Η CITY προτείνει εκδρομή… στο Πολέμι

Αυτή τη βδομάδα θα ταξιδέψουμε μέχρι το Πολέμι της Πάφου, γνωστό και ως το χωριό της τουλίπας, καθώς έχει το προνόμιο να αποτελεί ίσως τη μοναδική παγκυπρίως περιοχή όπου φύεται η τουλίπα.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Μιχάλης Μιχαηλίδης

 

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΦΟΡΜΗ…

Το χωριό Πολέμι της Πάφου διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, το καθιερωμένο Φεστιβάλ Τουλίπας.

Το ετήσιο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μετόχι», στο Πολέμι, την ερχόμενη Κυριακή, 3 Απριλίου, στις 11 το πρωί.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και έκθεση τουλίπας, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στη φύση και να απολαύσουν τη μαγεία του πρασίνου και της άγριας τουλίπας.

Μάθε περισσότερο για το φεστιβάλ ΕΔΩ.

 

ΓΙΑ ΚΡΑΣΙ...

Οινοποιείο «Τσαλαπατή»

Αν κάνεις τον κόπο να πας μέχρι το αμπελοχώρι της Πάφου, αξίζει τον κόπο να επισκεφτείς το οινοποιείο «Τσαλαπατή», το οποίο βρίσκεται στην έξοδο του χωριού, στο δρόμο προς το χωριό Καλλέπεια. Το οινοποιείο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Κυριακής, από τις 09.30, μέχρι τη 13.00 και από τις 15.00, μέχρι τις 18.00. Εκεί μπορείς να αγοράσεις και να δοκιμάσεις τα ξακουστά κρασιά του, καθώς και να ξεναγηθείς στους χώρους όπου παρασκευάζεται το κρασί. Για ξενάγηση τηλεφώνησε από την προηγούμενη μέρα στο 99624929.

 

ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ…

Ταβέρνα «Ελιά»

Αν πεινάσεις, μπορείς να επισκεφτείς την κυπριακή ταβέρνα «Ελιά» που βρίσκεται στην άκρη του χωριού και συγκεκριμένα στο δρόμο προς Παναγιά. Εκεί θα βρεις διάφορα φαγητά που φτιάχνονται στα κάρβουνα, καθώς και τους παραδοσιακούς μεζέδες της ταβέρνας, στην τιμή των 16 ευρώ ανά άτομο. Χαλούμι, λούντζα, λουκάνικο, σουβλάκι χοιρινό και κοτόπουλο, σιεφταλιές και παϊδάκια είναι μόνο μερικά από τα φαγητά του μεζέ. Η ταβέρνα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10 το πρωί, μέχρι και τις 12 το βράδυ. Τις Κυριακές ανοίγει μόνο για μεσημεριανό. Για κρατήσεις: 99469378

 

Ταβέρνα «Κόκκινος»

Στο κέντρο του χωριού θα βρεις την ταβέρνα «Κόκκινος», η οποία αποτελεί μια επιπλέον επιλογή για φαγητό. Σου προτείνουμε να παραγγείλεις τους μεζέδες της, οι οποίοι στοιχίζουν 15 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σουβλάκια, σιεφταλιά, λουκάνικο, χαλούμι, μανιταράκι γεμιστό και πολλές άλλες νοστιμιές. Εκτός από μεζέδες, υπάρχουν και μερικά ατομικά πιάτα όπως μουσακάς και αφέλια. Η ταβέρνα «Κόκκινος» είναι ανοιχτή καθημερινά εκτός Κυριακής, από τις 10 το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ. Αν σκοπεύεις να πας, κάνε κράτηση από την προηγούμενη μέρα στο 99644770.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ...

Για προσκύνημα μπορείς να επισκεφτείς την εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Χρυσελεούσα. Είναι ένα κτίσμα του 13ου αιώνα, το οποίο σήμερα είναι διατηρητέο, καθώς το μισό υπάγεται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Για να ξαποστάσεις και να πιείς τον καφέ σου, μπορείς να επισκεφτείς ένα από τα τρία καφενεία που βρίσκονται στην πλατεία του χωριού.

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ...

Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Πολεμίου

Στην είσοδο της κοινότητας θα συναντήσεις τα κρατητήρια (βλέπε κεντρική φωτογραφία), όπου οι Άγγλοι κρατούσαν Έλληνες της Κύπρου ως κρατούμενους κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959. Η είσοδος στα κρατητήρια είναι δωρεάν. Αν θέλεις να τα επισκεφτείς όμως θα πρέπει να τηλεφωνήσεις από την προηγούμενη μέρα στο 26632736.

 

ΔΙΑΜΟΝΗ…

Το βράδυ μπορείς να διανυκτερεύσεις στην «The Roost Villa» που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Πολέμι και διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια και ιδιωτική πισίνα. Υπάρχει και η δυνατότητα να ενοικιάσεις μόνο ένα δωμάτιο. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις πάτησε ΕΔΩ, ή τηλεφώνησε στο 99012601.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ