Στη Σουηδία προωθείται νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε δημοσίους υπαλλήλους να καταδίδουν μετανάστες

Το νομοσχέδιο που αποκαλείται ως «νομοσχέδιο χαφιέδων» έχει προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Article featured image
Article featured image

Ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο της σουηδικής κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στις αρχές τους παράτυπους μετανάστες, έχει προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στη Σουηδία.

Το μέτρο αυτό, που αποκαλείται από πολλούς ως «νομοσχέδιο χαφιέδων», έχει καταδικαστεί από εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, όπως γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και βιβλιοθηκάριους, οι οποίοι το θεωρούν «εντελώς απάνθρωπο».

Το νομοσχέδιο αυτό προέκυψε από μια συμφωνία του 2022 μεταξύ τεσσάρων δεξιών κομμάτων που επέτρεψε τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, το νομοσχέδιο αυτό άρχισε να εξετάζεται για να γίνει νόμος, με στόχο την παρουσίαση των ευρημάτων της σχετικής κοινοβουλευτικής επιτροπής έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Η ιδέα ότι περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, από οδοντίατρους μέχρι δασκάλους, θα αναγκαστούν να αναφέρουν στις αρχές οποιαδήποτε επαφή έχουν με άτομα χωρίς έγγραφα παραμονής, έχει συναντήσει σφοδρή αντίθεση από ευρύ φάσμα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επαγγελματικών ενώσεων.

Επαγγελματικές ενώσεις, όπως ο Σουηδικός Ιατρικός Σύλλογος, έχουν τονίσει ότι το νομοσχέδιο αυτό θα μπορούσε να διαβρώσει την εμπιστοσύνη που έχουν οικοδομήσει με τους πολίτες και να ενισχύσει τον ρατσισμό και τον στιγματισμό. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Σοφία Ρίντγκρεν Στάλε, εξέφρασε την ανησυχία ότι το μέτρο αυτό θα αποτρέψει τους ανθρώπους από το να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη υπό τον φόβο της καταγγελίας.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απαντήσει στις ανησυχίες, οι αντιδράσεις παραμένουν έντονες. Οι επαγγελματικές ενώσεις των εκπαιδευτικών μάλιστα έχουν δηλώσει ότι, αν το μέτρο αυτό υιοθετηθεί, μπορεί να οδηγήσει σε τόσο σοβαρά ηθικά διλήμματα που η πολιτική ανυπακοή να είναι η μόνη λογική επιλογή.


Με πληροφορίες από Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ