Ισραηλινά ακροδεξιά στοιχεία κατέστρεψαν ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστινίους

Στα βίντεο που κυκλοφόρησαν, καταγράφεται πλήθος Ισραηλινών να καταστρέφουν με μανία τα κιβώτια με τη βοήθεια ώστε να μην φτάσει τίποτα στα χέρια των κατοίκων της Γάζας.

Article featured image
Article featured image

Ομάδα Ισραηλινών επιτέθηκε χθες σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στο σημείο ελέγχου Tarqumiya, δυτικά της Χεβρώνας, εμποδίζοντας τη διέλευσή τους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας.

Εδώ και μια εβδομάδα, το Ισραήλ έχει αποκλείσει την είσοδο βοήθειας από τα περάσματα σε Ράφα και Κερέμ Σαλόμ, εντείνοντας την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, για περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Χθες, Κυριακή, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν το άνοιγμα μιας νέας διέλευσης στη βόρεια Γάζα και ένα προσωρινό λιμάνι, που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ, είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και επιβεβαιώθηκαν από το Al Jazeera- δείχνουν μια ομάδα Ισραηλινών να εμποδίζει τη διέλευση των φορτηγών και να καταστρέφουν τα φορτία της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα λεγόμενα «μέλη του Τάγματος 9» (Tzav 9) και άλλοι διαδηλωτές εμπόδισαν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια που ξεκίνησαν από τη Χεβρώνα για να πάρουν τον δρόμο για τη Γάζα στο σημείο ελέγχου Tarqumiya.Το «Τάγμα 9» ισχυρίζεται ότι είναι αμερόληπτο, αλλά η ρητορική του είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τις απόψεις της ισραηλινής ακροδεξιάς όταν πρόκειται για την αντίθεση στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Αλλά οι δεσμοί του με την ισραηλινή ακροδεξιά είναι βαθύτεροι, καθώς πολλοί από τους συγγενείς των ομήρων που υποστηρίζουν το «Τάγμα 9» ανήκουν σε μια ακροδεξιάς επιρροής ομάδα οικογενειών ομήρων που ονομάζεται Φόρουμ Τίκβα.Χθες, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η παρεμπόδιση από το Ισραήλ της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τους περίπου 2,3 εκατ. Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο νότιο Ισραήλ μετά από παρόμοια διαμαρτυρία Ισραηλινών που είναι αντίθετοι στην παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών σε περιοχή που ελέγχεται από τη Χαμάς, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.


Μάχες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας


Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, ερειπωμένη έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου, καθώς Παλαιστίνιοι άμαχοι φεύγουν για να σωθούν, ειδικά από τη Ράφα, όπου η απειλή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μεγεθύνεται.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, αυτόπτες μάρτυρες και ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου έκαναν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε διάφορους τομείς της Λωρίδας της Γάζας· η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία καταμέτρησε τουλάχιστον οκτώ νεκρούς μόνο στον έναν από αυτούς, που είχε στόχο ακίνητο στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ (κεντρικά).

Βομβαρδίστηκαν επίσης, για ακόμη μια μέρα, τομείς της Ράφας (νότια), στην οποία είχαν καταφύγει κάπου 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Ωστόσο, μέρος τους -360.000 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς του ΟΗΕ- πλέον εγκαταλείπει μαζικά την πόλη, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

rafahpal-city.pngΤην 7η Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με άρματα μάχης στον ανατολικό τομέα της Ράφας και ταυτόχρονα μονάδες του κυρίευσαν το σημείο διέλευσης που συνδέει τον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο με την αιγυπτιακή επικράτεια - την πύλη από την οποία εισερχόταν το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας μέχρι τότε. Παράλληλα, διέταξε τους αμάχους να φύγουν από μέρος της πόλης όπου επιχειρεί εναντίον των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Με τα πόδια, με αυτοκίνητα, με όποιο μέσο βρήκαν, κάτοικοι συνέχιζαν χθες να φεύγουν από τη Ράφα, αφού διέλυσαν τις σκηνές τους και μάζεψαν τα συνήθως λιγοστά υπάρχοντά τους.

Άλλοι κάτοικοι, που παραμένουν στη Ράφα, είναι απελπισμένοι. «Από το πρωί ψάχνω ψωμί για να φάνε τα παιδιά μου, μάταια. Τα παιδιά μου είναι στον δρόμο και δεν ξέρω πο;y να τα πάω. Η Ράφα έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα», είπε ο Μούσταφα Ντιμπ.

«Τα αρτοποιεία έχουν κλείσει, όλα τα καταστήματα έχουν κλείσει. Δεν έχουμε νερό, τρόφιμα, τίποτα», έλεγε άλλος κάτοικος, ο Άχμεντ ατ Ταουίλ.

gazarafhaflj.png
Ράφα.


«Αφανισμός»;


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007 και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Για να εξαλειφθεί η Χαμάς, ο κ. Νετανιάχου χαρακτηρίζει απαραίτητη τη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, που είναι κατ’ αυτόν το τελευταίο μεγάλο οχυρό του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, αψηφώντας τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τον άμαχο πληθυσμό.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, εναντιώνονται σε αυτή την επιχείρηση και Αμερικανοί αξιωματούχοι αμφισβητούν τις τελευταίες ημέρες ακόμη και την ιδέα πως μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς η Χαμάς.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ» προκειμένου να εξευρεθεί «καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ήττα της Χαμάς παντού στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφας», μάλλον, ώστε το Ισραήλ να μην εμπλακεί «σε εκστρατεία καταστολής εξέγερσης που δεν θα έχει τέλος», σημείωσε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν.

gazarafhafj.png
Εικόνα σπιτιών που βομβαρδίστηκαν στη Jabalia, στη βόρεια Γάζα.


Βομβαρδισμοί «παντού»Μάχες μαίνονται ξανά εδώ και μέρες στην Τζαμπάλια και στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως η Χαμάς προσπαθούσε να ανασυντάξει «στρατιωτικές δυνατότητες».

Και εκεί, διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης αμάχων που εκδόθηκαν ανάγκασαν αμάχους να φύγουν, με τον ΟΗΕ να υπογραμμίζει πως «καμιά τοποθεσία δεν είναι ασφαλής στη Λωρίδα της Γάζας».

«Βολοδέρνουμε από τη μια τοποθεσία στην άλλη, αλλά οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται παντού», είπε ο Μαχμούντ αλ Μπαρς, που πήγε από την Τζαμπάλια στην πόλη της Γάζας, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ισοπεδωμένη έπειτα από επτά και πλέον μήνες βομβαρδισμών και μαχών.

aiddestrofl.pngΟι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και εξαιρετικά βαρύ απολογισμό θυμάτων, τουλάχιστον 35.091 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, το υγειονομικό σύστημα στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στο χείλος της «κατάρρευσης» εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων για τις γεννήτριες των νοσοκομείων και για τα ασθενοφόρα.

Οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παραλύσει αφότου ο ισραηλινός στρατός κυρίευσε τη διέλευση στη Ράφα.


Με πληροφορίες από Lifo, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ