Ο Πάπας Φραγκίσκος καθαίρεσε επίσκοπο για κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης

«Ένα απαραίτητο βήμα για τα θύματα στην αναζήτησή τους για δικαιοσύνη», είπε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου.

Article featured image
Article featured image

Ο Πάπας Φραγκίσκος έδιωξε από το ιερατείο έναν Βέλγο πρώην επίσκοπο που παραδέχτηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία ότι κακοποίησε σεξουαλικά δύο ανιψιούς του, ανακοίνωσε την Πέμπτη η βελγική εκκλησία.

Ο Ρότζερ Βανχέλουε, 87 ετών, παραιτήθηκε από Επίσκοπος της Μπριζ το 2010, αφού παραδέχτηκε ότι είχε κακοποιήσει έναν ανιψιό του επί 13 χρόνια. Ένα χρόνο αργότερα, παραδέχτηκε ότι κακοποίησε έναν δεύτερο ανιψιό του, ενώ είπε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του παιδόφιλο. Οι Βέλγοι εισαγγελείς δήλωσαν τότε ότι η κακοποίηση είχε γίνει πολύ καιρό πριν για να κατηγορηθεί ο Βανχέλουε. Ο υπουργός Δικαιοσύνης προέτρεψε το Βατικανό να του επιβάλει αυστηρή τιμωρία. Η Βελγική Καθολική Εκκλησία δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Πάπας αφαίρεσε την ιερατική ιδιότητα του Βανχέλουε.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου είπε ότι η βελγική κυβέρνηση προέτρεψε το Βατικανό να δράσει γρήγορα. «Αυτή είναι η σωστή απόφαση. Έρχεται αργά, αλλά είναι ένα απαραίτητο βήμα για τα θύματα στην αναζήτησή τους για δικαιοσύνη», είπε στην πλατφόρμα X.Η Βελγική Εκκλησία είπε ότι οι επίσκοποι της είχαν επανειλημμένα ζητήσει να εκδιωχθεί ο Βανγκελούουε και θεώρησε «ντροπή» το γεγονός ότι παρέμεινε επισήμως επίσκοπος και ιερέας, αν και υπό αυστηρούς περιορισμούς. Η εκκλησία είπε ότι θα παραμείνει στο αβαείο που τον στεγάζει επί του παρόντος και θα ζήσει σε απομόνωση.



Η καθυστερημένη ενέργεια έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι δεν αποδίδεται δικαιοσύνη στα θύματα του Βανχέλουε και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τα συστημικά ζητήματα του εσωτερικού της σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει συγκλονιστεί μέχρι τον πυρήνα από σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης κληρικών σε όλο τον κόσμο. Ο Πάπας Φραγκίσκος προσπάθησε να επιβάλει την τάξη, αλλά οι επικριτές του λένε ότι έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα για να ξεριζωθούν οι καταχρηστικοί κληρικοί και να βοηθηθούν τα πολλά θύματά τους.



ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ