«Kυρία, τούτο που λες μού το έκαμνε ο παππούς μου»

Όσοι έχουν ακόμη αμφιβολίες για την αναγκαιότητα του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία μας, ελπίζουμε ότι, διαβάζοντας τη συγκλονιστική εξομολόγηση της υπ. Παιδείας, θα αλλάξουν γνώμη.

Article featured image
Article featured image

Η υπουργός Παιδείας, κα Αθηνά Μιχαηλίδου, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής αναφορικά με τον απολογισμό τής μέχρι σήμερα διδασκαλίας του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, προέβη σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε περιστατικό στο οποίο ήταν παρούσα, όταν παιδί πέντε χρονών αναγνώρισε σημάδια κακοποίησης κατά τη διάρκεια του μαθήματος. «Ήμουν παρούσα όταν παιδί πέντε χρονών είπε στη νηπιαγωγό “κυρία τούτο που λες μού το έκανε ο παππούς”. Εγώ δεν γνώριζα τι έπρεπε να κάνω, η νηπιαγωγός, όμως, ήξερε», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, προσέθεσε ότι ήταν κάτι συγκλονιστικό αυτό που έζησε πριν από δύο χρόνια, λέγοντας ότι για το εν λόγω περιστατικό υπήρξε καταδίκη.


«Βιώσαμε πόλεμο»


Η ενημέρωση της Υπουργού περιστράφηκε γύρω από τρεις άξονες: γενικά στοιχεία, στοιχεία που έχουν προκύψει από την αξιολόγηση και προκλήσεις που καλείται το Υπουργείο να διαχειριστεί.

Αναφερόμενη στο τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε της ψήφισης της σχετικής νομοθεσίας το 2022, για εισαγωγή του μαθήματος σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, η κα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «βιώσαμε πόλεμο», υποδεικνύοντας τον μεγάλο όγκο παραπληροφόρησης γύρω από το θέμα. «Ήταν πολύ άδικο η πλειοψηφία των γονέων και μαθητών να γίνονται δέκτες αυτής της παραπληροφόρησης που δεν ευσταθούσε και δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα», είπε.

Η Υπουργός επανέλαβε ότι το μάθημα και οι θεματικές του, εντάσσονταν στο πλαίσιο των μαθημάτων Αγωγή Υγείας και Οικιακής Οικονομίας, από την προσχολική ηλικία μέχρι και το Γυμνάσιο, ήδη από το 2012, και διδάσκονταν από τις νηπιαγωγούς, τις δασκάλες και τις καθηγήτριες της τάξης.

Αυτό που άλλαξε το 2022, προσέθεσε, είναι ότι όλες οι σκόρπιες διαλέξεις από γιατρούς κ.λπ. σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, μαζεύτηκαν και άρχισαν να διδάσκονται ως ενότητες σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Από την πρώτη στιγμή, είπε η κα Μιχαηλίδου, αναρτήθηκε όλο το υλικό διαδικτυακά, ενώ όσοι παραπληροφορούσαν έβρισκαν υλικό από την Ελλάδα, από ΜΚΟ και από άλλες χώρες και το παρουσίαζαν ότι γινόταν στις αίθουσες διδασκαλίας στην Κύπρο. «Όλο το υλικό είναι στο διαδίκτυο για να μπορούν να το βλέπουν οι γονείς», σημείωσε.

Σε σχέση με τις ενότητες, είπε ότι αυτές είναι παιδαγωγικά ενημερωμένες και δεν εστιάζουν μόνο στη γνώση. «Άλλα θα πούμε στα παιδιά πέντε ετών και άλλα στα παιδιά 15 ετών», υπέδειξε, εξηγώντας ότι «Στις ενότητες περιλαμβάνεται ο σεβασμός, η ισότητα, η αποδοχή, το γνωρίζω το σώμα μου, το να σπάνε τη σιωπή, να προστατεύονται». Εξήγησε δε, ότι το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης διδάσκεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Στη διάρκεια των μηνών που προηγήθηκαν, επίσης, έγιναν επιμορφώσεις στη βάση των πρωτοκόλλων, σε πρακτικά βιωματικά εργαστήρια, καθώς επίσης και χωριστές συζητήσεις με διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, «για να περάσει το μήνυμα σε όλους ότι προστατεύουμε τα παιδιά μας».


Θετικές οι πρώτες αξιολογήσεις


Σε σχέση με την αξιολόγηση των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων του μαθήματος, η Υπουργός ανέφερε ότι «από την αρχή στάλθηκε το μήνυμα στο κέντρο εκπαιδευτικής έρευνας και αξιολόγησης ότι έπρεπε να αξιολογηθεί πολυεπίπεδα».

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά και ενθαρρυντικά, σύμφωνα με την κα Μιχαηλίδου, με εκπαιδευτικούς να λένε ότι είναι «ό,τι καλύτερο» και μαθητές να ζητούν περισσότερες ώρες και υλικό, έντυπο και ηλεκτρονικό, κάτι που ετοιμάζεται από το Υπουργείο.

Η κα Μιχαηλίδου τόνισε ότι δείγμα του θετικού αντικτύπου είναι και οι καταγγελίες αφού από την Αστυνομία καταγράφονται περιστατικά, κάτι που σημαίνει ότι «οι μαθητές σπάνε τη σιωπή τους και μιλούν». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στο πιο πάνω περιστατικό με τον πεντάχρονο μαθητή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη στελέχωση των σχολείων, είπε ότι οι ψυχολόγοι αυξήθηκαν κατά 30, ωστόσο χρειάζονται περισσότεροι, ενώ ενισχύθηκε και η ομάδα άμεσης παρέμβασης.

Καταλήγοντας, η Υπουργός είπε ότι μέχρι και σήμερα λαμβάνονται επιστολές στο Υπουργείο από γονείς που θέλουν να απαγορεύσουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν το μάθημα, αλλά, όπως επεσήμανε, πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Με πληροφορίες από Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ