Στο μικροσκόπιο της ΕΕ τρία από τα μεγαλύτερα πορνογραφικά σάιτ στον κόσμο

Ο λόγος.

Article featured image
Article featured image

Εξηγήσεις και πληροφορίες μεταξύ άλλων για τους μηχανισμούς με τους οποίους οι ιστοσελίδες Pornhub, XVideos και Stripchat διασφαλίζουν ότι οι χρήστες που έχουν πρόσβαση σε αυτές δεν είναι ανήλικοι, ζήτησε η Κομισιόν στο πλαίσιο του Νόμου περί Ψηφιακών Υπηρεσιών (Digital Services Act - DSA), σύμφωνα με ανακοίνωση την Πέμπτη.

Ειδικότερα, η Επιτροπή ζητά από τις εταιρείες λεπτομερείς πληροφορίες για τα μέτρα αξιολόγησης και μετριασμού των κινδύνων που αφορούν τους ανήλικους, καθώς και τα μέτρα για πρόληψη της προώθησης παράνομου περιεχομένου και της έμφυλης βίας.

Οι τρεις εταιρείες έχουν μέχρι τις 4 Ιουλίου να απαντήσουν και να παρέχουν τις πληροφορίες που τους ζητούνται. Η Κομισιόν μπορεί βάσει του DSA να επιβάλει πρόστιμα για ανακριβείς, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες σε απάντηση σε αίτημα παροχής πληροφοριών

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή ζητά λεπτομέρειες και για τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν οι εν λόγω πορνογραφικές πλατφόρμες για να εξακριβώσουν την ηλικία των χρηστών που έχουν πρόσβαση σε αυτές.


Ακόμα, η Επιτροπή ζητά πληροφορίες για την εσωτερική οργάνωση των εταιρειών, καθώς ο DSA απαιτεί από τις εταιρείες που εμπίπτουν στην κατηγορία των «πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών» να ορίσουν υπεύθυνους εσωτερικού ελέγχου της συμμόρφωσης.

Οι υπεύθυνοι αυτοί και οι ομάδες τους πρέπει να είναι ανεξάρτητες και να έχουν τους κατάλληλους πόρους και αρμοδιότητες, καθώς και πρόσβαση στη διοίκηση της εταιρείας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι υπεύθυνοι συμμόρφωσης πρέπει να διασφαλίζουν ότι όλοι οι συστημικοί κίνδυνοι που περιγράφονται στον κανονισμό εντοπίζονται και αναφέρονται στη διοίκηση της κάθε εταιρίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ