άγνωστη εκπαίδευση ανατίθενται να εκτελέσουν μια εκτέλεση», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Τα στοιχεία ταυτότητας των ατόμων που εκτελούν εκτελέσεις στις ΗΠΑ προστατεύονται από το κράτος.

Η ανεπιτυχής χορήγηση της θανατηφόρας ένεσης είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα ενός κράτους που αγωνίζεται να εκτελέσει τη θανατηφόρα διαδικασία. Η Αλαμπάμα αναγκάστηκε να ακυρώσει δύο θανατηφόρες εκτελέσεις με ένεση το 2022, αφού απέτυχε να εντοπίσει με επιτυχία τις φλέβες των κρατουμένων.

Ένας από τους δύο κρατούμενους στην Αλαμπάμα θανατώθηκε τον περασμένο μήνα, με μια νέα μη δοκιμασμένη μέθοδο χρήσης αερίου αζώτου για την αποκοπή του οξυγόνου στον εγκέφαλο.



Πέρυσι, οι νομοθέτες στο Αϊντάχο ψήφισαν νόμο που εξουσιοδοτεί τους κρατούμενους να εκτελούνται με εκτελεστικό απόσπασμα.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη κατασκευάσει μια εγκατάσταση όπου θα πραγματοποιούνταν αυτές οι εκτελέσεις, καθώς και να γράψουν μια πολιτική σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.


Πηγή: bbc

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ