Η πορτογαλική αστυνομία απολογήθηκε στους γονείς της Μαντλίν μετά από 16 χρόνια

Για μεγάλο διάστημα οι γονείς του εξαφανισμένου κοριτσιού αποτελούσαν τους βασικού ύποπτους της υπόθεσης.

Article featured image
Article featured image


Ήταν 3 Μαΐου του 2007, όταν η 3χρονη τότε Μαντλίν ΜακΚάν, εξαφανίστηκε από το δωμάτιό της στο θέρετρο που έκανε διακοπές με την οικογένειά της, στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας.

Η υπόθεση της Mαντλίν ΜακΚάν είναι γνωστή σε όλο τον πλανήτη καθώς μέχρι και σήμερα οι γονείς της προσπαθούν να βρουν ένα στοιχείο και να μάθουν τι απέγινε με την κόρη τους.

Ωστόσο όμως φέτος οι γονείς της έλαβαν την συγγνώμη των πορτογαλικών αρχών, εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκαν την υπόθεση αλλά και του πως αντιμετώπισαν την οικογένειά της, την οποία αρχικά θεώρησαν υπαίτια για την εξαφάνισή της.

Πράγματι, μια αντιπροσωπεία ανώτατων αξιωματικών ταξίδεψε από τη Λισαβόνα στο Λονδίνο νωρίτερα φέτος, συνάντησαν τον πατέρα της Μαντλίν, και του ζήτησαν συγγνώμη.

Τέσσερις μήνες μετά την τελευταία φορά που εθεάθη ζωντανή και έπειτα από το ανθρωποκυνηγητό των αρχών για τον εντοπισμό της, τον Σεπτέμβριο του 2007, οι γονείς της Kέιτ και Τζέρι Μακάν, αποτέλεσαν τους βασικούς «ύποπτους». Ανακρίθηκαν και οι δύο, καθώς εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων θεωρούνταν πως είχαν οργανώσει την απαγωγή και έκρυψαν το σώμα της Μαντλίν.

Μάλιστα η μητέρα της εξομολογείται ότι μεταξύ άλλων της προσφέρθηκε μια συμφωνία, προκειμένου να παραδεχτεί ότι συγκάλυπτε τον θάνατο της κόρης της με αντάλλαγμα μια μικρότερη ποινή.Το 2008, το ζευγάρι σταμάτησε να είναι ύποπτο επισήμως, όμως οι σχετικές υποψίες παρέμειναν για χρόνια, την ώρα που εκείνοι απηύθυναν εκκλήσεις ώστε αν κάποιος ξέρει κάτι να μιλήσει.

Ο Goncalo Amaral, ο ανώτερος ντετέκτιβ που ηγήθηκε της υπόθεσης, απομακρύνθηκε από την έρευνα, όμως σε βιβλίο που έγραψε, κατηγορεί τους Mακάν ότι συμμετείχαν στην εξαφάνιση της κόρης τους και τόνισε ότι υπερασπιζόταν την επαγγελματική του φήμη.

Το ζευγάρι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όμως έχασε την υπόθεση τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ είχαν ήδη γίνει στόχος μιας εκστρατείας μίσους στο διαδίκτυο από ανθρώπους που τους κατηγόρησαν ότι προκάλεσαν το θάνατο της Mαντλίν.

Τόσα χρόνια μετά, η πορτογαλική αστυνομία παραδέχεται ότι η αρχική της έρευνα δεν αντιμετωπίστηκε σωστά, δεν δόθηκε επαρκής σημασία εκείνη τη στιγμή στην εξαφάνιση του παιδιού και ότι η θέση των γονιών της δεν εκτιμήθηκε σωστά.

Η οικογένεια της Μαντλίν δεν έχει σχολιάσει ακόμη τη συγγνώμη, παρά μόνο ελπίζουν ακόμη και τόσα χρόνια μετά σε ένα «θαύμα», σε μία αποκάλυψη του τι απέγινε το παιδί τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ