Singapore Airlines: Εικόνες και βίντεο από το εσωτερικό του αεροσκάφους που έκανε «βουτιά» 6.000 ποδιών

Ταξίδευε για τις «διακοπές της ζωής του» ο 73χρονος άνδρας που έχασε τη ζωή του στην πτήση.

Article featured image
Article featured image

Σκηνές τρόμου βγαλμένες από ταινία βίωσαν οι επιβάτες της πτήσης Λονδίνο – Σιγκαπούρη της Singapore Airlines, καθώς έπειτα από ισχυρές αναταράξεις το αεροπλάνο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στις 15:45 τοπική ώρα (08:45 ώρα Κύπρου), στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, με τον απολογισμό του συμβάντος ωστόσο να είναι τραγικός.

singaporejf.png



Το αεροπλάνο -ένα Boeing 777-300ER που μετέφερε 211 επιβάτες συν τα 18 μέλη του πληρώματος- έπεσε σε κενό αέρος, πάνω από τον κόλπο της Μιανμάρ και έκανε επί τρία λεπτά μία ελεύθερη πτώση 6.000 ποδιών (1.800 μέτρων) με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός επιβάτη και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 53, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση. Κατά τις αρχές της Μπανγκόκ, επτά εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, φέροντας κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ 14 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο με πιο ελαφρά τραύματα. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τραυματίες, δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες εκτός νοσοκομείου.


Ταξίδευε για τις «διακοπές της ζωής του» ο άνδρας που έχασε τη ζωή του


Ο επιβάτης που έχασε τη ζωή του εν πτήσει ήταν ο 73χρονος Geoff Kitchen από τη Βρετανία, ο οποίος υπέστη καρδιακή ανακοπή. Ο άνδρας, ένας συνταξιούχος ασφαλιστής και ερασιτέχνης σκηνοθέτης μουσικού θεάτρου με καταγωγή από το Μπρίστολ, ταξίδευε μαζί με τη σύζυγό του Λίντα στη μοιραία πτήση.

Οι γείτονές του δήλωσαν στον Guardian ότι ταξίδευε για να ξεκινήσει τις «διακοπές της ζωής του» για έξι εβδομάδες στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία. «Ήταν ένας πολύ αγαπητός άνθρωπος. Ήταν έξυπνος, αστείος, ένας φανταστικός καλλιτέχνης, που νοιαζόταν πολύ για το θέατρο. Ήταν το πάθος του» είπε στη βρετανική εφημερίδα η γειτόνισσα του 73χρονου, Τζιλ.

Geoffrey_Kitchen.png



Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγός του Λίντα, έχει τραυματιστεί και διακομιστεί στο νοσοκομείο, με την κατάσταση της υγείας της ωστόσο να μην έχει γίνει ακόμη γνωστή.


Σκηνές «απόλυτου τρόμου»


Οι επιβάτες μετά την προσγείωση κι αφού πέρασε το πρώτο σοκ έκαναν λόγο για σκηνές «απόλυτου τρόμου», τονίζοντας πως το μόνο που θυμούνται είναι ανθρώπους και αντικείμενα να εκτοξεύονται σε όλη την καμπίνα.

Ο Βρετανός Άντριου Ντέιβις θυμάται «τρομερές κραυγές και κάτι που ακούστηκε σαν γδούπος» στα πρώτα δευτερόλεπτα του περιστατικού. «Αυτό που θυμάμαι περισσότερο είναι ότι είδα αντικείμενα και πράγματα να πετούν στον αέρα. Ήμουν καλυμμένος με καφέ. Ήταν απίστευτα έντονες αναταράξεις», δήλωσε στο BBC.

Ο 28χρονος επιβάτης Dzafran Azmir μιλώντας στο πρακτορείο Reuters δήλωσε: «Ξαφνικά το αεροσκάφος άρχισε να γέρνει προς τα πάνω και υπήρχε τρέμουλο, οπότε άρχισα να προετοιμάζομαι για το τι θα συνέβαινε, και πολύ ξαφνικά υπήρξε μια πολύ δραματική πτώση, οπότε όλοι όσοι κάθονταν και δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας εκτοξεύτηκαν αμέσως στην οροφή».

«Κάποιοι χτύπησαν το κεφάλι τους στις καμπίνες των αποσκευών, χτύπησαν στα σημεία όπου βρίσκονται τα φώτα και οι μάσκες οξυγόνου…», πρόσθεσε.

Singapore-1.png


Singapore-2.png


Singapore-3.png


singaporej2f.png


«Σας αγαπώ όλους…»


Η Singapore Airlines έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις εθνικότητες των επιβατών της πτήσης, μεταξύ των οποίων 47 από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Allison Barker δήλωσε ότι έλαβε ένα μήνυμα από τον γιο της, Josh, ο οποίος βρισκόταν στο αεροπλάνο καθ’ οδόν προς το Μπαλί: «Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά είμαι σε μια τρελή πτήση. Το αεροπλάνο κάνει αναγκαστική προσγείωση… Σας αγαπώ όλους».

Μετά από αυτό το μήνυμα, ακολούθησαν οι «τρομακτικές» δύο ώρες για να ξανακούσει νέα του. Ο Josh, όπως είπε, υπέστη ελαφρά τραύματα, αλλά ανησυχεί ότι το γεγονός ότι έφτασε κοντά στον θάνατο θα μπορούσε να έχει μόνιμες επιπτώσεις στον εαυτό του.

2024-05-21T124523Z_2008809943_RC20V7ABK56U_RTRMADP_5_SINGAPOREAIRLINES-THAILAND.jpg


2024-05-21T124658Z_648631713_RC20V7AFGRTZ_RTRMADP_5_SINGAPOREAIRLINES-THAILAND-2.jpg


2024-05-21T124611Z_2034467361_RC20V7A4QZ18_RTRMADP_5_SINGAPOREAIRLINES-THAILAND.jpg


«Κάποιοι κατέληξαν να κάνουν τούμπες»


Ένας άλλος Βρετανός, ο 68χρονος Τζέρι, ταξίδευε στην Αυστραλία για τον γάμο του γιου του. Είπε ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση πριν το «αεροπλάνο πέσει».

«Χτύπησα το κεφάλι μου στο ταβάνι, το ίδιο και η γυναίκα μου. Κάποιοι που περπατούσαν τριγύρω κατέληξαν να κάνουν τούμπες», θυμάται.

Ένας Βρετανός με τραυματισμό στον αυχένα δήλωσε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του ήταν «αρκετά τυχεροί» που κανείς τους δεν πέθανε. «Εκεί που όλα ήταν ήρεμα και το αεροπλάνο δεν κουνιόταν καθόλου, κατέληξα μετά να χτυπάω στην οροφή. Ξαφνικά, βρέθηκα ψηλά», περιγράφει.


Aναταράξεις «καθαρού αέρα» η πιθανή αιτία


Θυελλώδεις ήταν οι καιρικές συνθήκες στα νότια τμήματα της Μιανμάρ, με συχνές αστραπές να καταγράφονται στην περιοχή όπου το αεροσκάφος της Singapore Airlines φαίνεται να έχασε ύψος, με αποτέλεσμα τα όσα τραγικά ακολούθησαν.

Η χθεσινή πρόγνωση καιρού για την περιοχή αυτή έδειχνε πράγματι ότι θα υπήρχαν μεμονωμένα ή περιστασιακά ενσωματωμένα σύννεφα cumulonimbus -πιο γνωστά ως σύννεφα καταιγίδας- μέχρι το ύψος των 15.240 μέτρων (50.000 πόδια). Οι άνεμοι στο εσωτερικό ενός σύννεφου cumulonimbus είναι οι πιο ταραχώδεις με έντονα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα, ενώ τα θανατηφόρα ατυχήματα που προκαλούνται αποκλειστικά και μόνο από αναταράξεις είναι εξαιρετικά σπάνια.

Παραμένει άγνωστο κατά πόσο ο πιλότος του αεροσκάφους της Singapore Airlines πετούσε μέσα σε αυτό το σύννεφο με κάποιες αναταράξεις πριν πέσει σε σοβαρό καθοδικό ρεύμα, το οποίο θα ανάγκαζε το αεροπλάνο να χάσει πολύ γρήγορα ύψος.

Πιθανό είναι επίσης το ενδεχόμενο ο πιλότος να προσπάθησε να αποφύγει τις καταιγίδες και το αεροσκάφος να βρέθηκε αντιμέτωπο με «αναταράξεις καθαρού αέρα», οι οποίες μπορούν να προβλεφθούν σε ορισμένες περιοχές, αλλά εμφανίζονται απρόβλεπτα σε ανέφελο ουρανό γύρω από το μεγάλο σύννεφο cumulonimbus.

Το περιστατικό της Singapore Airlines έλαβε χώρα εντός της ζώνης διατροπικής σύγκλισης, όπου οι καταιγίδες είναι διαβόητες. «Οι καταιγίδες εμφανίζονται σε περίοπτη θέση στην οθόνη πλοήγησης των πιλότων - αλλά μπορεί να μην είναι δυνατή η πλήρης παράκαμψη του συμπλέγματος καταιγίδων, καθώς μπορεί να εκτείνονται πολύ περισσότερο από 50 ναυτικά μίλια», εξήγησε στον Guardian ο πρώην πιλότος, Μάρκο Τσαν.


Το μήνυμα της Singapore
Airlines


Ο διευθύνων σύμβουλος της Singapore Airlines, Goh Choon Phong, εξέφρασε τα «θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος επιβάτη» και αναφέρθηκε στο περιστατικό της πτήσης SQ321 σε μήνυμά του σε βίντεο.

«Λυπούμαστε βαθιά για αυτό το περιστατικό και δεσμευόμαστε να παρέχουμε όλη την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια στους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο SQ321, καθώς και στις οικογένειες και τους αγαπημένους τους. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του επιβάτη που απεβίωσε.

Μια πτήση με 143 επιβάτες και μέλη του πληρώματος SQ321, που ήταν σε θέση να ταξιδέψουν, έφτασε στη Σιγκαπούρη σήμερα το πρωί στις 05:05 (ώρα Σιγκαπούρης).

Άλλοι 79 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος από το SQ321 παραμένουν στην Μπανγκόκ. Αυτό περιλαμβάνει όσους λαμβάνουν ιατρική φροντίδα, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα που βρίσκονταν στην πτήση. Οι συνάδελφοί μας βρίσκονται στο έδαφος παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια».


Με πληροφορίες από in.gr, lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ