Οι ιρανικές αρχές απαγόρευσαν στη Ναργκίς Μοχαμαντί να πάει στην κηδεία του πατέρα της

Η Ιρανή ακτιβίστρια και Νομπελίστρια της Ειρήνης έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί επανειλημμένα εδώ και 25 χρόνια για τον αγώνα της κατά της επιβολής της μαντίλας στις γυναίκες και της θανατικής ποινής.

Article featured image
Article featured image

Η οικογένεια της Ναργκίς Μοχαμαντί καταγγέλλει πως οι Αρχές του Ιράν τής απαγόρευσαν να πάει στην κηδεία του πατέρα της.

Ο πατέρας της Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία κρατείται σε φυλακές της Τεχεράνης από το 2021, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 90 ετών. Δεν είχε δει την κόρη του για 22 μήνες ούτε της είχε μιλήσει στο τηλέφωνο τους τελευταίους τρεις. Η κηδεία του τελέστηκε χθες στην πόλη Ζανζάν, βορειοδυτικά της Τεχεράνης. «Δυστυχώς, στη Ναργκίς Μοχαμαντί αρνήθηκαν τη δυνατότητα να παραστεί στην τελετή και να αποχαιρετήσει τον πατέρα της», επεσήμανε σε δελτίο Τύπου η οικογένειά της. Την ημέρα του θανάτου του «δεν της επετράπη να τηλεφωνήσει για συλλυπητήρια στην οικογένειά της», κατήγγειλαν επίσης.

Στην ανακοίνωση παράλληλα αναφέρεται πως θα έπρεπε να έχει «το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα» να παραστεί στην κηδεία του. Η Ναργκίς Μοχαμαντί είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», η οποία ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Ιράν. «Ο ιρανικός λαός γύρισε τη σελίδα αυτού του καθεστώτος. Πιστεύω ότι με την επόμενη ευκαιρία θα επιστρέψει στον δρόμο», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde η Ναργκίς Μοχαμαντί σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες.Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί επανειλημμένα εδώ και 25 χρόνια για τον αγώνα της κατά της επιβολής της μαντίλας στις γυναίκες και της θανατικής ποινής. Είναι στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2021 και δεν έχει δει τον σύζυγο και τα δίδυμα παιδιά της που έχουν εγκατασταθεί στο Παρίσι εδώ και χρόνια. Τον περασμένο χρόνο της απαγορεύτηκε και το δικαίωμα να τηλεφωνεί από τη φυλακή της, ακόμα και στους συγγενείς της στο Ιράν.

Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, μετέφερε τις δηλώσεις του Καρίμ Μοχαμαντί πριν από τον θάνατό του: «Η επιθυμία να ακούσω τη φωνή της κόρης μου από τη φυλακή του δυνάστη είναι αβάστακτη», είχε πει.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ