Εγκαίνια Δημοτικής Αγοράς, Δήμος Λευκωσίας και CYENS

Τι; Ποι@; Πού; Πότε; Πώς; Γιατί;

Article featured image
Article featured image

Τι θα γίνει;


Την Τετάρτη 23 Απριλίου 2024, ο Δήμος Λευκωσίας εγκαινιάζει το ανακαινισμένο κτήριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς της Λευκωσίας.

Αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων, η οποία θα σηματοδοτήσει και τη μόνιμη εγκατάσταση του ερευνητικού κέντρου CYENS στο κτήριο, θα υπάρξουν demonstrations, performances και η έναρξη μιας έκθεσης, όλα οργανωμένα από τις ερευνητικές ομάδες του Κέντρου Αριστείας CYENS. #headquarters

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως όλες αυτές οι εκδηλώσεις έχουν οργανωθεί με σκοπό να γνωρίσει το κοινό τις έρευνες που διεξάγονται στο CYENS. ΕΛΑΤΕ να θαυμάσετε το ανακαινισμένο κτήριο και θα γνωρίσετε τις έρευνες που γίνονται στο Κέντρο Αριστείας, την ΤΡΙΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, από τις 7:00μμ!

11MARCH2024 - Αγορά Παλαιού Δημαρχείου INTERIOR-4.jpg


CYENS, who;;;


Το Κέντρο Αριστείας CYENS είναι ένας μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, με εξειδίκευση στους τομείς των Διαδραστικών Μέσων, Έξυπνων Συστημάτων και Αναδυόμενων Τεχνολογιών.

Το CYENS ιδρύθηκε το 2018 μέσα από εξασφάλιση ανταγωνιστικής πρότασης του χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποτελεί σύμπραξη των τριών δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου, και των ευρωπαϊκών επιστημονικών ιδρυμάτων University Cοllege London και Max Planck Institute. Συντονιστής του έργου είναι ο Δήμος Λευκωσίας, ενώ στηρίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως δαμέ μια χαρά…


Πού;

Πότε;


Το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς σχεδιάστηκε το 1965 από τον αρχιτέκτονα Σταύρο Οικονόμου. Βρίσκεται στην Πλατεία Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη (πρώην Πλατεία Δημαρχίας), και αρχικά λειτουργούσαν στο κτήριο η Δημοτική Αγορά και τα γραφεία του Δήμου Λευκωσίας.

Τα συμβόλαιο για την ανακατασκευή του έργου υπογράφηκε μεταξύ του Δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη και του διευθυντή της Εταιρείας Lois Builders Limited, στις 5 Ιανουαρίου 2021.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 19 Ιανουαρίου 2021 και ολοκληρώθηκαν στις 29 Δεκεμβρίου 2023.



Πώς;


To έργο εντάσσεται στις προτεραιότητες της στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας για Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη για την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021 – 2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Το ποσό συμβολαίου ανέρχεται στα 4.927.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ, που περιλαμβάνει 12ετή περίοδο συντήρησης.

Συντελεστές του έργου είναι:

Αρχιτέκτονας Γιώργος Τσαγγαριδης (Ε.Ρ.Σ.Λ., Δήμος Λευκωσίας)

Πολιτικοί Μηχανικοί Γιώργος Δημητριάδης και Νίκος Καλαθάς (D&K EPS LLC)

Ηλεκτρολόγοι και Μηχανολόγοι Μηχανικοί (Akritas Consulting Engineers)

Επιμετρητής Ποσοτήτων (BYRON A.CRISTOU LLC)

Σύμβουλος Ασφάλειας και υγείας(Floros Panteli Associates LLC)

Κατασκευαστική Εταιρεία (Lois Builders Limited)

Και εκατοντάδες άλλοι εργάτες και εργάτριες σε πάρα πολλά πόστα.

Με την απόφαση ότι το κτήριο θα φιλοξενήσει το Κέντρο Αριστείας CYENS, οι κατασκευές έγιναν για τις κτιριολογικές ανάγκες του. Η μελέτη αποκατάστασης ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας του Δήμου Λευκωσίας. Προτεραιότητα ήταν η συντήρηση–αποκατάσταση και ο χειρισμός προκλήσεων χωρίς αλλοιώσεις στον μεταμοντέρνο χαρακτήρα του κτηρίου, εφόσον πρόκειται για διατηρητέα οικοδομή.

11MARCH2024 - Αγορά Παλαιού Δημαρχείου INTERIOR-163.jpg


Γιατί;


Στόχος του έργου και κατ’ επέκταση του Δήμου Λευκωσίας είναι η δημιουργία ενός πόλου ανάπτυξης και προώθησης της επιχειρηματικότητας και των βιομηχανιών τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας, στο κέντρο της εντός των τειχών πόλης δίπλα από την πράσινη γραμμή.

Μετά τις πρώτες δικοινοτικές ταραχές, την πρώτη διαίρεση της Λευκωσίας και τον αποκλεισμό πρόσβασης, η ανάγκη για την ύπαρξη ενός σημείου συνάντησης των εμπόρων και όχι μόνο, οδήγησε στη δημιουργία της Δημοτικής Αγοράς στην πρώην Πλατεία Δημαρχίας. 60 σχεδόν χρόνια μετά την κατασκευή του, συνεχίζει να στεγάζει επαγγελματίες διαφορετικών ενδιαφερόντων ενώ ευελπιστεί πως θα αποτελέσει σημείο συνάντησης για το πολύ δραστήριο και ζωντανό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και νέων τεχνολογιών της πρωτεύουσας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ