Τα δάκρυα της Ιμάν Κελίφ

«Αυτή είναι μια νίκη για όλες τις γυναίκες».

Article featured image
Article featured image

Η Ιμάν Κελίφ είδε έναν ολόκληρο πλανήτη να ασχολείται μαζί της για όλους τους λάθος λόγους. Άκουσε να της προσάπτουν ανυπόστατους χαρακτηρισμούς, κατηγορώντας την ότι είναι άντρας ή τρανς γυναίκα που αγωνίζεται στη γυναικεία πυγμαχία και γρονθοκοπεί άλλες cis γυναίκες αθλήτριες.

Η Ιμάν Κελίφ δεν είναι, όμως, τίποτα από τα πιο πάνω. Είναι ένα 25χρονο κορίτσι που γεννήθηκε ως τέτοιο και αγωνίστηκε όλη του τη ζωή ως γυναίκα. Ηττήθηκε, μάλιστα, πολλάκις στο παρελθόν από γυναίκες συναθλήτριές της. Προς υπεράσπισή της η Ιρλανδή μποξέρ, Έιμι Μπρόντχερστ, η οποία κέρδισε την Ιμάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκυο, είπε για την ίδια: «Μου στέλνουν πολλά μηνύματα και με ρωτάνε για την Κελίφ. Προσωπικά δεν νομίζω ότι κλέβει. Έτσι γεννήθηκε και δεν είναι στον έλεγχό της. Το γεγονός ότι έχει ηττηθεί από εννέα γυναίκες στο παρελθόν, τα λέει όλα».

Η Ιμάν δεν είναι λοιπόν ούτε βιολογικός άνδρας, ούτε τρανς γυναίκα. Η Ιμάν είναι μια intersex μάλλον γυναίκα – αν και η ίδια δεν φαίνεται να αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοια. Εν τέλει, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η Ιμάνι είναι γυναίκα και όλα τα υπόλοιπα γελοίες τοποθετήσεις που στοχοποίησαν έναν άνθρωπο που -ίσως- δεν πληρούσε τα (ηλίθια) στερεότυπα (για το πώς πρέπει να μοιάζει μια γυναίκα).


Μάλιστα, την Παρασκευή, η Διεθνής Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων υπερασπίστηκε την Ιμάν, τονίζοντας, μέσω εκπροσώπου της, ότι «γεννήθηκε γυναίκα, εγγράφηκε ως γυναίκα, έζησε όλη τη ζωή της ως γυναίκα, αγωνίστηκε ως γυναίκα και έχει γυναικείο διαβατήριο».

@apnews The International Olympics Committee said Friday that Algerian boxer Imane Khelif was born a woman and eligible to compete in her fight against Italy’s Angela Carini. The IOC’s daily press conference had many questions on Khelif, who has landed in the middle of a culture war about gender in sports after Carini quit Thursday’s fight under a minute into the bout. #Olympics #Paris2024 #Boxing ♬ original sound - The Associated Press


Τα δάκρυά της

Η Ιμάν Κελίφ, ξέσπασε σε κλάματα μετά το τέλος του χθεσινού της αγώνα, έχοντας εξασφαλίσει μετάλλιο.

Η 25χρονη επικράτησε με άνεση (5-0) της Ουγγαρέζας Λούκα Άνα Χαμόρι στα προημιτελικά της πυγμαχίας στην κατηγορία των 66κ. και προκρίθηκε στην τετράδα. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα εξασφάλισε πως - ό,τι κι αν συμβεί στον ημιτελικό κόντρα στη Σουαναπένγκ από την Ταϊλάνδη (06/08) - θα κερδίσει τουλάχιστον το χάλκινο μετάλλιο!

Khelif (3).jpg


Khelif (4).jpg



Μάλιστα μετά το τέλος του αγώνα, η Κελίφ πήγε προς το κοινό, η πλειονότητα των οποίων ήταν Αλγερινοί που έσπευσαν να την υποστηρίξουν, και προσπάθησε να τους χαιρετήσει. Όμως δεν τα κατάφερε και η συναισθηματική της φόρτιση την πλημμύρισε και ξέσπασε σε κλάματα, με τους συνεργάτες της να τη μεταφέρουν εκτός ρινγκ.



Μετά τη νίκη της, δήλωσε: «Είμαι πολύ περήφανη που φέρνω ένα μετάλλιο για τη χώρα μου εδώ στο Παρίσι. Δούλεψα πολύ σκληρά για να είμαι εδώ. Ευχαριστώ όλους όσοι με στήριξαν. Αυτή είναι μια νίκη για όλες τις γυναίκες».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ