Ήξερες ότι κάθε πόλη στην Κύπρο παρουσιάζει διαφορετικές τιμές στα καύσιμα;

Τι δείχνει έρευνα του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

Article featured image
Article featured image

Οι λιανικές τιμές καυσίμων στην Κύπρο κατά επαρχία παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές, αναφέρει οΚυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Ανακοίνωση του Συνδέσμου για τις λιανικές τιμές καυσίμων 2021 – 2024, αναφέρει ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι στην επαρχία Λευκωσίας υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ της ψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής. Η απόκλιση στις 06 06 2024 ήταν 14 σεντς το λίτρο, την ίδια μέρα το 2023 η απόκλιση ήταν 11,6 σεντς το λίτρο και το 2021 η απόκλιση ήταν 11,80 σεντς το λίτρο.

Για το 2022 τη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ της ψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής την είχε η Λεμεσός που ήταν 15,3 σεντς το λίτρο, ενώ η επαρχία της Αμμοχώστου σταθερά τα τελευταία 4 χρόνια έχει τη μικρότερη απόκλιση μεταξύ της ψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής, αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Προσθέτει ότι τις ψηλότερες λιανικές τιμές για τα έτη 2024 και 2023 τις είχε η Λευκωσία και τα έτη 2022 και 2021 τις είχε η Λεμεσός, ενώ τις χαμηλότερες τιμές κατά κανόνα τις είχε η Λευκωσία και για τα τέσσερα χρόνια, εκτός από μια περίπτωση στο πετρέλαιο κίνησης το 2022 που τη χαμηλότερη τιμή την είχε η επαρχία Λεμεσού. Τη ψηλότερη μέση τιμή την έχει σταθερά η επαρχία Πάφου και στα τέσσερα χρόνια.

Συμπερασματικά, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι τουλάχιστο στην επαρχία Λευκωσίας δεν φαίνεται να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός και διευκρινίζει ότι το μέσο περιθώριο κέρδους που παραχωρείται από τις εταιρείες εισαγωγής πετρελαιοειδών στα πρατήρια λιανικής πώλησης είναι 6 - 6,5 σεντς το λίτρο. «Δεν μπορεί σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού να υπάρχει απόκλιση τιμής μέχρι και 14 σεντς το λίτρο» προσθέτει.

Επίσης, αναφέρει ότι το επιχείρημα ότι οι μεγάλες αποκλίσεις των τιμών, είναι ένδειξη υγιούς και έντονου ανταγωνισμού, στην παρούσα περίπτωση των λιανικών τιμών των πετρελαιοειδών δεν φαίνεται να ευσταθεί.

«Υπάρχει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική σε κάθε επαρχία χωριστά. Αυτό θα πρέπει να μελετηθεί για να διαφανούν οι λόγοι της διαφορετικής τιμολογιακής πολιτικής μεταξύ των επαρχιών» καταλήγει ο Σύνδεσμος.


Δείτε σχετικούς πίνακες:

ενα-καυσιμα.jpg


δυο-καυσιμα.jpg


τρια-καυσιμα.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ