H Ζιμπάμπουε εξάγει ξανά ελέφαντες

Τις εξαγωγές ζωντανών ελεφάντων προς ζωολογικούς κήπους αποφάσισε τελικά να επαναλάβει η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε, παρά τις διεθνείς φιλοζωικές πιέσεις.

 


Article featured image
Article featured image

Η χώρα επιδιώκει να διατηρήσει το μισό πληθυσμό ελεφάντων από τον υπάρχοντα, ώστε να μπορεί να τον προστατέψει από τους λαθροθήρες.

Λεπτομερέστερα, η Ζιμπάμπουε διαθέτει 80.000 ελέφαντες αλλά μπορεί να συντηρήσει και να προστατέψει μόνο 42.000. «Παρά τις άστοχες ανησυχίες για τα δικαιώματα και τη διαβίωση των ζώων η Ζιμπάμπουε θα συνεχίζει να αιχμαλωτίζει και να μεταφέρει ζώα σε εγκεκριμένους κατάλληλους προορισμούς» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σέιβιορ Κασουκουγουέρε, προσθέτοντας ότι «οι εξαγωγές είναι νόμιμες και ακολουθούν τις διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES).

Η Ζιμπάμπουε έχει προς το παρόν επιλέξει να εφαρμόσει μη θανατηφόρες μεθόδους, όπως η αιχμαλωσία και η μετεγκατάσταση μέσω πωλήσεων και εξαγωγών».

Τα ζώα κατευθύνονται ιδίως σε Κίνα, ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου υπάρχουν κατάλληλοι ζωλογικοί κήποι και χρήματα για την αγορά των ζώων.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 300 ελέφαντες πέθαναν πέρυσι στο εθνικό πάρκο Χουάνγκε, όταν λαθροκυνηγοί δηλητηρίασαν το νερό με κυανιούχο άλας. Οι ζωοκτόνοι κυνηγούν τους ελέφαντες ιδίως για τους χαυλιόδοντές τους. Οι αρχές του πάρκου είχαν πει πως η έλλειψη κονδυλίων είχε περιορίσει τις περιπολίες των φυλάκων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ