Απεβίωσε η μακροβιότερη αεροσυνοδός στον κόσμο

Η Μπέτε Νας κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες, αφού είχε σχεδόν 67 χρόνια προϋπηρεσίας στον αέρα.

Article featured image
Article featured image

Η Μπέτε Νας, η μακροβιότερη αεροσυνοδός στον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 88 ετών μετά από σχεδόν 67 χρόνια προϋπηρεσίας.

Η Νας άρχισε την καριέρα της τον Νοέμβριο του 1957 με την Eastern Airlines -η νυν American Airlines- και δούλευε κυρίως στην πτήση μεταξύ Ουάσινγκτον και Βοστώνης, ώστε να μπορεί να είναι στο σπίτι της κάθε βράδυ για να φροντίζει τον γιο της, σύμφωνα με το ABC.

Ήταν ο ρομαντισμός και η αίγλη των πτήσεων που αρχικά προσέλκυσαν τη Νας στη δουλειά. «Ήθελα να γίνω αεροσυνοδός από τη στιγμή που μπήκα στο πρώτο αεροπλάνο, όταν ήμουν 16 ετών. Ο πιλότος και η αεροσυνοδός περπατούσαν στην άλλη άκρη του διαδρόμου και σκέφτηκα: Θεέ μου, αυτό είναι για μένα» είχε δηλώσει στο CNN. Οι μεγαλύτερες αλλαγές που είδε όλα αυτά τα χρόνια αφορούσαν την τεχνολογία. Όταν η Νας άρχισε να πετάει, όλα τα προγράμματα πτήσεων ήταν γραμμένα με κιμωλία σε πίνακα και τα εγχειρίδια και οι κανονισμοί ήταν σε μορφή βιβλίου. Τελικά, αυτά τα χαρτιά αντικαταστάθηκαν με tablets - κάτι που, όπως είχε πει, ήταν μια μεγάλη προσαρμογή.


Στην αρχή της καριέρας της, «έπρεπε να έχεις συγκεκριμένο ύψος και βάρος, ήταν φρικτό» είχε πει σε άλλη της συνέντευξη. «Έπαιρνες μερικά κιλά και έπρεπε να ζυγίζεσαι συνεχώς, και αν έμενες έτσι, σε έβγαζαν από τη μισθοδοσία!» είχε εξηγήσει στο ABC.

Το 2022, κατέκτησε το ρεκόρ Γκίνες ως η αεροσυνοδός με τη μεγαλύτερη προϋπηρεσία στην ιστορία. Ποτέ δεν αποσύρθηκε επίσημα από το ρόλο της στην American Airlines και πέθανε στις 17 Μαΐου σε ξενώνα μετά από πρόσφατη διάγνωση καρκίνου του μαστού.

«Θρηνούμε τον θάνατο της Μπέτε Νας, η οποία πέρασε σχεδόν επτά δεκαετίες φροντίζοντας θερμά τους πελάτες μας στον αέρα» ανέφερε η American Airlines σε ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ξεκίνησε το 1957 και κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες ως η μακροβιότερη αεροσυνοδός. Η Μπέτε ενέπνευσε γενιές αεροσυνοδών. Πέτα ψηλά, Μπέτε. Θα μας λείψεις» ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά της η αεροπορική εταιρεία.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ