Αν σκέφτεσαι να σπουδάσεις Λεμεσό (μάλλον) θα πρέπει να το ξανασκεφτείς

Λίγους μήνες πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς ρίχνουμε μια ματιά στις τιμές των ενοικίων ανά επαρχία, που φαίνεται να αυξήθηκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Article featured image
Article featured image

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι φοιτητές – αλλά κυρίως οι γονείς τους – καλούνται να διευθετήσουν το ζήτημα της στέγασης, ούτως ώστε οι φοιτητές να διαμένουν κοντά στο Πανεπιστήμιο, που επέλεξαν να φοιτήσουν με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Σε ποια περιοχή εντοπίζονται όμως τα χαμηλότερα και σε ποια τα υψηλότερα ενοίκια; Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης, μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι απαντά το σημαντικό ερώτημα, παραθέτοντας σχετικό πίνακα.

Διαμερίσματα «από χρυσάφι»

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουσίδη το ύψος των ενοικίων – κυρίως στην πόλη της Λευκωσίας και της Λεμεσού – βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή οι τιμές των ενοικίων σε κάθε πόλη παρουσιάζουν αυξήσεις, ωστόσο τα υψηλότερα ενοίκια εντοπίζονται στη Λεμεσό και τα χαμηλότερα στη Λάρνακα.

Συγκεκριμένα,

*Διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην περιοχή του Στροβόλου και της Έγκωμης (όπου υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια) το ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 750 ευρώ.

*Διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στην περιοχή του Στροβόλου και της Έγκωμης το ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 1.100 ευρώ.

*Διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην περιοχή της Αγλαντζιάς (κοντά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου) το ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 600 ευρώ.

*Διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στην περιοχή της Αγλαντζιάς το ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 900 ευρώ.

*Διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στη Λάρνακα το ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 600 ευρώ.

*Διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στην Λάρνακα το ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 800 ευρώ.

*Διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στη Λεμεσό το ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 1.100 ευρώ.

*Διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στη Λεμεσό το ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 1.900 ευρώ.

*Διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην Πάφο το ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 700 ευρώ.

*Διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στην Πάφο το ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 1.000 ευρώ.

enoikia_diamerismaton.jpg




Εκτοξεύθηκαν τα ενοίκια (και) στη Λάρνακα

Όπως εξήγησε ο κος Κουρουσίδης τα τελευταία χρόνια τα ενοίκια στη Λάρνακα έχουν εκτοξευθεί. Ειδικότερα, οι τιμές για ένα διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου αγγίζουν τα 600 ευρώ, ενώ πριν από δύο περίπου χρόνια κυμαίνονταν στα 400 ευρώ. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, το ενοίκιο βρίσκεται σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, στη Λεμεσό, όπου τα ενοίκια είναι πιο αυξημένα από κάθε άλλη επαρχία, οι μέσες τιμές ανέρχονται στα 1.100 ευρώ με 1.200 ευρώ. Και αυτό συμβαίνει γιατί η Λεμεσός δεν αποτελεί πρώτη επιλογή των φοιτητών λόγω του κόστους της ζωής αλλά και της έλλειψης φοιτητικών εστιών.

«Δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες στη Λεμεσό για να καλύψουν τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ. Στη Λευκωσία υπάρχουν οι φοιτητικές εστίες στις περιοχές της Έγκωμης και του Στροβόλου, με το ενοίκιο να συμπεριλαμβάνει και τους λογαριασμούς. Σε αυτή την περίπτωση, οι χρεώσεις είναι με την εβδομάδα και κυμαίνονται γύρω στα 100 ευρώ με 150 ευρώ, δηλαδή στα 650 ευρώ με 700 ευρώ μηνιαίως, ενώ συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα που αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρισμού, νερού και διαδικτύου (utilities). Σε εκείνες τις περιπτώσεις ο φοιτητής και εν προκειμένω οι γονείς του, γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσο είναι το κόστος τους για τη στέγαση των φοιτητών», είπε.

Διαμέρισμα ή φοιτητική εστία;

Ερωτηθείς για το ποια επιλογή είναι η πιο συμφέρουσα, φοιτητική εστία ή διαμέρισμα, ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε πως ιδανική επιλογή θα ήταν η φοιτητική εστία, ωστόσο, όπως εξήγησε πρόκειται για μικρά δωμάτια που προορίζονται συνήθως για πρωτοετείς και ξένους φοιτητές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ