Έρχεται το «ABR IN LAB»

Ένα συναρπαστικό νέο εγχείρημα έρχεται να απασχολήσει την τοπική  καλλιτεχνική κοινότητα καθώς η μη κερδοσκοπική ομάδα ABR (Alternative Brains Rule) ενώνει τις δυνάμεις της με την Τράπεζα Κύπρου και μαζί εγκαινιάζουν το πρωτοποριακό «ABR IN LAB», το οποίο ευελπιστεί να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

 


Article featured image
Article featured image

Προσεγγίζοντας την Τέχνη από μια μοναδική σκοπιά, με τις τοπικές πρώτες ύλες και με την τοπική  θεματολογία στο επίκεντρο, καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας θα φτάσουν στο νησί στις αρχές Μαΐου για να πάρουν μέρος σε ένα residency μοναδικό στο είδος του, στο πλάι ντόπιων καλλιτεχνών και επιστημόνων, που θα ολοκληρωθεί με μία έκθεση που θα φέρει τη σφραγίδα της Ιταλίδας καλλιτεχνικής επιμελήτριας Clarissa Tempestini.


Καλλιτεχνική καινοτομία δια μέσου συνεργασίας, σε ένα μοναδικό διεπιστημονικό Residency που θα αποτελεί την απαρχή του «ABR IN LAB».


Mε τη γνωστή για τις προσπάθειες της ABR να προσφέρει μια ευρεία γκάμα από ποιοτικές βιωματικές εμπειρίες, οι οποίες ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα –με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γνωστό πλέον σε όλους στην Κύπρο φεστιβάλ, Afro Banana Republic Festival- να δίνει συνέχεια στη συνεργασία που έχει εγκαθιδρύσει με την Τράπεζα Κύπρου, έρχεται σε σύμπνοια με την ευρύτερη στρατηγική της τράπεζας να υποστηρίζει και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων που έχουν θετικό αντίκτυπο στην τοπική καλλιτεχνική και πολιτιστική σκηνή.

Το Residency θα διεξαχθεί από τις 3 μέχρι τις 24 του Μαΐου και θα επικεντρωθεί στη διεπιστημονική συνεργασία και καινοτομία, καθώς οι καλλιτέχνες από το εξωτερικό θα ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπνεύσεις με ντόπιους εμπειρογνώμονες και συμβούλους, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τις τοπικές φυσικές πρώτες ύλες καθώς και τις νοοτροπίες της Κύπρου.

«Η ABR ενδιαφέρεται να εξερευνήσει τον αντίκτυπο ανάλογων παρεμβάσεων σε μεμονωμένους ανθρώπους αλλά και στη κοινωνία, εν μέσω ενός καθηλωτικού περιβάλλοντος» δηλώνουν οι ιδρυτές της ABR, αρχιτέκτονες, Κωνσταντίνος Κυπριανού (aka Cotsios o Pikatillis) και Μάρθα Γεωργίου. «Μέσα από το συγκεκριμένο project θα προσπαθήσουμε να παράξουμε Τέχνη, η οποία είναι άρρηκτα συνεδεμένη με το κυπριακό πολιτιστικό τοπίο και περιβάλλον, με τη βοήθεια έμπειρων καλλιτεχνών που θα εργαστούν για να δημιουργήσουν καλλιτεχνικά έργα κατά τη διαμονη τους στο νησί».

Το Residency θα εκκινήσει δυναμικά στη Λευκωσία με ένα εργαστήριο με τίτλο «Γυμναστήριο Καινοτομίας», το οποίο θα καθοδηγήσει ένας από τους συνιδρυτές του Ιδρύματος ARTos, ανήσυχος καλλιτέχνης και επιστήμονας, «προπονητής» καινοτομίας, ο Αχιλλέας Κεντόνης. Το «Γυμναστήριο Καινοτομίας» θα συνδυάσει καλλιτεχνικές και επιστημονικές πρακτικές, χρησιμοποιώντας υφιστάμενες γνώσεις και εμπειρίες για να εφεύρει ή/και να επανεφεύρει ιδέες μέσω καινοτόμου σκέψης και να εστιάσει στην πολιτιστική και κοινωνική επιρροή.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης και της τέταρτης εβδομάδας, οι καλλιτέχνες θα δουλέψουν μαζί με τον Κωνσταντίνο Κυπριανού και τον συνάδελφο του, Κωνσταντίνο Λουκά με σκοπό να προτείνουν εγκαταστάσεις που θα συνταιριάζουν με το κυπριακό περιβάλλον, με τη δημιουργία ενδεικτικών προσχεδίων και πειραματικών πρωτοτύπων.

Το residency θα επιστεγαστεί με μία έκθεση στις 26 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, όπου θα παρουσιαστούν όλα τα αποτελέσματα του «ABR IN LAB». Οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι τα εκθέματα θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν και σε άλλες ανάλογες περιστάσεις, δημιουργώντας παράλληλα ένα αρχείο με όλα το υλικό του residency, θέτοντας τα θεμέλια για παρόμοια εγχειρήματα στον τόπο καθώς και για περεταίρω καινοτομία και ανάπτυξη στο συγκεκριμένο πεδίο.


Μάθετε περισσότερα για το «ABR IN LAB», τους συμμετέχοντες και την επερχόμενη έκθεση στο www.facebook.com/ABRINLAB

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ