60 κυπριακές αράχνες... σε ένα βιβλίο

Article featured image
Article featured image

Αναρωτήθηκες ποτέ πόσες αράχνες ζουν στο σπίτι και τον κήπο σου; Ήξερες πως υπάρχουν κάποιες πολύ δηλητηριώδεις στον τόπο μας; Αν θες να μάθεις περισσότερα η απάντηση βρίσκεται στο πρώτο βιβλίο για τις αράχνες που κατοικούν στο νησί μας, κάτω από τον τίτλο 60 Cypriot Spiders.

 

Ο συγγραφέας του, Duncan McCowan, μετά από μακρόχρονη μελέτη ερεύνησε στο μικροσκόπιό του τον κόσμο των αραχνών, καταγράφοντάς τον κάποτε με ευχάριστο κι άλλοτε με τρομακτικό τρόπο, αλλά και με χιούμορ, δίνοντας πληροφορίες για τα βασικά χαρακτηριστικά τους και οδηγίες για προφύλαξη και θεραπεία σε περίπτωση δηλητηρίασης. Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον εστιάζεται και στον απρόσμενα συναρπαστικό κόσμο των αραχνών, ένα κόσμο γεμάτο ομορφιά και χρώματα.

Το βιβλίο, ένας χρήσιμος και πρακτικός οδηγός, χωρίζεται σε δυο συγκεκριμένα μέρη. Το πρώτο εισαγάγει τον αναγνώστη στις εντυπωσιακές συνήθειες συγκεκριμένων ειδών αραχνών, τις οποίες συμπληρώνουν ευρύτερα γνωστές ιστορίες από τον κόσμο της αραχνολογίας. Εδώ θα ανακαλύψεις τα είδη με τα οποία ασχολήθηκε ο άνθρωπος για αιώνες, όπως η ταραντούλα, η μαύρη χήρα και ο «ερημίτης», όλα κυπριακής καταγωγής.

Το δεύτερο μέρος βοηθά τον αναγνώστη να αναγνωρίσει τα πιο κοινά είδη αραχνών, δίνοντας πληροφορίες για το μέγεθος, το περιβάλλον, την περιοχή και τις εποχές που μπορεί να τα συναντήσει. Τα κείμενα συνοδεύονται με πολύ όμορφα πορτρέτα αραχνών, τα οποία υπογράφουν μερικοί από τους πιο έμπειρους και γνωστούς φωτογράφους φύσης, τόσο στην Κύπρο όσο και το εξωτερικό. Παρουσιάζονται ακόμα σκίτσα τα οποία ανήκουν στον συγγραφέα και εικονογραφούν την ανατομία των αραχνών, μια σειρά από ιστούς και τρόπους αναπαραγωγής.

Ο Paul Hillyard, πρώην επιμελητής αραχνοειδών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, αναφέρει σχετικά: «Αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο βήμα για να τοποθετηθεί η βάση για τη γνώση και την κατανόηση των αραχνών στην Κύπρο. Διαβάζοντάς το, έχω πειστεί πως οι αναγνώστες του θα μάθουν να βλέπουν τις αράχνες αλλιώς».

Το βιβλίο «60 Cypriot Spiders» κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα από τις Εκδόσεις ΜΙΚΡΟΚΥΚΛΟΣ στη Λεμεσό, τηλ. 25343442 και 99456900, email:mikrokyklos@kfbooks.com

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 30 Απριλίου, στις 19.30, στην Αίθουσα Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ