Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η (αμφιλεγόμενη) κάψουλα αυτοκτονίας «Sarco»

Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έθεσε τέλος στη ζωή του με τη βοήθεια αυτής.

Article featured image
Article featured image

Η αστυνομία της βόρειας Ελβετίας ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν αρκετά άτομα και άνοιξε ποινική υπόθεση σε σχέση με τον ύποπτο θάνατο ενός ατόμου σε μια νέα, τρισδιάστατα εκτυπωμένη «κάψουλα αυτοκτονίας».

Η κάψουλα Sarco, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε ένα άτομο που κάθεται σε ένα αναπαυτικό κάθισμα στο εσωτερικό της να πατάει ένα κουμπί για να εισαγάγει αέριο άζωτο στον σφραγισμένο θάλαμο.

Στη συνέχεια, το άτομο πεθαίνει από ασφυξία μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι εισαγγελείς στο καντόνι Schaffhausen ενημερώθηκαν από ένα δικηγορικό γραφείο ότι μια «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» με τη χρήση του Sarco είχε λάβει χώρα τη Δευτέρα κοντά σε μια δασική καλύβα στο Merishausen, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή αστυνομία.

Είπαν ότι «αρκετά άτομα» τέθηκαν υπό κράτηση και οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα με την υποψία της υποκίνησης και της συνέργειας σε αυτοκτονία.

Η ελβετική νομοθεσία επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, εφόσον το άτομο αφαιρεί τη ζωή του χωρίς «εξωτερική βοήθεια» και όσοι βοηθούν το άτομο να πεθάνει δεν το κάνουν για «οποιοδήποτε ιδιοτελές κίνητρο», σύμφωνα με κυβερνητικό ιστότοπο.

sarcopod2.png



Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, η Ελβετία δεν επιτρέπει την ευθανασία, η οποία περιλαμβάνει τη θανάτωση ασθενών από επαγγελματίες υγείας με θανατηφόρο ένεση κατόπιν αιτήματός τους και σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Η Ελβετία είναι από τις μόνες χώρες στον κόσμο όπου οι αλλοδαποί μπορούν να ταξιδέψουν για να θέσουν νόμιμα τέλος στη ζωή τους, και διαθέτει έναν αριθμό οργανώσεων που είναι αφιερωμένες στο να βοηθούν τους ανθρώπους να αυτοκτονήσουν.

Ορισμένοι νομοθέτες στην Ελβετία έχουν υποστηρίξει ότι ο νόμος είναι ασαφής και έχουν προσπαθήσει να κλείσουν αυτό που αποκαλούν νομικά κενά.

Η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant ανέφερε ότι η αστυνομία είχε συλλάβει έναν φωτογράφο της που ήθελε να τραβήξει φωτογραφίες από τη χρήση του Sarco. Είπε ότι η αστυνομία του Schaffhausen ανέφερε ότι ο φωτογράφος κρατείται σε αστυνομικό τμήμα, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Η εφημερίδα αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω όταν επικοινώνησε με το AP.

Η Exit International, μια ομάδα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας με έδρα την Ολλανδία, δήλωσε ότι βρίσκεται πίσω από τη συσκευή που κόστισε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια (900.000 ευρώ) για να αναπτυχθεί.


Ποια ήταν η γυναίκα που μπήκε στην κάψουλα


Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα ανέφερε ότι μια 64χρονη γυναίκα από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ -δεν διευκρίνισε περαιτέρω- που έπασχε από «σοβαρή ανοσολογική βλάβη» πέθανε το απόγευμα της Δευτέρας κοντά στα γερμανικά σύνορα χρησιμοποιώντας τη συσκευή Sarco.

Είπε ότι ο Florian Willet, συμπρόεδρος της The Last Resort, μιας ελβετικής θυγατρικής της Exit International, ήταν ο μόνος άνθρωπος που ήταν παρών και περιέγραψε τον θάνατό της ως «ειρηνικό, γρήγορο και αξιοπρεπή».

Ο Δρ Philip Nitschke, ένας εκπαιδευμένος γιατρός με καταγωγή από την Αυστραλία που βρίσκεται πίσω από την Exit International, έχει δηλώσει στο παρελθόν στο AP ότι η οργάνωσή του έλαβε συμβουλές από δικηγόρους στην Ελβετία ότι η χρήση του Sarco θα ήταν νόμιμη στη χώρα.

Σε συνέντευξή του στο Euronews το 2021, ο Nitschke είχε δηλώσει ότι η κάψουλα Sarco σχεδιάστηκε για να «αποϊατρικοποιήσει» τον θάνατο, δηλαδή για να μη χρειάζεται να εμπλέκονται γιατροί στη διαδικασία.

Ανέφερε επίσης τότε ότι μια επιθεώρηση που είχε ανατεθεί από την Exit International από τον Ελβετό ακαδημαϊκό νομικό Daniel Hürlimann είχε διαπιστώσει ότι η κάψουλα δεν παραβιάζει κανέναν ελβετικό κανονισμό που διέπει τα ιατρικά προϊόντα, τα ναρκωτικά, τις επικίνδυνες χημικές ουσίες ή τα όπλα.


Η Sarco λειτούργησε ακριβώς όπως σχεδιάστηκε


Στην ανακοίνωση της οργάνωσης, ο Nitschke δήλωσε «ικανοποιημένος που το Sarco λειτούργησε ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί... για να προσφέρει έναν εκλεκτικό, μη φαρμακευτικό, ειρηνικό θάνατο τη στιγμή της επιλογής του ατόμου».

Τη Δευτέρα, η υπουργός Υγείας Elisabeth Baume-Schneider ρωτήθηκε στο ελβετικό κοινοβούλιο σχετικά με τις νομικές προϋποθέσεις για τη χρήση της κάψουλας Sarco και άφησε να εννοηθεί ότι η χρήση της δεν ήταν νόμιμη.

«Από τη μία πλευρά, δεν πληροί τις απαιτήσεις του νόμου για την ασφάλεια των προϊόντων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να τεθεί σε κυκλοφορία», δήλωσε η ίδια.

«Από την άλλη πλευρά, η αντίστοιχη χρήση του αζώτου δεν είναι συμβατή με το άρθρο περί σκοπού του νόμου περί χημικών προϊόντων».

Τον Ιούλιο, η ελβετική εφημερίδα Blick ανέφερε ότι ο Peter Sticher, κρατικός εισαγγελέας στο Schaffhausen, έγραψε στους δικηγόρους της Exit International λέγοντας ότι οποιοσδήποτε χειριστής της κάψουλας αυτοκτονίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική διαδικασία εάν χρησιμοποιούνταν εκεί - και οποιαδήποτε καταδίκη θα μπορούσε να επιφέρει έως και πέντε χρόνια φυλάκισης.

Εισαγγελείς σε άλλες περιοχές της Ελβετίας έχουν επίσης επισημάνει ότι η χρήση της κάψουλας αυτοκτονίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινική δίωξη.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια 54χρονη Αμερικανίδα με πολλαπλές παθήσεις υγείας είχε προγραμματίσει να είναι το πρώτο άτομο που θα χρησιμοποιούσε τη συσκευή, αλλά τα σχέδια αυτά εγκαταλείφθηκαν.

Με πληροφορίες από euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ