Το κρυφό μήνυμα πίσω από το make up τ@ εκπροσώπου της Ιρλανδίας και η λογοκρισία από την EBU

Η αποκάλυψη του Bambie Thug μετά το τέλος του πρώτου ημιτελικού της Eurovision.

Article featured image
Article featured image

Η εμφάνιση της Ιρλανδίας στη Eurovision ξεσήκωσε στον χθεσινό πρώτο ημιτελικό, αλλά κυρίως δίχασε το κοινό εξαιτίας των σατανιστικών αναφορών και της «θυσίας» στην πεντάλφα. Το τραγούδι που εκπροσωπεί φέτος την Ιρλανδία, λέγεται «Doomsday Blue» και το ερμηνεύει το non binary άτομο Bambie Thug. Θεωρείται ωδή στην queer κοινότητα μιας και προσπαθεί να στείλει το μήνυμα της απελευθέρωσης από τα δεσμά και τους φόβους μας.



H λογοκρισία από την EBU


To Bambie Thug επιβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης ότι η EBU - Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση τού ζήτησε να αφαιρέσει τις φράσεις «Freedom for Palestine» («Λευτεριά στην Παλαιστίνη») και «Ceasefire» («Κατάπαυση του πυρός») από την εμφάνισή του προκειμένου να του επιτραπεί να εμφανιστεί στον ημιτελικό.


Στον απόηχο του γενοκτονικού πολέμου που το Ισραήλ διεξάγει στη Γάζα, η EBU τόνισε -με πρωτόγνωρη δόση απολιτίκ συνείδησης και «ευαισθησίας»- ότι θα απαγορεύσει από τον διαγωνισμό όλα τα σύμβολα -ρούχα, αντικείμενα, αφίσες- που μπορεί να εκφράζουν αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Ανέφεραν δε, ότι διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στο Μάλμε της Σουηδίας.

Το Bambie Thug απαντώντας σε σχετική ερώτηση Σουηδού δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του πρώτου ημιτελικού επιβεβαίωσε την πρακτική της EBU, εξηγώντας ότι τ@ ζητήθηκε να αφαιρέσει τα (συγκεκαλυμμένα) μηνύματα υποστήριξης προς τη Γάζα που ήταν γραμμένα στο πρόσωπο και τα πόδια του στην αρχαία κελτική γλώσσα Όγκχαμ.



Το Bambie Thug είπε περαιτέρω, ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση έφερε ένα ιδιαίτερο βάρος καθώς είναι υπέρ της δικαιοσύνης και της ειρήνης. «Δυστυχώς έπρεπε σήμερα να αλλάξω αυτά τα μηνύματα για να μπορέσω να συμμετάσχω στον ημιτελικό», είπε, αναφέροντας περαιτέρω ότι τ@ επετράπη να διατηρήσει μόνο το λεκτικό που έγραφε «Crown The Witch» («Στέμμα της Μάγισσας»).


Εκπρόσωπος της EBU δήλωσε: «Τα μηνύματα που είδαμε στο σώμα τ@ Bambie Thug κατά τη διάρκεια των προβών παραβίαζαν τους κανόνες του διαγωνισμού που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν την απολιτίκ φύση της εκδήλωσης».

GNABvzZWkAEGOwe.jpg


Με πληροφορίες από X, Irish Times

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ