Τα είδαν ξανά (και ξανά) και αποφασίζουν για τα αντίποινα οι Ισραηλινοί

Ο Νετανιάχου δεν απαντά τα τηλεφωνήματα από τους Δυτικούς και ετοιμάζει το σχέδιό του στο νέο πολεμικό Υπουργικό που παραμένει άγνωστο τι ώρα θα πραγματοποιηθεί.

Article featured image
Article featured image

Σε ρυθμούς ύψιστης ετοιμότητας βρίσκεται από χθες το απόγευμα το Ισραήλ ενόψει του κτυπήματος κατά του Ιράν, ενώ συνεχίζουν να μεταδίδονται διαρροές σχετικά με τα κριτήρια που θα λάβουν υπ’όψιν τους τα ισραηλινά κέντρα αποφάσεων. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει για τρίτη συνεχή μέρα το πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να λάβει τελικές αποφάσεις για τον τρόπο αντίδρασης του Ισραήλ στην πρόσφατη ιρανική πυραυλική επίθεση, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή ποια ώρα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαρροές που μεταδίδουν ισραηλινά και διεθνή μέσα, το ισραηλινό κτύπημα στο Ιράν θα είναι «αναλογικό σε σχέση με την ιρανική επίθεση», δεν θα προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη και οι συνέπειες του θα είναι τέτοιες ώστε να μην δικαιολογούν ιρανική αντίδραση.

Σήμερα το πρωί τα κρατικά ισραηλινά μέσα μετέδωσαν ότι «ανάμεσα στις εναλλακτικές που εξετάζονται, περιλαμβάνονται στόχοι ιρανικών συμφερόντων που βρίσκονται εκτός της ιρανικής επικράτειας». Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι «μεταξύ των στόχων περιλαμβάνεται ένα εργοστάσιο παραγωγής οπλισμού που βρίσκεται στη Συρία, από το οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι από εκεί διακινούνται όπλα με προορισμό τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που δρουν στη χώρα, ως επίσης και προς τον Λίβανο».

Πληροφορίες που μεταδίδουν ισραηλινά μέσα αναφέρουν, επικαλούμενα πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε επικοινωνία με αραβικές χώρες της περιοχής, διαβεβαιώνοντας τις ότι «το κτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους, ούτε τις πολιτικές τους ηγεσίες».

Τη συγκεκριμένη πληροφορία τα τοπικά μέσα συσχετίζουν με δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων που απειλούν με αντίμετρα όσες αραβικές χώρες της περιοχής συνδράμουν στην αεράμυνα του Ισραήλ, δηλώσεις που προκάλεσαν επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της Ιορδανίας, δια της οποίας διευκρινίζεται ότι «η ιορδανική αεράμυνα ενήργησε το βράδυ της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης κατά του Ισραήλ, με αποκλειστικό σκοπό να προστατεύσει τον ιορδανικό εναέριο χώρο».


Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου από χθες το απόγευμα δεν αποδέχεται τηλεφωνικές κλήσεις από ηγέτες δυτικών χωρών. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το Πρωθυπουργικό Γραφείο φέρεται να έχει μεταθέσει τον προγραμματισμό των τηλεφωνικών συνομιλιών του Νετανιάχου από την ερχόμενη Κυριακή και εντεύθεν.

Από ιρανικής πλευράς, ο Πρόεδρος της χώρας, Ιμπραήμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι «εάν πληγούν στόχοι ιρανικών συμφερόντων, η απάντηση του Ιράν θα είναι άμεση και σκληρή», προσθέτοντας ότι «το Ιράν θα τιμωρήσει όσες χώρες της Δύσης στηρίζουν τυφλά την σιωνιστική οντότητα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στην κρατική τηλεόραση της χώρας του ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγερί, δήλωσε ότι σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης «το Ιράν δεν θα περιμένει 12 μέρες για να απαντήσει». «Ούτε 12 λεπτά δεν θα περιμένουμε», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η ιρανική απάντηση θα είναι πολύ πιο σκληρή από την προηγούμενη. Από την άλλη πλευρά, ιρανικά μέσα μετέδωσαν σήμερα το πρωί ότι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμίρ Αμπντολαχιάν, με τον Κινέζο ομόλογό του, τον διαβεβαίωσε ότι «το Ιράν δεν επιθυμεί να προκληθεί περιφερειακή ανάφλεξη».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ