Σεξ, εξορκισμοί, (πολλά) λεφτά, επαύλεις και μεγάλα πάθη

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, όχι για κάποια νέα σειρά του Netflix, αλλά για το σκάνδαλο στην Μονή Αββακούμ στο Φτερικούδι -που θα μπορούσε όμως να γίνει σειρά στο Netflix.

Article featured image
Article featured image

Εδώ και μερικές ημέρες το χριστεπώνυμο πλήθος σε Κύπρο και Ελλάδα βιώνει ένα νέο συγκλονισμό, από το καινούργιο σκάνδαλο που φαίνεται να ξέσπασε στους κόλπους της εκκλησίας και πιο συγκεκριμένα στη Μονή Αββακούμ, στο Φτερικούδι.

Μία ιδιαίτερα δημοφιλής Μονή, η οποία παρότι δεν μετρούσε πολλά χρόνια λειτουργίας, είχε καταφέρει να κατακτήσει τους πιστούς -μέσω μίας εξαιρετικής στρατηγικής επικοινωνίας και marketing που προωθούσε- οι οποίοι συνέρρεαν για να πάρουν τις ευλογίες του Οσίου, μέσω των Μοναχών, να αγοράσουν τα προϊόντα που έφτιαχναν οι ίδιοι ή ακόμα και να ζητήσουν ένα θαύμα για τη θεραπεία των ίδιων ή των δικών τους ανθρώπων που υπέφεραν από κάποια ασθένεια.

Ένα success story το οποίο κατέρρευσε εν μία νυκτί, μετά τις ομολογουμένως σοκαριστικές αποκαλύψεις του Μητροπολίτη Ησαΐα για τα όσα γίνονταν εντός της Μονής. Με την υπόθεση να βρίσκεται εν εξελίξει, και την αστυνομία να έχει αναλάβει πλέον τις έρευνες για τις καταγγελίες που έχουν γίνει, καταγράφουμε τα όσα γνωρίζουμε έως σήμερα, που δεν είναι λίγα, από την πρώτη ημέρα που έγινε η αποκάλυψη.


425540449_718977540377347_3579975719055887076_n.jpg


Το χρονικό των αποκαλύψεων

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες, όταν στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού, έφθασαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για οικονομικής φύσεως σκάνδαλα, καθώς και για σκανδαλώδεις συμπεριφορές, γεγονός που κινητοποίησε τον Μητροπολίτη Ησαΐα, επικεφαλής της εν λόγω Μητρόπολης, ξεκινώντας μυστικές έρευνες για τα όσα είχαν καταγγελθεί.

Φτάνοντας στις 5 Μαρτίου, όπου πλέον ανακοινώνεται δημόσια πως η Μητρόπολη αποφάσισε να κλείσει την Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ, αποκαλύπτοντας τα όσα είχαν συμβεί: Οικονομικά σκάνδαλα χιλιάδων ευρώ, βίντεο με ερωτικές περιπτύξεις εντός της μονής, ψεύτικα θαύματα και εξαπάτηση πιστών με στόχο την απόσπαση εισφορών και χρημάτων, με ενορχηστρωτές τους μοναχούς που ήλεγχαν την Μονή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει τότε το sigmalive, από τις έρευνες είχαν εντοπιστεί σε χρηματοκιβώτιο περίπου €800.000 σε μετρητά, ενώ στο όνομα των μοναχών βρέθηκαν γραμμένες τρεις επαύλεις σε Ελλάδα και γη στην επαρχία Λευκωσίας. Για διευκόλυνση της έρευνας μάλιστα είχαν κατασχεθεί από τη Μονή επτά servers, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, ενώ αξιολογούνταν υλικό από τα κλειστά κυκλώματα που υπήρχαν εγκατεστημένα στη Μονή.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, μετά τις πρώτες καταγγελίες που έφτασαν στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, ο Ησαΐας κάλεσε τους δύο Αρχιμανδρίτες για εξηγήσεις, διαδικασία που διήρκεσε 14 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο μοναχοί παραδέχθηκαν την ενοχή τους ενώπιον του Μητροπολίτη, κάτι που αναίρεσαν στη συνέχεια μέσω των δικηγόρων τους, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως οι παραδοχές των δύο μοναχών εξασφαλίστηκαν με παράνομα μέσα.

428408254_724928896448878_7384632664278678055_n.jpg


Η έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου και οι σκέψεις για άμεση καθαίρεση

Με τις πληροφορίες και τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη για τα όσα φαίνεται να διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Μονής, ανακοινώνεται έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να εξετάσει το θέμα το οποίο θεωρείται άκρως σοβαρό. Με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως οι δύο Μοναχοί είχαν ζητήσει την καθαίρεσή τους -κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια- ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χρηστάκης Ευσταθίου, στο SigmaLive ανέφερε πως στόχος της Συνόδου είναι οι όποιες αποφάσεις να είναι αποτρεπτικές για επανάληψη των αδικημάτων, επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείεται η καθαίρεση των δύο ιερομόναχων.

Την ίδια ώρα, ο Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, λέγοντας ότι ο Μακαριώτατος θα είναι αμείλικτος προς τέτοιας φύσεως θέματα, κυρίως στην ηθική πλευρά των κληρικών, ενώ επιθυμία του είναι να διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεση, καθώς δεν θέλει να αφήνεται τίποτα κάτω από το χαλί.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, τα μέλη της ενημερώθηκαν από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα για τα γεγονότα, ενώ ακολούθως αποφασίστηκε όπως κλητευθούν οι δύο εν αργία κληρικοί για απολογία. Ωστόσο, οι δύο δεν εμφανίστηκαν.

Οι δύο μοναχοί διαψεύδουν και αντιδρούν

Στον αντίποδα οι δικηγόροι της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ εκδίδουν δύο ανακοινώσεις σε σχέση με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τις κατηγορίες εναντίον των δύο ιερομόναχων. Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι δύο μοναχοί αρνούνται κατηγορηματικά τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος και ζητούν από την Ιερά Σύνοδο όπως κλητευθούν σε ακρόαση.

406874185_683308310610937_2062962260026244_n.jpg

Η Αστυνομία μπαίνει στο παιχνίδι

Παρόλο που στα αρχικά στάδια των αποκαλύψεων η Αστυνομία δεν παρενέβη, καθώς δεν υπήρχαν ενώπιόν της σχετικές καταγγελίες, εντούτοις κατόπιν καταγγελίας της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, η Δύναμη διερευνά τη διάπραξη οικονομικών αδικημάτων.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «η Αστυνομία, μετά από καταγγελία που υπέβαλε νωρίτερα την Παρασκευή η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής, έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση υπόθεσης που αφορά στη διάπραξη οικονομικής φύσης αδικημάτων, τα οποία σύμφωνα με την καταγγελία, φέρονται να διαπράχθηκαν από πρόσωπα που σχετίζονται με συγκεκριμένο Μοναστήρι, στην επαρχία Λευκωσίας». Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, ανέφερε ότι ανακριτές της Υ.Δ.Ο.Ε. μετέβησαν στη Μητρόπολη και έλαβαν πολύωρη κατάθεση από τον Ησαΐα.

Σε υπόδειξη ότι έχουν υπάρξει επικρίσεις για αδράνεια, τόσο σε ό,τι αφορά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όσο και στην Αστυνομία, ο κ. Ανδρέου υπέδειξε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ήταν από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία, τόσο με τον Αρχηγό Αστυνομίας, όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο, με την Αστυνομία να τηρεί στάση αναμονής μέχρι να ληφθούν αποφάσεις από την Ιερά Σύνοδο.


Μαρτυρία για εξορκισμούς της Μονής

Με τις αποκαλύψεις να μην σταματούν, μαρτυρία γυναίκας στην Cyprus Times αναφέρει πως είχε γίνει μάρτυρας σε τελετή εξορκισμού εντός της Μονής, από τους δύο Μοναχούς. Σύμφωνα με την μαρτυρία, η γυναίκα είχε επισκεφθεί τη Μονή για προσκύνημα και όπως αναφέρει, όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στο μοναστήρι άκουσαν φωνές και κλάματα. «Μια γνωστή μου έξω από τον ναό, μου είπε αν δεν φοβάστε μπείτε, αν φοβάστε μείνετε έξω γιατί κάνουν εξορκισμό. Όσα είδα με συγκλόνισαν. Μια γυναίκα, να κάθεται σε καρέκλα στη μέση της εκκλησίας και ένας μοναχός να ανακρίνει την γυναίκα μεγαλοφώνως. Αυτή έκλαιγε και ο μοναχός της φώναζε. Τη ρωτούσε ‘γιατί έγινες πόρνη’, ‘τι σου φταίνε οι μοναχοί’ και πολλά ακόμα. Η γυναίκα ούρλιαζε και απαντούσε στο ‘δικαστήριο’ που της έκαναν, και μάλιστα ενώπιον άλλων πιστών. Όταν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, πατέρες έλεγαν στον κόσμο ότι μπήκε ο δαίμονας στα γεννητικά της όργανα και πως είναι η 6η φορά που της έβγαζαν τον δαίμονα από μέσα της».

Μοναχοί VS Μητροπολίτη Ησαΐα

Μετά και την εμπλοκή της αστυνομίας στην υπόθεση, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αντεπίθεση από τους δύο μοναχούς, οι οποίοι αναμένεται να προβούν και οι ίδιοι σε καταγγελία στην Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγελία των μοναχών στρέφεται εναντίον του Μητροπολίτη Ταμασού, αναφορικά με τον τρόπο που ενήργησε ώστε να αποσπάσει τις πληροφορίες που ήθελε, ενώ οι φερόμενοι ως ύποπτοι φαίνεται να εμπλέκουν και μέλη της αστυνομίας σε όλο αυτό. Επιπρόσθετα, οι μοναχοί θα αναφερθούν και στα όσα καταλόγιζε μοναχός στην επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο στον Ησαΐα, σε σχέση με χρήματα που παρέδιδαν στον Μητροπολίτη μέσα σε τσάντες και φακέλους. Πρόκειται για ποσό 450 χιλιάδων, που όπως ισχυρίζονται οι μοναχοί, απαίτησε ο Ησαΐας για την προεκλογική του εκστρατεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ