Απροστάτευτες οι γυναίκες στην Ελλάδα από τους δολοφόνους τους;

Ερωτήματα από την ελληνική κοινωνία για τον τρόπο που έδρασαν οι Αρχές μπροστά στον φόβο και την ανησυχία που ένιωθε η 28χρονη Κυριακή για τον πρώην σύντροφό της, με την δολοφονία της να γίνεται ένας (ακόμη) αριθμός στη λίστα των γυναικοκτονιών που σημειώθηκαν στην χώρα.

Article featured image
Article featured image

Κουρασμένη από λόγια είναι η ελληνική κοινωνία, όσον αφορά τις δράσεις και τα μέτρα στήριξης που λαμβάνουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η προχθεσινή νέα γυναικοκτονία, είναι η πέμπτη που σημειώνεται τους πρώτους μήνες του 2024 στην χώρα και οι γυναίκες ζητούν από τους θεσμούς να ανοίξουν τα μάτια και τα αυτιά στο σύγχρονο έγκλημα που φαίνεται πως μαστίζει την χώρα.

Η 28χρονη Κυριακή, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, είχε ζητήσει βοήθεια και προστασία από τις Αρχές από τον δολοφόνο της. Όμως εκείνες, δεν στάθηκαν ικανές να την προστατέψουν. Δεν είχαν (της είπαν) περιπολικό για να την μεταφέρουν στο σπίτι της από τον αστυνομικό σταθμό, στον οποίο είχε μεταβεί για να καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της. Το σημείο εκείνο, έγινε ο χώρος όπου θα έπεφτε νεκρή, από τις πολλαπλές μαχαιριές του. Μα δεν ήταν εκείνος που την σκότωσε πρώτος, αλλά η Πολιτεία που (ίσως) δεν πίστεψε ότι είχε υποψιαστεί το κακό που θα ερχόταν.

Το περιστατικό προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που έδρασαν οι ελληνικές Αρχές. Πρώτον, εάν οι αστυνομικοί αξιολόγησαν σωστά όσα τους ανέφερε η 28χρονη; Δεύτερον, γιατί δεν υπήρξε περιπολικό διαθέσιμο για να τη συνοδεύσουν στο σπίτι της, αφού κατήγγειλε ότι φοβόταν τον πρώην σύντροφό της; Τρίτον γιατί δεν προσπάθησαν, με κάποιο εναλλακτικό τρόπο να την βοηθήσουν όπως για παράδειγμα να παραμείνει στο Τμήμα. Και άλλα…



Για τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για την δολοφονία της 28χρονης Κυριακής ρωτήθηκε η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ σήμερα το πρωί με την ίδια αρχικά να απαντά ότι «προφανώς και υπάρχει πρωτόκολλο για τους αξιωματικούς υπηρεσίας και τους αστυνομικούς όταν δέχονται ένα τέτοιο περιστατικό. Κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό, πρέπει να γίνεται εκτίμηση κινδύνου».

Η ίδια πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «δεν τέθηκε ποτέ θέμα μη ύπαρξης περιπολίας στην περιοχή, υπήρχε περιπολία στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Το ερώτημα είναι το γιατί δεν κλήθηκε το περιπολικό από τους αστυνομικούς για να συνοδεύσει την κοπέλα στο σπίτι της».

Όσον αφορά, δε, τον αστυνομικό-φύλακα στο ΑΤ είπε ότι «το αν έχει ποινικό ή πειθαρχικό παρελθόν αφορά την υπηρεσία, από τη στιγμή που βρισκόταν εκεί προβλεπόταν να βρίσκεται στο φυλάκιο. Ελέγχεται και αυτός για το αν έπρεπε να αντιδράσει διαφορετικά»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ