Μαθητές Δημοτικού στην Κύπρο, μαθαίνουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα

Μαθητές και εκπαιδευτικοί δημοτικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, μαθαίνουν να διαμορφώνουν συναισθήματα κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής για όλους τους ανθρώπους.  

 


Article featured image
Article featured image

Με αυτά και άλλα θέματα επικαιρότητας, σχετικά με τη διαφορετικότητα, ασχολήθηκαν στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Έργου, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τριών τάξεων Δημοτικών Σχολείων. Σκοπός του έργου ήταν οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί να διαμορφώσουν συναισθήματα κατανόησης, σεβασμού. 


Μακριά από κοινωνικές και εθνικές προελεύσεις, γλώσσα, θρησκεία, φύλο, εμφάνιση ή δυνατότητες, σχετικά με τον άνθρωπο το πρόγραμμα ασχολήθηκε με όλα τα δημιουργήματα της γης όπως τα ζώα και τη φύση γενικότερα. 


Η Β2 τάξη του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης από την Κύπρο, συνεργάστηκε με την Στ΄ τάξη του Δημοτικού Αγίου Αρσενίου Νάξου και την Ε1 τάξη του 19ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων από την Ελλάδα, στο Έργο με τίτλο: «CODIFY:  IF CREATURE THEN R.A.D.U.I (Respect and Acceptance of Diversity Uniqueness and Individuality - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΩ:  ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ τότε σεβασμός και αποδοχή της διαφορετικότητας, ιδιαιτερότητας και μοναδικότητας». 

Το έργο, που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τον Νοέμβριο 2015 μέχρι τον Ιούνιο 2016, αποτελεί Δράση «eTwinning» του Προγράμματος “Erasmus+” και ως τέτοια συνέβαλε στη δικτύωση των εμπλεκόμενων σχολείων μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, παρέχοντας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ιδέες και εργαλεία για εμπλουτισμό της διδασκαλίας και την προώθηση της διαδραστικής και συνεργατικής μαθησιακής εμπειρίας. 

Οι εκπαιδευτικοί Μαρία Μιχαήλ Κολλύφα, από την Κύπρο, Πηνελόπη Κουγιουμτζίδου από τα Χανιά και Ιωάννης Αξαόπουλος, από τη Νάξο, ξεπέρασαν τα όρια της τάξης αξιοποιώντας την τεχνολογία του 21ου αιώνα και αντάλλαξαν παιδαγωγικό υλικό και καλές πρακτικές, καθοδηγώντας τους μαθητές τους,  όχι απλώς να έρθουν σε επαφή με παιδιά σε άλλη χώρα και να αναπτύξουν τις προφανείς δεξιότητες σε τεχνολογικές εφαρμογές του είδους, αλλά να προβληματιστούν ως προς τη διαφορετικότητα και τον αλληλοσεβασμό, να γνωρίσουν πολλές εκφάνσεις της διαφορετικότητας και να τις αξιοποιήσουν δημιουργικά, αλλά πολύ περισσότερο: να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και να συμβάλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση όλων των παιδιών στο σχολείο, βελτιώνοντας έτσι τις προσωπικές δεξιότητές τους στις διαπροσωπικές σχέσεις και τη συνεργασία. 

Οι συμμετέχοντες συναποφάσισαν για τον τίτλο και το λογότυπο του έργου εμπνευσμένοι από το  παραμύθι «Ο μικρός καμπούρης και η γιαγιά του», του Μαρσέλ Πανιόλ, με θέμα τη διαφορετικότητα. Οι συνεργάτες γνωρίστηκαν μεταξύ τους μέσα από βίντεο, παρουσιάσεις, φωτογραφικό υλικό, ανταλλαγή ευχών και δώρων, ενημέρωση για τα τοπικά έθιμα και δια ζώσης με τηλεδιασκέψεις. 

Οι εμπλεκόμενοι μαθητές δημιούργησαν, μεταξύ άλλων, ένα συνεργατικό puzzle όπου σε κάθε κομματάκι του ο κάθε μαθητής και ο κάθε εκπαιδευτικός έγραψε τι μπορεί προσφέρει από τα «προικιά του νου και της καρδιάς του» στο κοινό έργο, «καλλιέργησαν» έναν κήπο με όλα τα δημιουργήματα της φύσης που μέσα από τη διαφορετικότητα και μοναδικότητά τους συνθέτουν την ομορφιά του κόσμου, ενώ «ίδρυσαν» και το «Σεβασμοχώρι», το ιδανικό χωριό όπου όλοι σέβονται όλους. 


Κορωνίδα της συνεργασίας των μαθητών αποτέλεσε ένα τραγούδι, στο οποίο οι μαθητές της Κρήτης έγραψαν τους στίχους, οι μαθητές της Νάξου το μελοποίησαν και οι μαθητές της Κύπρου το απέδωσαν στη νοηματική γλώσσα!  


Έτσι κατάφεραν να ενεργοποιήσουν και την υπόλοιπη σχολική κοινότητα και να μεταφέρουν τα μηνύματά τους στον κόσμο για τον σεβασμό, την αποδοχή και την αγάπη της μοναδικότητας του κάθε δημιουργήματος.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ