Αστροφυσικός ισχυρίζεται ότι έλυσε την εξίσωση για το ταξίδι στον χρόνο

Στόχος της ζωής του είναι να επιστρέψει πίσω στον χρόνο και να αποτρέψει τον θάνατο του πατέρα του.

Article featured image
Article featured image

Ο Ronald Mallett, ομότιμος καθηγητής Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, δήλωσε ότι έχει διατυπώσει την εξίσωση που είναι απαραίτητη για το ταξίδι στο χρόνο. Η ανακοίνωση αυτή, σύμφωνα με το Earth.com, δεν αποτελεί απλώς μια σημαντική ανακάλυψη στη θεωρητική φυσική, αλλά και ένα προσωπικό επίτευγμα για τον Mallett, αφού διευρύνει τους ορίζοντες της φυσικής, ανοίγοντας νέα πεδία δυνατοτήτων για να εξερευνήσουν οι μελλοντικές γενιές.

Έμπνευσή του αποτελεί ο θάνατος του πατέρα του και η λογοτεχνία


Η εμμονή του με τα ταξίδια στο χρόνο ξεκίνησε όταν στα 10 του χρόνια πέθανε ο πατέρας του. Ο πόνος της απώλειας ώθησε τον Mallett σε μια αναζήτηση αδύνατη με τα δεδομένα του σήμερα: να δει αν το ταξίδι πίσω στο χρόνο, για να αποτρέψει τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του, ήταν μέσα στη σφαίρα της δυνατότητας. Το θεμελιώδες έργο του H.G. Wells, «Η Μηχανή του Χρόνου», πυροδότησε ακόμη περισσότερο τις φιλοδοξίες του Mallett. Ο ίδιος ανέφερε ότι: «Το βιβλίο άλλαξε τη ζωή μου. Είναι η πρώτη παράγραφος που άλλαξε τη ζωή μου. Ακόμα θυμάμαι το απόσπασμα 'Οι άνθρωποι της επιστήμης γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Χρόνος είναι μόνο ένα είδος Διαστήματος. Και γιατί δεν μπορούμε να κινούμαστε στο Χρόνο όπως κινούμαστε στις άλλες διαστάσεις του Διαστήματος;’».

Κάπως έτσι, ο Mallett αφιέρωσε την καριέρα του στην εξερεύνηση των περίπλοκων θεωριών του Albert Einstein, ιδίως εκείνων που αφορούν τις μαύρες τρύπες και τη γενική σχετικότητα. Καθώς ανάρρωνε από μια καρδιακή πάθηση στο νοσοκομείο, ο Mallett σκέφτηκε ότι το βαρυτικό πεδίο που δημιουργείται από τις μαύρες τρύπες θα μπορούσε να δημιουργήσει βρόχους χρόνου, προσφέροντας μια θεωρητική οδό για ταξίδια στο χρόνο.

Ο επιστήμονας οραματίζεται μια χρονομηχανή που χρησιμοποιεί «μια έντονη και συνεχή περιστρεφόμενη δέσμη φωτός» για να κάμψει τη βαρύτητα, παρόμοια με τα φαινόμενα διαστρέβλωσης του χωροχρόνου που παρατηρούνται στις μαύρες τρύπες. Αντλεί μια απλή αναλογία για να εξηγήσει την ιδέα του: «Ας πούμε ότι έχετε μπροστά σας ένα φλιτζάνι καφέ αυτή τη στιγμή. Αρχίστε να ανακατεύετε τον καφέ με το κουτάλι. Αρχίζει να στροβιλίζεται, σωστά; Αυτό κάνει μια περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα. Στη θεωρία του Αϊνστάιν, ο χώρος και ο χρόνος σχετίζονται μεταξύ τους. Γι' αυτό ονομάζεται χωροχρόνος. Έτσι, όταν η μαύρη τρύπα περιστρέφεται, θα προκαλέσει τη μετατόπιση του χρόνου».

Τα εμπόδια παραμένουν


Ωστόσο, η πρωτοποριακή ιδέα του Mallett συνοδεύεται από αρκετά σημαντικά εμπόδια. Η δημιουργία μιας τέτοιας μηχανής του χρόνου θα απαιτούσε «γαλαξιακές ποσότητες ενέργειας», ενώ το μέγεθος της συσκευής παραμένει ένα αίνιγμα. Αν και ο Mallett αναγνωρίζει τις πρακτικές προκλήσεις και την αβεβαιότητα για την υλοποίηση του οράματός του, παραμένει αισιόδοξος. «Κατάλαβα πώς να το κάνω. Θεωρητικά, είναι εφικτό», δηλώνει.

Μπορεί ακόμη να είναι αδύνατη η μεταφορά στον χρόνο, όμως ο Mallett δεν πρόκειτε να σταματήσει τις προσπάθειες σύντομα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ