Κατηγορείται για τρομοκρατία ο 15χρονος που μαχαίρωσε τον επίσκοπο στο Σίδνεϊ

Ο επίσκοπος συγχώρεσε τον δράστη και κάνει έκκληση για ειρήνη, λόγω ανησυχιών έξαρσης της ισλαμοφοβίας.

Article featured image
Article featured image

Η αστυνομία απήγγειλε, την Πέμπτη, κατηγορίες για τρομοκρατία εις βάρος του 15χρονου για την επίθεση με μαχαίρι εναντίον του επισκόπου Μαρ Μάρι Εμάνουελ σε εκκλησία την Δευτέρα.

Χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν χθες σε τεμένη στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας για την προσευχή της Παρασκευής, παρά την ανησυχία για επιθέσεις αντεκδίκησης στον 15χρονο.

Οπτικό υλικό από τη στιγμή της επίθεσης δείχνει ένα αγόρι να συγκρατείται από τους πιστούς που βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία και να φωνάζει στον Εμάνουελ ότι προσέβαλε το ισλάμ.

Η αστυνομία υποθέτει ότι ο νεαρός μαχαίρωσε τον επίσκοπο, ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, έως και έξι φορές. Το αδίκημα αυτό επισύρει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης. Στον φερόμενο δράστη δεν επιτράπηκε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Φόβοι για κλιμάκωση της ισλαμοφοβίας στο Σίδνεϊ

Σήμερα έξω από το τέμενος του Σίδνεϊ ο ηγέτης της κοινότητας Γκαμέλ Χέιρ είπε ότι οι μουσουλμάνες γυναίκες ανησυχούν ότι θα στοχοποιηθούν, ενώ εκείνες που εργάζονται στο τζαμί ως επιτηρήτριες κλήθηκαν σε προσωρινή τηλεργασία.

«Ο πραγματικός μας φόβος είναι ότι μπορεί να στοχοθετηθούν οι γυναίκες εκείνες που είναι αναγνωρίσιμες μέσω της μαντίλας που φοράνε όταν περπατούν στους δρόμους ή στα εμπορικά κέντρα. Προς το παρόν φοβούνται να το κάνουν», είπε ο Χέιρ, γραμματέας της Μουσουλμανικής Ένωσης του Λιβάνου, o οποίος επιβλέπει τρία τεμένη περιλαμβανομένου εκείνου του προαστίου του Σίδνεϊ, του Λακέμπα.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση στο Μπόντι, την επίθεση στον Εμάνουελ και την πιθανότητα αντιποίνων υπάρχει διάχυτη ανησυχία στο συνήθως φιλειρηνικό Σίδνεϊ. Εγκλήματα με όπλο και μαχαίρι είναι σπάνιο φαινόμενο στην πόλη, μια από τις ασφαλέστερες στον κόσμο.

Την Πέμπτη, σε βίντεο που ανέβασε ο επίσκοπος που δέχθηκε την επίθεση δήλωσε ότι αναρρώνει και ότι έχει συγχωρήσει τον δράστη, ενώ έκανε έκκληση για ειρήνη.Ο Χέιρ, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον επίσκοπο για το μήνυμα συγχώρεσης και ειρήνης που έστειλε και δήλωσε: «Τελικά όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο μήνυμα, την ίδια γη, την ίδια κοινότητα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ