Το περιπολικό δεν είναι ταξί και η ελληνική αστυνομία δεν είναι μια δημόσια υπηρεσία

Ο συγκλονιστικός διάλογος ανάμεσα στην 28χρονη που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της και τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης, ξεγυμνώνει τη νοσηρή αδυναμία ενός ολόκληρου κράτους να προστατεύσει τους πολίτες του.

Article featured image
Article featured image

Στην Ελλάδα, μια γυναίκα δολοφονείται έξω από αστυνομικό τμήμα. Είχε μεταβεί εκεί για να καταγγείλει τον κακοποιητικό πρώην σύντροφό της. Βγαίνοντας από το τμήμα, τηλεφωνεί στην Άμεση Δράση ζητώντας περιπολικό για να τη συνοδεύσει με ασφάλεια στο σπίτι της. Στο αίτημά της ο αστυνομικός τής αντιτείνει ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί». Με φανερή αδιαφορία για την ουσία της καταγγελίας ενδιαφέρεται περισσότερο να συμπληρώσει το χαρτί με τις σχετικές πληροφορίες που λαμβάνει από τη γυναίκα. Λίγο μετά και ενώ ακόμη βρίσκεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άμεση Δράση, η γυναίκα πέφτει νεκρή από τις μαχαιριές του πρώην συντρόφου της. Σε δημόσια θέα. Έξω από το αστυνομικό τμήμα. Ενώπιον περαστικών και του σκοπού του ΑΤ.

Την έλεγαν Κυριακή Γρίβα. Ήταν 28 ετών. Και η δολοφονία της είναι άλλη μια γυναικοκτονία που προστίθεται στον ήδη πολύ μακρύ, αφόρητο κατάλογο.

Το ηχητικό της ντροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα, με τον διάλογο ανάμεσα στην 28χρονη και τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης, ξεγυμνώνει την αδυναμία ενός ολόκληρου κράτους να προστατεύσει τους πολίτες του αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα μια νοσηρή νοοτροπία εντός μιας δημοσίας υπηρεσίας που είναι δημόσια μόνο στα χαρτιά.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα του Ποινικού Κώδικα.


Διαβάστε και ακούστε τον διάλογο:

Κέντρο Άμεσης Δράσης:
Να στείλω περιπολικό στο σπίτι σας για τον πρώην;

28χρονη Κυριακή: Όχι είμαι στο τμήμα και θέλω να πάω σπίτι και φοβάμαι να πάω μόνη μου. Τον είδα περιμένει έξω από την πόρτα.

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Ωραία, το περιπολικό δεν είναι ταξί. Θα στείλω άμα θέλετε στο σπίτι σας.

28χρονη Κυριακή: Ωραία, στείλτε στο σπίτι μου.

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Οπότε παραμένει έξωθεν της οικίας ο πρώην σύντροφος με σκοπό να ασκήσει βία, σωστά;

«Ναι» απαντά η 28χρονη και δίνει την ακριβή διεύθυνσή της, που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Κέντρο Άμεσης Δράσης: Βρίσκεται πλησίον, είστε συνεπώς στο ΑΤ (σ.σ. Αγίων Αναργύρων)

28χρονη Κυριακή: Χάνομαι. Έχει έρθει εδώ

«Οπότε να το στείλω στο αστυνομικό τμήμα, ναι;» ρωτά η Άμεση Δράση, με την 28χρονη να δέχεται τις μαχαιριές εκείνη την ώρα και να ακούγεται στο ηχητικό της κλήσης ο φίλος-συνοδός της Κυριακής που φωνάζει «τη σκότωσε».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ