Στο Ιράν η Αστυνομία Ηθών συλλαμβάνει τους άνδρες που φορούν κοντά παντελόνια

Στην Τεχεράνη αναμένεται να ψηφιστεί νόμος που θα ελέγχει το ντύσιμο και των ανδρών.

Article featured image
Article featured image

Στο Ιράν μέχρι τώρα η Αστυνομία Ηθών προχωρούσε σε συλλήψεις των γυναικών που δεν φορούσαν μαντίλα στους δημόσιους χώρους. Όμως, με νέο νόμο που αναμένεται να ψηφίσει το Κοινοβούλιο, θα ελέγχεται και το ντύσιμο των ανδρών από την ισλαμική θρησκευτική αστυνομία.

Ο νέος νόμος θα επιβάλλει την σύλληψη των ανδρών που κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους «γυμνοί, ημίγυμνοι ή με ρούχα, τα οποία είναι ακατάλληλα για δημόσια εμφάνιση». Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, πριν ακόμα την ψήφιση του αυστηρού νόμου, η Αστυνομία Ηθών στο Ιράν ξεκίνησε συλλήψεις για όσους φορούσαν σορτς ή βερμούδα, αν και η θερμοκρασία αυτή την περίοδο στη χώρα έχει αγγίξει τους 45 βαθμούς.

Στα σχετικά βίντεο εικονίζονται άνδρες της Αστυνομίας Ηθών να χτυπούν βίαια άνδρες που φορούσαν κοντά παντελόνια. Σε ένα από τα βίντεο που τραβήχτηκε στην Τεχεράνη, δύο άνδρες της Αστυνομίας Ηθών συλλαμβάνουν έναν νεαρό σε πλατεία της πρωτεύουσας του Ιράν, επειδή φορούσε βερμούδα. Για τον ίδιο λόγο συνελήφθη άνδρας στο μετρό της Τεχεράνης ενώ σύμφωνα με την Telegraph, η Αστυνομία Ηθών μιλάει προσβλητικά στους συλληφθέντες και κάποιες φορές δεν διστάζει να χειροδικήσει εις βάρος τους.




Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο 35χρονος Μέισαμ, μηχανικός υπολογιστών από την Τεχεράνη, ο οποίος μίλησε στην Telegraph. Ο 35χρονος δήλωσε πως μια μέρα που βγήκε βόλτα ένα λευκό βαν σταμάτησε ξαφνικά κοντά του και τρεις άνδρες πήδηξαν έξω φωνάζοντάς του «Πού νομίζεις πώς ζεις;». «Με έπιασαν από τον λαιμό και με τη βία με έβαλαν στο πίσω μέρος του βαν. Μου είπαν πως με πηγαίνουν στην Αστυνομία Δημόσιας Ασφάλειας. Μέσα στο βαν ήταν ένας ακόμα άνδρας και τρία κορίτσια. Όλοι είχαν συλληφθεί για το ντύσιμό τους. Τα κορίτσια έκλαιγαν αλλά οι άνδρες ήταν σοκαρισμένοι. Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα ήταν τόσο σκληροί μαζί μας απλώς επειδή φορούσαμε σορτς», δήλωσε ο 35χρονος και ανέφερε πως οι άνδρες της Αστυνομίας Ηθών μιλούσαν με προσβλητικά λόγια στους συλληφθέντες μέχρι να φτάσουν στο αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με τον Μέισαμ, στο αστυνομικό τμήμα υπήρχαν πολλοί άντρες και νεαρά κορίτσια, που είχαν συλληφθεί επειδή φορούσαν σορτς. Όμως, αν και οι άνδρες, αφού υπέγραψαν ένα έγγραφο με το οποίο δεσμεύτηκαν πως δεν θα κυκλοφορήσουν ξανα με κοντά παντελόνια, αφέθηκαν ελεύθεροι, για μερικές από τις γυναίκες σχηματίστηκαν δικογραφίες για να υποβληθούν στο γραφείο του Εισαγγελέα.

Στο μεταξύ, στην πόλη Μασχάντ, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράν, η Αστυνομία Ηθών έχει επιβάλλει αυστηρότερους κανόνες στην ένδυση των ανδρών. Έτσι, απαγορεύονται οι γραβάτες και τα παπιγιόν καθώς και άλλα «δυτικά σύμβολα», όπως είναι τα κοντά ή στενά μπλουζάκια και τα χρυσά κοσμήματα.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ