H Λουκία είναι η μοναδική γυναίκα στην Κύπρο που εξειδικεύεται στο detailing οχημάτων

Η 25χρονη Λουκία Βαλμά από τη Λεμεσό είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις νέων γυναικών που ακολούθησε το επάγγελμα που ονειρεύτηκε, κόντρα σε όσους της έλεγαν να μην το κάνει. Έτσι, εδώ και έναν χρόνο άνοιξε το δικό της γκαράζ όπου ασχολείται αποκλειστικά με το detailing αυτοκινήτων.

Article featured image
Article featured image

«Οι γυναίκες δεν ξέρουν να οδηγούν καλά». «Είσαι γυναίκα, δεν καταλαβαίνεις από αυτοκίνητα». Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν, είπε ο αγαπημένος Νίκος Παπάζογλου, και είναι από τις περιπτώσεις που ο στίχος ταιριάζει γάντι στη συμπεριφορά που (συνεχίζουν να) επιδεικνύουν κάποιοι έναντι των γυναικών σε σχέση με τις δεξιότητές τους στην οδήγηση, αλλά και τις γνώσεις τους για τα αυτοκίνητα.

Ωστόσο, κόντρα στα διάφορα στερεότυπα, με το πέρασμα των χρόνων στην κοινωνία μας, γυναίκες έχουν το θάρρος να αποδείξουν πως, όχι μόνο γνωρίζουν καλά να οδηγούν, αλλά επιλέγουν και να ασχοληθούν με επαγγέλματα που αφορούν την κατασκευή και την ολική περιποίηση οχημάτων. Η 25χρονη Λουκία Βαλμά από τη Λεμεσό, είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις νέων γυναικών που πίστεψε στον εαυτό της και επέλεξε να ακολουθήσει το επάγγελμα που ονειρεύτηκε. Έτσι, εδώ και έναν χρόνο άνοιξε το δικό της γκαράζ όπου ασχολείται αποκλειστικά με το detailing οχημάτων.

25xronidetailer1.jpeg



Η ημέρα δημοσίευσης της συνέντευξής της δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού το λογότυπο του γκαράζ της είναι συνδεδεμένο με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μιας και έχει αρκετές ομοιότητες με τη διάσημη εργάτρια με την κόκκινη μπαντάνα και την αφίσα με το σύνθημα «We Can do it» που έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης σε όλο τον κόσμο.

Κανείς δεν πιστεύει ότι κάνω πραγματικά αυτήν τη δουλειά. Κάποιοι, ακόμη και σήμερα, νομίζουν πως απλώς τραβάω βίντεο για να διαφημίσω το γκαράζ.



Η Λουκία είναι μια νεαρή γυναίκα γεμάτη όρεξη για ζωή. Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε δίπλα στον αδελφό της, ο οποίος είναι αντιπρόσωπος προϊόντων περιποίησης οχημάτων. Αρχικά, ασχολήθηκε με βιολογικούς καθαρισμούς οχημάτων και συμμετείχε σε διάφορες παρουσιάσεις που πραγματοποιούνταν σχετικά με τη δουλειά τους. Από εκείνες τις παρουσιάσεις και σε συνδυασμό με την αγάπη που είχε για τα οχήματα και την ταχύτητα, άρχισε να ξεδιπλώνεται η περιέργειά της για τον κόσμο του detailing. «Έβρισκα τη διαδικασία πολύ ενδιαφέρουσα. Έτσι, πήρα την απόφαση να εκπαιδευτώ και να ασχοληθώ εξ ολοκλήρου με αυτό επαγγελματικά».

25xroni-detailer.jpeg



Για όσους γνώριζαν καλά τον χαρακτήρα της, δεν έπεσαν από τα σύννεφα με την επιλογή της να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα και για αυτό στα πρώτα της βήματα είχε σημαντική στήριξη τόσο από τους φίλους της όσο και από την οικογένειά της. Μάλιστα, δεν ξέχασε τα λόγια των δικών της ανθρώπων: «εάν μπορούσαμε να σκεφτούμε μια γυναίκα να κάνει αυτό το επάγγελμα, αυτή θα ήσουν εσύ».



Είναι όμως και οι άλλοι. Εκείνοι που σχολιάζουν προσβλητικά και αντιμετωπίζουν με προκατάληψη την παρουσία της σε ένα (στερεοτυπικά) ανδροκρατούμενο επάγγελμα. «Οι αντιδράσεις αυτές με ωθούν σ’ ένα καθημερινό αγώνα για να αποδείξω μέσα από τη δουλειά μου ότι μπορεί και μια γυναίκα να ασχολείται με αυτό το επάγγελμα και να το κάνει εξίσου καλά», μάς λέει και θυμάται εκείνη τη φορά που ένας άνδρας της είπε «σιγά μην αντέξεις. Είσαι γυναίκα. Δεν είναι για εσένα αυτή η δουλειά».

Αν δεν κλείσεις τα αυτιά και να αφοσιωθείς στο τι εσύ θέλεις πραγματικά, δεν θα προχωρήσεις ποτέ.



Αυτούς οι Λουκία τούς έχει απομονώσει και τονίζει πως, σε χώρες του εξωτερικού είναι μεγάλος ο αριθμός των γυναικών που ασχολούνται με το επάγγελμα αυτό και αρκετές μάλιστα, διαπρέπουν. «Στην Κύπρο νιώθω ότι σπάω το κατεστημένο. Θέλω να εμπνευστούν από εμένα κι άλλες γυναίκες. Κανείς δεν πιστεύει ότι κάνω πραγματικά αυτήν τη δουλειά. Κάποιοι, ακόμη και σήμερα, νομίζουν πως απλώς τραβάω βίντεο για να διαφημίσω το γκαράζ. Όσοι όμως έχουν δει τη δουλειά μου ή έχουν συνεργαστεί μαζί μου, με στηρίζουν και με εμπιστεύονται. Στο τέλος της ημέρας, αυτό έχει μεγαλύτερη αξία για εμένα».

25xronidetailer3.jpeg



Το car detailing, που για να είμαστε ειλικρινείς ούτε εμείς γνωρίζαμε τι ακριβώς είναι, είναι μια απαιτητική και σκληρή δουλειά, όπως την χαρακτηρίζει η ίδια, και χρειάζεται αφοσίωση, ώστε να επιτύχεις ένα καλό αποτέλεσμα. «Επικεντρώνεται στην επαγγελματική φροντίδα και τον καθαρισμό των αυτοκινήτων, πέραν του απλού πλυσίματος. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση ρύπων και γρατζουνιών, την επαναφορά του χρώματος και της γυαλάδας με πολλαπλές τεχνικές, όπως διόρθωση βαφής, γυάλισμα, εφαρμογή κεριού ή επιστρώσεων προστασίας. Επίσης, περιλαμβάνει τη λεπτομερή καθαριότητα και περιποίηση του εσωτερικού μέρους του οχήματος», εξηγεί η Λουκία, όμως, η τεχνική που της αρέσει περισσότερο είναι η αφαίρεση βαθιών γρατζουνιών ή η επαναφορά του χρώματος σε πολύ φθαρμένες επιφάνειες γιατί μεταμορφώνει κυριολεκτικά το όχημα. Ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι αυτό που την ικανοποιεί περισσότερο. «Η αντίδραση του πελάτη μου για το αποτέλεσμα μού προσφέρει ικανοποίηση και δύναμη να συνεχίζω».



Σε αυτό που επικεντρώνεται η 25χρονη Λουκία, είναι η προσωπική της εξέλιξη σε κάτι που αγαπά, ενώ προς τις γυναίκες που θα ήθελαν να ασχοληθούν με ένα επάγγελμα που θεωρείται λανθασμένα ως ανδρικό, δίνει ως συμβουλή να πιστέψουν στον εαυτό και τις ικανότητές τους και μην αφήσουν τον φόβο να τις εμποδίσει να ακολουθήσουν αυτό που επιθυμούν. «Να πιστέψουν στον εαυτό τους, να επενδύσουν στην εκπαίδευση, την εξειδίκευσή τους και με αποφασιστικότητα να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Είναι σημαντικό να θυμούνται ότι η ικανότητα και ο επαγγελματισμός δεν εξαρτώνται από το φύλο, αλλά από τον αγώνα και την αφοσίωση. Εξάλλου, πάντα κάποιοι θα έχουν κάτι να πουν. Αν δεν κλείσεις τα αυτιά και να αφοσιωθείς στο τι εσύ θέλεις πραγματικά, δεν θα προχωρήσεις ποτέ».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ