Μετά το καλοκαίρι τι; [10 πράγματα για να γεμίσεις τον Σεπτέμβρη σου]

10 events που μας κρατούν σε εγρήγορση για τις μέρες που έρχονται.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Σεπτέμβριος ήταν ανέκαθεν πλούσιος μήνας σε ότι αφορά στα πολιτιστικά, οπότε η φετινή χρονιά δεν θα μπορούσε σίγουρα να αποτελεί εξαίρεση.

Ρίχνοντας μια ματιά σε όλα όσα έρχονται, απομονώσαμε μερικά από αυτά σε μια δική μας λίστα, με πράγματα που άρεσαν σε εμάς, χωρίς να σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα υστερούν σε κάτι. Περί ορέξεως, εξάλλου, ουδείς λόγος!

 

 

1. Οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Σωκράτης Μάλαμας θα συνυπάρξουν σε μια συναυλία στον χώρο της Παραμυθούπολης, τη Δευτέρα (24/9) με το πρόγραμμά τους να απαρτίζεται τόσο από τραγούδια του τελευταίου τους δίσκο «Με στόμα που γελά» όσο και με τραγούδια που πάντα ζητά να ακούσει το σκληροπυρηνικό κοινό τους. Ώρα έναρξης: 20.00. Πληρ. 99810011.

 

 

2. Το Flying Away Art and Music Festival συνεχίζει την παράδοσή του με το 12ο στη σειρά φεστιβάλ «THE GAME», στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου στο αγαπημένο γήπεδο του Ορφέα, στη καρδιά της Λευκωσίας. 74 art stalls, 150 καλλιτέχνες και δημιουργοί, ζωντανή μουσική, ποτά και street food, παιχνιδότοπος για τα παιδιά και lounge area. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα απαρτίζουν οι C:Real και Μιχάλης Χατζηγιάννης (7/9), Λεωνίδας Μπαλάφας και Μπλε (8/9), ενώ η αυλαία πέφτει με Locomondo (9/9). Ώρα έναρξης: 18.00. Πληρ. 70087171.

 

 

3. Ο Βαγγέλης Γερμανός και η Ευσταθία συναντούνται για πρώτη φορά και λένε τραγούδια δικά τους και άλλων που αγαπούν. Δυο τραγουδοποιοί, δυο γενιές. Εκείνος γουστάρει το ρεμπέτικο, εκείνη το ελαφρό. Ισχύει και το ανάποδο… Με μια ξεχωριστή βραδιά στο Vinylio wine etc, την Παρασκευή 14/9. Ώρα έναρξης: 21.30. Πληρ. 99300430.

 

 

4. H σπουδαία Δήμητρα Γαλάνη παρουσιάζει ένα 2ωρο πρόγραμμα, στο Σκαλί Αγλαντζιάς, (την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου) γεμάτο από τα τραγούδια που την ανέδειξαν, είτε τραγουδώντας τα είτε γράφοντας την μουσική τους και που συνθέτουν το soundtrack μιας ξεχωριστής ζωής και πορείας. Καλεσμένος της στις παραστάσεις αυτές ο νεαρός συνθέτης και ερμηνευτής Ευστάθιος Δράκος που γνωρίσαμε μέσα από τους Minor Project. Ώρα έναρξης: 20.30. Πληρ. 99059257 / 96245929.

 

 

5. Η σπουδαία ομάδα χορού από τις ΗΠΑ, Martha Graham Dance Company, έρχεται Κύπρο για 3 παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ‘Κύπρια 2018’. Τι να πει κανείς για αυτή τη σπουδαία καλλιτέχνη, τη Μάρθα Γκράχαμ (1894-1991), η οποία έχει αναγνωριστεί ως μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές δυνάμεις του 20ου αιώνα. Το 1998 το περιοδικό TIME την χαρακτήρισε «Χορεύτρια του αιώνα» και το περιοδικό People την συμπεριέλαβε στις κορυφαίες «Εμβληματικές Γυναικείες Προσωπικότητες του 20ου Αιώνα». Από την ίδρυσή της το 1926, η «Martha Graham Dance Company» βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία όσον αφορά στην εξέλιξη του σύγχρονου χορού. Σήμερα, η Ομάδα Χορού έχει υιοθετήσει ένα νέο όραμα στον καλλιτεχνικό της προγραμματισμό ο οποίος, παράλληλα με τα κλασικά αριστουργήματα της Γκράχαμ παρουσιάζει και νέες δημιουργίες σύγχρονων, καταξιωμένων χορογράφων. Οι 3 παραστάσεις θα γίνουν στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό (12/9), στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας (14/9) και στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου (16/9). Ώρα έναρξης: 20.30. Πληρ. 70002212.

 

 

6. Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος επιστρέφουν στην Κύπρο και παρουσιάζουν το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, στη Λεμεσό, το «Όμορφο Όνειρό» τους. Μία νέα παράσταση-πρόταση που κλείνει το μάτι στο «Μπελ Ρεβ», την παράσταση που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς με την πρωτοτυπία, την τόλμη και την μελωδικότητα της το χειμώνα που μας πέρασε και τώρα, ο βασικός της πυρήνας παίρνει κάτι από το ελληνικό καλοκαίρι, προσαρμόζεται αναλόγως, αποκτά ένα πιο εξωστρεφές και φωτεινό πρόσωπο και φέρνει την αγαπημένη ερμηνεύτρια για ακόμα μια φορά στην Κύπρο. Ώρα έναρξης: 20.00.

 

 

7. Το Nicosia Beer Fest, θέλοντας να παραμένει το μοναδικό αυθεντικό «Φεστιβάλ Μπίρας» στην Κύπρο, δίνει φέτος περισσότερη έμφαση στους παράγοντες μπίρα και φαγητό, παρουσιάζοντας παράλληλα καταξιωμένα μουσικά σχήματα από Κύπρο τα οποία θα μας κρατάνε συντροφιά για το τριήμερο. Prospectus, Περιπλανώμενοι, Minus One και On Tour, αλλά και DJs, θα βρίσκονται στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου, κατά το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου. Ώρα έναρξης: 19.00. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

8. Ο Κουρέας της Σεβίλλης είναι η όπερα που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 20ου Pafos Aphrodite Festival. Η δημοφιλής όπερα του Gioachino Rossini, θα παρουσιαστεί τις 31 Αυγούστου, 1 και 2 Σεπτεμβρίου, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου. Ο Κουρέας της Σεβίλλης ανήκει στο είδος της ιταλικής κωμικής όπερας μπούφα και αποτελείται απο δύο πράξεις. Ώρα έναρξης: 20.00. Πληρ. 26822218.7

 

 

9. Οι Vocaldente θεωρούνται σήμερα το σημαντικότερο ίσως φωνητικό a cappella συγκρότημα στον κόσμο. Σε αντίθεση με άλλα παρόμοια σχήματα, δε βασίζονται σε ηλεκτρονική ενίσχυση ή ειδικά εφέ αλλά παρουσιάζουν το ρεπερτόριο τους κάποτε χωρίς καθόλου μικρόφωνα και φυσικά πάντοτε χωρίς τη συνοδεία κανενός μουσικού οργάνου. Ωστόσο, το ρεπερτόριο τους είναι σύγχρονο και περιλαμβάνει ποπ και ροκ μουσική των τελευταίων οκτώ δεκαετιών. Μέσα από το ρεπερτόριό τους ταξιδεύουν από τα Roaring Twenties μέχρι τις τελευταίες επιτυχίες της pop, δημιουργώντας μια εντελώς μοναδική συναυλιακή πρόταση. Ώρα έναρξης: 20.30. Πληρ. 25377277.

 

 

10. Οι «Εκκλησιάζουσες» που μας παρουσιάζονται από τον Αλέξανδρο Ρήγα, έρχονται κατευθείαν από την Αρχαία Αθήνα του 400π.Χ. με τη μοναδική διαφορά ότι είναι διανθισμένες με μουσικές από όλη την Ελλάδα. Από τα δημοτικά τραγούδια και Βυζαντινούς ύμνους έως διασκευές στον πυρρίχιο, στο πεντοζάλι, σε Κερκυραϊκά τραγούδια, σε νησιωτικούς ρυθμούς και σε βαλκανικά τέμπο. Οι Εκκλησιάζουσες του Αλέξανδρου Ρήγα έρχονται να μας θυμίσουν ποιες είναι και ποιοι είμαστε, σε δύο παραστάσεις σε Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού (15/9) και Αμφιθέατρο Δήμου Ιδαλίου (16/9). Ώρα έναρξης: 21.00. Πληρ. 77777040.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ