71 σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση σε ανθρωπιστική ζώνη της Γάζας, ανακοινώνει η Χαμάς

Περισσότεροι από 290 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια επίθεση που σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο είχε στόχο τον επικεφαλή της Χαμάς.

Article featured image
Article featured image

Τουλάχιστον 71 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 290 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ βρίσκονταν σε καθορισμένη περιοχή-καταφύγιο, σε επίθεση η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ είχε στόχο έναν ανώτερο ηγέτη της Χαμάς.

Η Χαμάς αναφέρει ότι το χτύπημα έπληξε την περιοχή al-Mawasi κοντά στο Khan Younis, την οποία ο ισραηλινός στρατός έχει χαρακτηρίσει ως ανθρωπιστική ζώνη, προτρέποντας τους Παλαιστίνιους να αναζητήσουν καταφύγιο εκεί.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο τον επικεφαλή της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, σε μια περιοχή όπου υπήρχαν «μόνο τρομοκράτες της Χαμάς και όχι άμαχοι».

Αυτόπτης μάρτυρας στο al-Mawasi ανέφερε στο BBC ότι το σημείο της επίθεσης έμοιαζε με χτύπημα από «σεισμό» και βίντεο από την περιοχή δείχνουν συντρίμμια που σιγοκαίονται και ματωμένα θύματα να φορτώνονται σε φορεία. Διακρίνονται άνθρωποι που προσπαθούν απεγνωσμένα να περάσουν με τα χέρια τους τα ερείπια ενός μεγάλου κτηρίου.

Αξιωματούχος της Χαμάς, που μίλησε στο Reuters, χαρακτήρισε την επίθεση «σοβαρή κλιμάκωση» που έδειξε ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο επικεφαλής των ταξιαρχιών al-Qassam, αποτελεί κορυφαίο στόχο για τον ισραηλινό στρατό. Ο Ντέιφ έχει σχεδόν μυθικό καθεστώς στη Γάζα, αφού γλίτωσε από τη σύλληψη και επέζησε από πολλές απόπειρες δολοφονίας.

Πιστεύεται ότι είναι ένας από τους εγκέφαλους πίσω από την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, όταν περίπου 1.200 Ισραηλινοί και ξένοι - κυρίως άμαχοι - σκοτώθηκαν και άλλοι 251 οδηγήθηκαν πίσω στη Γάζα ως όμηροι.




Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ