(Χριστιανός) ιερέας παντρεύτηκε ένα 12χρονο κορίτσι και το ημερολόγιο γράφει 2024

Η 12χρονη, μάλιστα, δέχθηκε συμβουλές από τις γυναίκες που παραβρέθηκαν στην τελετή να ντυθεί με προκλητικό τρόπο και να βάλει άρωμα, ώστε να είναι έτοιμη να εκπληρώσει τα συζυγικά της καθήκοντα.

Article featured image
Article featured image

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στην Γκάνα ο γάμος 63χρονου χριστιανού ιερέα με 12χρονη, την οποία εκείνος είχε επιλέξει για σύζυγο από την ηλικία των 6 ετών. Στη χώρα της δυτικής Αφρικής επιτρέπεται ο γάμος στα άτομα άνω των 18 ετών.

παιδικοί γάμοι έχουν μειωθεί σημαντικά - αν και συνεχίζουν να συμβαίνουν. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Girls Not Brides, το 19% των κοριτσιών στη χώρα παντρεύονται πριν φτάσουν τα 18 και το 5% παντρεύονται πριν από τα 15α γενέθλιά τους.

Ο αμφιλεγόμενος γάμος του ιερέα Gborbu Wulomo με τη 12χρονη τελέστηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας Άκρα το Σάββατο, 30 Μαρτίου, με την παρουσία δεκάδων καλεσμένων και με το παραδοσιακό τελετουργικό της αφρικανικής χώρας. Αν και όταν ανέβηκε στα social media το βίντεο της γαμήλιας τελετής οι αντιδράσεις από τους χρήστες ήταν στην πλειοψηφία τους αρνητικές, οι τοπικοί αρχηγοί της κοινότητας δήλωσαν πως οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

Όπως έγινε γνωστό η 12χρονη δέχθηκε συμβουλές -στην τοπική τους γλώσσα- από τις γυναίκες που παραβρέθηκαν στην τελετή να ντυθεί με προκλητικό τρόπο και να βάλει άρωμα, ώστε να είναι έτοιμη να εκπληρώσει τα συζυγικά καθήκοντα. Οι εν λόγω δηλώσεις πυροδότησαν την οργή, καθώς έκαναν αντιληπτό ότι ο γάμος δεν ήταν απλώς τελετουργικός.

Οι επικριτές του 63χρονου, που ένωσε τη ζωή του με ένα 12χρονο παιδί, ζήτησαν από τις Αρχές της χώρας να λυθεί άμεσα ο γάμος.

Το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Ablade TV Online έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο του γάμου και έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Στη Νούνγκουα (πόλη έξω από την Άκρα) η ατμόσφαιρα έχει βαρύνει από την παράδοση καθώς τελείται ο παραδοσιακός γάμος του 63χρονου ιερέα Gborbu Wulomo, Nuumo Borketey Laweh Tsuru XXXIII και ενός νεαρού κοριτσιού που φέρει το όνομα Naa Okromo». Σύμφωνα με την ανάρτηση ο γάμος του ιερέα με τη 12χρονη αποτελεί μέρος της ανάληψης μεγαλύτερης εξουσίας από εκείνον στην τοπική εκκλησία. «Σύμφωνα με την παράδοση ο Gborbu Wulomo έχοντας αναλάβει εξουσία θα πρέπει επίσης να πάρει μια "Boi ekpaa yoo", την παραδοσιακή του σύζυγο», αναφέρει η ανάρτηση.

«Για να ολοκληρωθεί ο γάμος η 12χρονη θα πρέπει να συμμετάσχει σε μία ακόμα παραδοσιακή τελετή “εξαγνισμού”, η οποία θα την ενδυναμώσει ώστε να εκπληρώσει όλα τα καθήκοντα που αναμένονται από αυτήν, συμπεριλαμβανομένου και του κρίσιμου ρόλου της τεκνοποίησης», καταλήγει η ανάρτηση του Ablade TV Online.


«Η 12χρονη είναι ακόμα στο σχολείο, δεν μένει με τον 63χρονο»


Οι χρήστες στα social media άσκησαν δριμεία κριτική για την ανήλικη νύφη. «Παραδοσιακή νύφη;;; Ο γάμος παιδιών είναι ποινικό αδίκημα στην Γκάνα και κανένα έθιμο που παραβιάζει τα δικαιώματα των κοριτσιών να επιτύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους δεν θα έπρεπε να γιορτάζεται», έγραψε ένας χρήστης. Άλλος χρήστης ανέφερε: «Υπάρχουν τόσα πράγματα λάθος σε αυτήν τη χώρα και αυτό είναι ένα από αυτά. Πώς είναι δυνατόν μια 12χρονη να γίνεται σύζυγος το 2024; Πρόκειται για ένα ηλίθιο αστείο;».

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στην Γκάνα για τον γάμο του 63χρονου ιερέα με την 12χρονη η τοπική εκκλησία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως ο γάμος έγινε για να κρατηθούν οι άλλοι άντρες μακριά από το κορίτσι ενώ υποστηρίζει πως η 12χρονη δεν βρίσκεται μαζί με τον 63χρονο άντρα. «Είναι ακόμα στο σχολείο, δεν μένει μαζί με τον Gborbu Wulomo. Τελέσαμε τον παραδοσιακό γάμο για να κρατήσουμε μακριά της τους άλλους άντρες. Όταν είναι αρκετά μεγάλη θα ολοκληρωθούν οι τελετές», ανέφερε η απάντηση της τοπικής εκκλησίας, στην οποία προΐσταται ο 63χρονος ιερέας.


Δεκάδες πολίτες ζήτησαν από τις Αρχές τη σύλληψη του 63χρονου ιερέα


Όμως, το τοπικό συμβούλιο των ηλικιωμένων της κοινότητας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία υπεραμύνθηκε του γάμου. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως όσοι άσκησαν κριτική έχουν άγνοια καθώς «θρησκείες όπως οι χριστιανικές έχουν παρόμοιες πρακτικές». «Όσοι έχουν επικαλεστεί το υπουργείο "Φύλου, Παιδιών και Κοινωνικής Προστασίας" ή άλλες οργανώσεις για το Φύλο θα έπρεπε πρώτα να γνωρίσουν τους χριστιανικούς οργανισμούς και να ρωτήσουν για τον Ιωσήφ και τη Μαρία... Όταν ρωτήσουν και μάθουν και μείνουν ικανοποιημένοι σχετικά με τον Ιωσήφ και τη Μαρία μετά θα πρέπει να απευθυνθούν στο υπουργείο και να ζητήσουν να καταργηθεί ο χριστιανισμός», δήλωσαν οι εκπρόσωποι του τοπικού συμβουλίου.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε στην Γκάνα για τον γάμο της ανήλικης με τον 63χρονο δεκάδες πολίτες τηλεφώνησαν στο αρμόδιο υπουργείο "Φύλου, Παιδιών και Κοινωνικής Προστασίας" καθώς και στην αστυνομία με αίτημα να συλληφθεί ο ιερέας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο GhanaWeb, αν και έχουν περάσει περισσότερες από 48 ώρες μετά τις καταγγελίες, καμία επίσημη Αρχή δεν έχει πάρει θέση για το θέμα.


Με πληροφορίες από Lifo, BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ