Μια αντικαταστάτρια δασκάλα γράφει για την αβεβαιότητα που ζει

Η Κατερίνα Σολωμού, βρίσκεται σε καθεστώς αντικατάστασης στη δημοτική εκπαίδευση εδώ και 10 χρόνια, χωρία να δικαιούται κανένα ωφέλημα, πέραν του μισθού της.

 


Article featured image
Article featured image

Τα τελευταία γεγονότα στον τομέα της εκπαίδευσης, πυροδότησαν μια έντονη κόντρα μεταξύ υπουργείου και εκπαιδευτικών, αφού όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, οι νέες συνθήκες εργασίας που τους επιβάλλονται, τους υποτιμούν και τους υποβιβάζουν.

Σχετικά άρθρα: Άκου Γονιέ...



*Κατερίνα Σολωμού 

«Φέτος κλείνουν 10 χρόνια από την έναρξη της εκπαιδευτικής μας υπηρεσίας ως αντικαταστάτες.

10 χρόνια χωρίς να υπάρχουμε πουθενά, σε κανένα έγγραφο, σε κανένα νόμο αφού δεν εντασσόμαστε ούτε καν στο καθεστώς των έκτακτων υπαλλήλων του δημοσίου.

Είμαστε μια ομάδα ατόμων που αποτελούμε απλώς ένα αριθμό στον κατάλογο διοριστέων και όποτε υπάρχει ανάγκη από άδεια εκπαιδευτικού την καλύπτουμε.

Όμως, με το πέρασμα των χρόνων, η υπηρεσία μας είναι συνεχής και οι αντικαταστάσεις μας μακράς διάρκειας, γεγονός το οποίο μας καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης.

Παρόλα αυτά, όλα τούτα τα χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια από μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, να δημιουργήσει σχέδιο υπηρεσίας για τη θέση του αντικαταστάτη, έτσι ώστε να έχει ξεκάθαρες υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα.

Σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε το θέμα των αδειών (αναλογικών έστω με τη διάρκεια της υπηρεσίας), ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κάλυψης των διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα, όταν αυτές συμπεριλαμβάνονται στο διάστημα της αντικατάστασης, αφού πάντα προέκυπτε το γνωστό «υπάρχουν νομικά κωλύματα».

Εντούτοις, με μεγάλη έκπληξη είδαμε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, εντός ολίγων ημερών να βρίσκει λύση για το απαράδεκτο καθεστώς των «αντικαταστατοσυμβασιούχων» (ο όρος με βούλα πλέον αφού τα δικαιώματα είναι μισά του αντικαταστάτη και μισά του συμβασιούχου), και να αναφέρεται σε άδειες ασθενείας για συμβόλαια 6 και 4 μηνών, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, για πληρωμή Χριστουγέννων και Πάσχα.

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να αναφέρω πως πρέπει να διεκδικήσουμε όλα αυτά που δικαιούμαστε ως αντικαταστάτες. Από τη στιγμή που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προσφέρει αυτά τα συμβόλαια και δεν θεωρεί ότι υπάρχει οποιοδήποτε νομικό κώλυμα, οφείλουμε και εμείς να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε τα βασικά δικαιώματα ενός εργαζομένου που μέχρι τώρα δεν είχαμε.

Ως εκ τούτου, απευθύνουμε έκκληση προς την ΠΟΕΔ αλλά και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όπως ενσκήψουν στο συγκεκριμένο θέμα, αφού τώρα είναι η ώρα να θεσμοθετηθεί το εργασιακό καθεστώς του αντικαταστάτη εκπαιδευτικού».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ