Ανατροπή στην υπόθεση της Μαντλίν ΜακΚάν με σενάρια απαγωγής και πώλησης του κοριτσιού

Γνωστός του βασικού υπόπτου κάνει λόγο για ένα σχέδιο απαγωγής ενός παιδιού σε πορτογαλικό θέρετρο μια εβδομάδα πριν από την εξαφάνιση.

Article featured image
Article featured image


Ένα σχέδιο απαγωγής ενός παιδιού σε πορτογαλικό θέρετρο μια εβδομάδα πριν εξαφανιστεί η Μαντλίν Μακκάν δίνει νέα τροπή στις έρευνες.

Ο ομογενής Ken Ralphs σύμφωνα με το SkyNews, κατέθεσε ότι ο Christian B, ο Γερμανός που παραμένει προφυλακισμένος για βιασμό μιας Αμερικανίδας αλλά και ως ύποπτος για την απαγωγή της Μαντλίν Μακκάν επιχείρησε να στρατολογήσει έναν κοινό φίλο ώστε να τον βοηθήσει να απαγάγει ένα μικρό παιδί με σκοπό να το πουλήσει σε άτεκνο ζευγάρι.

Ο Ralphs είπε ότι ο Christian B έκανε μία προσφορά στον κοινό τους φίλο που ήταν πάμπτωχος και ζούσε σε μια σκηνή σε ένα απομακρυσμένο μέρος της ακτής του Αλγκάρβε στην Πορτογαλία. «Καθόμασταν γύρω από τη φωτιά ένα βράδυ μετά από ένα γεύμα, ήπιαμε μερικές μπύρες και τις πρώτες πρωινές ώρες ο φίλος μου άρχισε να κλαίει. Τον ρώτησα ποιο ήταν το πρόβλημα και, τελικά, μου ομολόγησε ότι είχε μπλέξει με τον Christian για να κλέψει ένα παιδί από την Πράια ντα Λουζ από μια πλούσια οικογένεια».

Ο Ralphs, ο Christian και ο κοινός τους φίλος, που δεν μπορεί να κατονομαστεί για νομικούς λόγους, ήταν όλοι μέρος μιας νομαδικής, μποέμ κοινότητας που ζούσε σε απομονωμένα σημεία στη νοτιοδυτική Πορτογαλία.

Μετά από μια σύντομη «σχεδόν κρυφή» διαδρομή, ο Ralphs με πήγε σε ένα ξέφωτο στο δάσος περίπου 20 μίλια από την Πράια ντα Λουζ, το παραθαλάσσιο χωριό από όπου εξαφανίστηκε η Μαντλίν τον Μάιο του 2007, αφηγείται η συντάκτρια του άρθρου του SkyNews.
«Είναι περιφραγμένο τώρα, πιθανότατα ιδιόκτητο», εξήγησε ο Ralphs καθώς βρισκόμασταν στη σκιά αρκετών πανύψηλων ευκαλύπτων. «Αλλά πριν από 17 χρόνια ο φίλος μου και η οικογένειά του ζούσαν σε έναν χώρο εδώ και εγώ και η γυναίκα μου τους φέρναμε φαγητό. Ο Christian ήξερε ότι ο τύπος ήταν ευάλωτος και ήθελε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, αλλά δεν μπορούσε να φύγει επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει τα αεροπορικά εισιτήρια».

Ο Ralphs συνέχισε λέγοντας ότι είπε στον φίλο του να μην εμπλακεί στην υπόθεση με τον Christian και προσφέρθηκε να τον βοηθήσει οικονομικά, όταν θα επέστρεφε από ένα ταξίδι που επρόκειτο να κάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τού είπα ότι δεν μπορείς να εμπλακείς στην απαγωγή ενός παιδιού για λύτρα, αυτό είναι γελοίο». Εκείνος δε, του ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν αυτό το θέμα και εξήγησε ότι «Ο Christian είχε έναν πελάτη, έναν αγοραστή, ένα ζευγάρι Γερμανών που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά».

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Ralphs από το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε ήδη μάθει την είδηση για την εξαφάνιση της Μαντλιν Μακκάν. Μέσα στις επόμενες τρεις ώρες είχε οδηγήσει από το σπίτι του πατέρα του σε ένα αστυνομικό τμήμα στο Workington της Cumbria και κατέθεσε όλα όσα ήξερε.


Η κατάθεση για την Μαντλίν Μακκάν

«Είπα στην αστυνομία, ορίστε εδώ είναι ο μυστικός χάρτης για το πώς θα φτάσετε σε αυτό το σημείο στο δάσος. Είπα ότι πρέπει να σταλεί αμέσως στην πορτογαλική αστυνομία». Κατά την επιστροφή του στο Αλγκάρβε πήγε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και επανέλαβε την ιστορία του, αλλά είπε ότι οι αστυνομικοί του είπαν ότι οι Πορτογάλοι ντετέκτιβ δεν γνώριζαν τίποτα γι' αυτό.

Τότε ανακάλυψε ότι ο φίλος του είχε εξαφανιστεί, η σκηνή του είχε καεί και δεν υπήρχε κανένα σημάδι του Christian B. Δεν είδε ποτέ ξανά κανέναν από τους δύο.

«Η GNR, η τοπική αστυνομία με ρώτησε, "τα καταθέσατε αυτά στη βρετανική αστυνομία"; Είπα, "ναι" και μου είπαν, "καλά, μην ανησυχείς, πήγαινε σπίτι. Αν χρειαστεί θα επικοινωνήσουν μαζί σου». Και φυσικά, με τα χρόνια κανείς δεν επικοινώνησε μαζί μου».

Το 2020, όταν ο Christian B ταυτοποιήθηκε ως ο ύποπτος για την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν Μακκάν, ο Ralphs τον αναγνώρισε από φωτογραφίες και επικοινώνησε ξανά με την αστυνομία. Κλήθηκε για κατάθεση από Πορτογάλους ντετέκτιβ, αν και ακόμα δεν γνωρίζει τι ρόλο έπαιξαν τα στοιχεία του στην έρευνα.

«Μου είπαν ότι κάποιος είχε έρθει σε επαφή με τον φίλο μου στο εξωτερικό και εκείνος αρνήθηκε ότι με γνώριζε, αλλά έχω ένα σωρό μάρτυρες, που θα πουν ότι λέει ψέματα. Υποθέτω ότι απλά δεν ήθελε να εμπλακεί με την αστυνομία».Ο Ralphs είχε επαφή με ντετέκτιβ της Scotland Yard και στα τέλη του περασμένου έτους έστειλε μια λεπτομερή κατάθεση στον Γερμανό εισαγγελέα που τώρα ηγείται της έρευνας για την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακκάν. Ο εισαγγελέας Hans Christian Wolters είπε στο Sky News ότι είχε διαβιβάσει την κατάθεση στους Γερμανούς ερευνητές.

Ο Christian B, ο οποίος δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί πλήρως σύμφωνα με τους γερμανικούς νόμους περί απορρήτου, εξακολουθεί να είναι ο κύριος ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν, αλλά δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή επτά ετών σε γερμανική φυλακή για τον βιασμό μιας ηλικιωμένης Αμερικανίδας, ένα έγκλημα που διέπραξε στην Πράια ντα Λουζ το 2005.

Ο Ralphs είπε ότι γνώριζε τον Christian μήνες πριν εξαφανιστεί η Μαντλίν Μακκάν, επειδή και οι δύο συνήθιζαν να παρκάρουν τα τροχόσπιτά τους στην παραλία Μπαράνκο στο τέλος μιας μεγάλης, βραχώδους διαδρομής. Ο Ralphs και η σύζυγός του είχαν εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο όταν η αστυνομία τον εξέθεσε κατά λάθος αφού είχε μεταδώσει πληροφορίες για μια δολοφονία που τους ενέπλεκε.

Ο ίδιος μήνυσε- και κέρδισε- την αστυνομία του Μάντσεστερ, βγήκε από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και εξαφανίστηκε στην Πορτογαλία.

Όταν η γερμανική αστυνομία έκανε έκκληση για πληροφορίες σχετικά με τον τότε ανώνυμο ύποπτο το 2020, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία του κίτρινου και λευκού οχήματος του Christian B που ήταν σταθμευμένο στην παραλία Μπαράνκο κοντά στα ανατολικά βράχια.

«Συνήθως στάθμευε μακριά από τη θάλασσα, στους θάμνους όπου ήταν κρυμμένος και μπορούσε να πουλάει ναρκωτικά, κάτι για το οποίο ήταν γνωστός», πρόσθεσε ο Ralphs επιμένοντας ότι είναι σίγουρος ότι ήταν αυτός. «Φυσικά, είναι σίγουρα αυτός», είπε. «Τον θυμάμαι ξεκάθαρα, ήταν εμφανίσιμος, μιλούσε πολύ καλά αγγλικά και ήταν ευγενικός, αν και όχι ιδιαίτερα φιλικός. Λίγο μοναχικός», είπε.

Τα στοιχεία του Ralphs για ένα πλάνο απαγωγής ενός παιδιού υποστηρίζει και ο Michael Tatschl, στενός φίλος του Christian B εκείνες τις μέρες. Ο Tatschl μίλησε στον συγγραφέα Jon Clarke για το βιβλίο του, My Search For Madeleine πως «αυτός (Ο Christian Β) πάντα καυχιόταν για χρήματα και έβγαζε χρήματα, ιδιαίτερα από διαρρήξεις». Μίλησε ακόμη και για την πώληση παιδιών, ίσως στο Μαρόκο.

Και οι ντετέκτιβ της Scotland Yard πάντα πίστευαν ότι, όποια κι αν ήταν η τελική της μοίρα, η Μαντλίν Μακκάν απήχθη σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ