Απόκοσμες εικόνες από την μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει την Αττική

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες μαίνεται ανεξέλεγκτη και κατακαεί τα καταπράσινα δάση της Αττικής. Άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους και άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Article featured image
Article featured image

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το τεράστιο πύρινο μέτωπο που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική και ξεπερνάει τα 30 χλμ.

Όπως μεταδίδουν ελλαδικά μέσα η φωτιά έχει κάνει στάχτη δάση και περιουσίες και έχει μπει ήδη στο Πεντελικό Όρος σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Δεκάδες είναι οι απεγκλωβισμοί από σπίτια.

fvtiaaa2.jpg



Όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στα 32 εναέρια μέσα που έχουν ριχθεί στη μάχη για τον περιορισμό του πύρινου εφιάλτη. Δραματικές εκκενώσεις έγιναν τη νύχτα, στη διάρκεια της οποίας πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές έδιναν και δίνουν μάχη με τις φλόγες που ξεπερνούν σε κάποια σημεία και τα 25 μέτρα.

Μηνύματα για προληπτικές εκκενώσεις έλαβαν κάτοικοι πολλών περιοχών.


ena.jfif



ena.jpg


Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, σημείωσε ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη και παρόλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, η πυρκαγιά εξελίχθηκε ταχύτατα και αυτή τη στιγμή έχει κατεύθυνση προς Πεντέλη αφού έχει μπει στο Πεντελικό όρος.

φωτια1.jpg

φωτια2.jpg


fvtiaaa3.jpg


Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Νίκος Πάστρας, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε ότι έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και από την Πελοπόννησο και από τη Στερεά Ελλάδα.

Πλέον επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Συνολικά 32 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα) ρίχνονται στη μάχη.

fvtiaaa4.jpg

fvtia1.jfif


fvtiaaa1.jpg


Τα Κέντρα Υγείας στη Νέα Μάκρη και το Καπανδρίτι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως επίσης τα νοσοκομεία «ΣΩΤΗΡΙΑ» και «Γεώργιος Γεννηματάς». Εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί στα κέντρα υγείας λόγω εισπνοής καπνού.





Ανοιχτοί είναι και οι χώροι του ΟΑΚΑ για τους πυρόπληκτους. Στον Δήμο Κηφισιάς, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο είναι ανοιχτό για τους πληγέντες από την πυρκαγιά.

Περίπου 400 παιδιά μεταφέρθηκαν στο κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνα μετά την εκκένωση της κατασκήνωσης Athitaki στο Γραμματικό.



Σε ετοιμότητα η Κύπρος

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία για να συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Χ του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέα Κεττή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριος Χαρτσιώτης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Αρχιπύραρχο Πυροσβεστικής Υπηρέσιας Νίκο Λογγίνο ο οποίος με τη σειρά του διατηρεί επαφή με τον Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και κατ´επέκταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να υποστηρίξει την πυρόσβεση στις πυρκαγιές που μαίνονται στην Ελλάδα.



*Εικόνες και βίντεο από social media και Forecast Weather Greece

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ