«Θαύμα! Θαύμα!»

Για όσους αναρωτιούνται (ακόμα) πώς γίνεται οι εκπρόσωποι της εκκλησίας να εκμεταλλεύονται την πίστη για να πλουτίζουν ή για εκείνους που εξακολουθούν να εκπλήσσονται με τα όσα αχαρακτήριστα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, το παρακάτω ρεπορτάζ είναι μία απόδειξη πως η εκκλησία και οι εκπρόσωποί της ήταν πάντα οι ίδιοι, με τις φωτεινές εξαιρέσεις να αποτελούν μειοψηφία.

Article featured image
Article featured image

«Θαύμα στην Περιστερώνα»

Πολλές φορές η ανάγκη των πιστών να πιστέψουν στην απτή παρουσία μιας ανώτερης δύναμης στη ζωή και την καθημερινότητά τους, δίνει σε γεγονότα που θα μπορούσαν να εξηγηθούν με την απλή λογική, μια απόκοσμη διάσταση, κατατάσσοντάς τα στην κατηγορία των θαυμάτων.


Την Κυριακή 2 Απριλίου, ένα τέτοιο συμβάν που έλαβε χώρα εντός της βυζαντινής εκκλησίας στο χωριό Περιστερώνα της επαρχίας Λευκωσίας εκλήφθηκε από τους πιστούς ως θαύμα με τα νέα να διαδίδονται γρήγορα από στόμα σε στόμα. Συγκεκριμένα, το θαύμα περιγραφόταν ως εξής: «Η εικόνα των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα κατέβηκε από το εικονοστάσι και προχώρησε για λίγο μόνη της μέσα στην εκκλησία. Ο κόσμος που βρισκόταν εκεί αναστατώθηκε και πανικοβλήθηκε. Η εικόνα είχε μάλιστα τέτοια δύναμη και ορμή που δύσκολα τη συγκράτησαν δυο άντρες και τη μετέφεραν πίσω στη θέση της».

Σε ρεπορτάζ του «Περιοδικού» που δημοσιεύθηκε στις 15 Απριλίου 1989, η δημοσιογράφος Πόλα Σπόντα συνάντησε τον τότε εφημέριο του χωριού Παπανδρέα Τσιακούρη, ο οποίος εξιστόρησε τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν έγινε κανένα θαύμα.

covermiracles-city.jpg



Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εντελώς αιφνιδιαστικά, το ξυλόγλυπτο πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η φορητή εικόνα των Αγίων έγειρε προς τα εμπρός και στηρίχτηκε πάνω σ’ έναν πολυέλαιο. Το γεγονός αυτό, όμως, οφείλεται σε κάποια απότομη κίνηση που έκαμαν μάλλον εκείνοι που κάθονταν στους σκάμνους πίσω από το ξυλόγλυπτο. Η εικόνα, η οποία δεν ήταν καλά εφαρμοσμένη και στερεωμένη στο ξύλινο αυτό πλαίσιο, έγειρε αντίθετα από το υπόλοιπο κομμάτι, δηλαδή προς τον τοίχο. Προκλήθηκε κάποια αναστάτωση και φασαρία μέσα στην εκκλησία, ενώ μερικοί απέδωσαν το γεγονός σε θαύμα. Μετά από 20 περίπου λεπτά, αποκαταστάθηκε η τάξη, αφού η εικόνα και το ξυλόγλυπτο τοποθετήθηκαν στη θέση τους Αυτό είναι όλο. Να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, κανένα θαύμα δεν έγινε».

Η δημοσιογράφος συνομίλησε και με άλλους πιστούς που βρίσκονταν εντός του ναού τη στιγμή του συμβάντος, καθώς και με τον εκκλησιαστικό επίτροπο, Αγαμέμνονα Ιωάννου, ο οποίος εξήγησε περαιτέρω ότι «ένας ανήμπορος νέος που καθόταν στον πίσω σκάμνο έσπρωξε άθελά του το ξυλόγλυπτο». Ανέφερε, επίσης, ότι «ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος, ενώ ο κόσμος φοβήθηκε και φώναζε».

Το ρεπορτάζ καταλήγει: «Το περιστατικό που συνέβη στην Περιστερώνα μοιάζει και είναι ασήμαντο. Οι προκαταλήψεις όμως και οι διάφορες θρησκευτικές φοβίες προσδίδουν καμιά φορά υπερβολικές και διαστρεβλωμένες διαστάσεις σε τέτοια περιστατικά».

Διαβάστε πιο κάτω ολόκληρο το ρεπορτάζ:

miraclesperisterona-11.jpg


miraclesperisterona-1.jpg


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ