(Τελειόφοιτοι) μαθητές σε σχολείο της Κύπρου έλαβαν λάθος εξεταστικό δοκίμιο

Ποιος το πήρε πρώτος πρέφα τελικά;

Article featured image
Article featured image

Λάθος δοκίμιο δόθηκε αρχικώς σε τελειόφοιτους μαθητές την περασμένη Δευτέρα, 20 Μαΐου, σε Λύκειο στη Λεμεσό. Συγκεκριμένα, αντί να δοθεί το γραπτό βιολογίας Γ΄Λυκείου Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, δόθηκε το γραπτό βιολογίας Γ΄Λυκείου για Τεχνικές Σχολές. Τόσο η Γ΄Λυκείου Μέσης Γενικής όσο και των Τεχνικών Σχολών έδιναν την ίδια μέρα το μάθημα της βιολογίας, αλλά με διαφορετικά θέματα στο γραπτό.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε για το θέμα τόσο με Λειτουργό του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας όσο και με τους οργανωμένους γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, που δίνουν διαφορετική εκδοχή για το συμβάν. Το μεν Υπουργείο αναφέρει ότι το λάθος εντόπισε στα 5 πρώτα λεπτά έναρξης της εξέτασης καθηγήτρια, ενώ οι οργανωμένοι γονείς δηλώνουν ότι το λάθος αντιλήφθηκαν μαθητές που διαμαρτυρήθηκαν.

Σε δηλώσεις του, ο Α΄Λειτουργός Εκπαίδευσης, Γιώργος Κουτσίδης, είπε ότι η εξέταση θα ξεκινούσε στις 10:30 μέχρι τις 12:00, ήταν για ενάμιση ώρα, προσθέτοντας ότι στα πρώτα πέντε λεπτά εντοπίστηκε ότι αντί να δοθεί το γραπτό βιολογίας Γ΄Λυκείου Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, δόθηκε το γραπτό βιολογίας Γ΄Λυκείου για Τεχνικές Σχολές.

Σημείωσε ότι αποσύρθηκε το πρώτο γραπτό και δόθηκε χρόνος 15΄να πολλαπλασιαστεί και με τα 5΄λεπτά που είχαν περάσει όταν είχε εντοπιστεί, δόθηκε χρόνος έξτρα, επιπλέον 20΄, για τη διεξαγωγή της εξέτασης.

«Άρα οι μαθητές τέλειωσαν αντί 12:00, στις 12:20», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κουτσίδης είπε ότι στο μάθημα είχαν παρακαθίσει 28 μαθητές.

Ερωτηθείς πώς εντοπίστηκε το λάθος, ο κ. Κουτσίδης είπε ότι το εντόπισε μια καθηγήτρια που ήταν σε τάξη διευκολύνσεων στα πρώτα 3΄ και το ανέφερε άμεσα.

«Οι μαθητές δεν πρόλαβαν να γράψουν. Το γραπτό φυλάχτηκε στο γραφείο του Διευθυντή μέχρι να τελειώσει και η Τεχνική Σχολή και μετά τα γραπτά παραδόθηκαν. Η Επιτροπή Εξετάσεων ρώτησε μαθητές και δεν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα. Δεν δημιουργήθηκε οποιοδήποτε θέμα», πρόσθεσε.

Δημιουργήθηκε μια αναστάτωση, λένε οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις του είπε ότι τα γραπτά στέλνονται το πρωί κωδικοποιημένα στο email του Διευθυντή.

«Ορίζονται δύο άτομα, έχουν τους κωδικούς τους για να τα ανοίξουν, να τα διαβάσουν, να τα κατεβάσουν, να το εκτυπώσουν το γραπτό και μετά να το βάλουν στη φωτοτυπική να το πολλαπλασιάσουν», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το περιστατικό της περασμένης Δευτέρας σε Λύκειο της Λεμεσού όταν δόθηκε λάθος δοκίμιο σε τελειόφοιτους μαθητές, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι αντί να ανοίξουν το αρχείο για τη βιολογία της Γ΄Λυκείου Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης άνοιξαν το αρχείο της βιολογίας της Γ΄Λυκείου των Τεχνικών Σχολών, που είναι διαφορετικό το γραπτό.

«Όταν το είδαν οι μαθητές και ευτυχώς που το αντιλήφθηκαν, ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται ότι υπάρχουν πράγματα που δεν ήταν μέσα στην ύλη που διδάχθηκαν, δεν τα γνώριζαν. Πέρασε ένα μισάωρο μέχρι να διαπιστωθεί πραγματικά τι ήταν. Τελικά κατέβασαν το άλλο γραπτό και μετά από μισή ώρα τους έδωσαν το κανονικό και ξεκίνησαν δίνοντας τους τα 90 λεπτά που προβλεπόταν. Αλλά δημιουργήθηκε μια αναστάτωση. Ανθρώπινο λάθος αλλά δεν μπορεί να γίνονται τέτοια λάθη κυρίως σε τελειόφοιτους. Θα έπρεπε να ήταν λίγο πιο προσεκτικοί», πρόσθεσε.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι ενήμερο για το περιστατικό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ