Έρχονται αλλαγές στα πρόστιμα για τις κάμερες

Τι προβλέπει πρόταση που οδηγείται προς ψήφιση.

Article featured image
Article featured image

Στην προώθηση πρότασης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, συμφώνησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών. Η πρόταση αφορά στο ύψος του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με την υποχρέωση στάσης σε φωτεινό σηματοδότη και στόχος είναι το πρόστιμο να διαβαθμίζεται και να διαμορφώνεται ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται το όχημα που παραβαίνει τον κανονισμό.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει ότι για οχήματα που θα πατήσουν την πρώτη γραμμή σε φωτεινό σηματοδότη, το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 25 ευρώ, όπως ήδη ισχύει. Σε περίπτωση που το όχημα προχωρήσει και βρεθεί πάνω σε διάβαση πεζών, το πρόστιμο θα ορίζεται στα 85 ευρώ, ενώ αν περάσει τελείως τη διάβαση, το πρόστιμο θα είναι 300 ευρώ.

Η συγκεκριμένη πρόταση θα οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής που θα συνεδριάσει στις 20 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα το σκεπτικό της πρότασής προκύπτει από την θέση πως εφόσον πρόκειται για παραβιάσεις που έχουν διαφορετική βαρύτητα, θα πρέπει και οι ποινές να έχουν διαφορετική βαρύτητα.

Τα έξυπνα φώτα και οι άλλες προτάσεις

Πρόθεση των βουλευτών είναι να συζητήσουν με τον αρμόδιο υπουργό για τα έξυπνα φώτα, όπως και άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Οι άλλες προτάσεις θα συζητηθούν στην Επιτροπή Μεταφορών στις 27 Ιουνίου.

Όπως δήλωσε ο κος Μουσιούττας ανέφερε πως «κάποιες από αυτές τις προτάσεις αφορούν στο εάν θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στον κόσμο αν πληρώσει πιο γρήγορα το πρόστιμο, να μειώνεται γύρω στο 50%. Άλλη πρόταση, έχει να κάνει με το αν θα μπορεί ο πολίτης να πληρώσει με δόσεις. Αναμένουμε από το Υπουργείο Μεταφορών να μας ενημερώσει για τις προθέσεις του σχετικά με κάθε πρόταση».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ