Πόσο εύκολο είναι να εργοδοτηθεί κάποιος στην Κύπρο αμέσως μετά τις σπουδές του;

Ο Κυριάκος Σάββα εργάζεται ως ελεγκτής, λογιστής (certified accountant) στην εταιρεία GAC AUDITORS LTD. Τελείωσε τις σπουδές του στην Κύπρο το 2014, εν μέσω κρίσης, και μόλις 6 μήνες μετά κατάφερε να βρει δουλειά.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως περιγράφει στη CITY, το 2011 είχε βρεθεί στη θέση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή χιλιάδες υποψήφιοι φοιτητές. Συγκεκριμένα, σκεφτόταν να φύγει στο εξωτερικό. Και έθετε διάφορα ερωτήματα στον εαυτό του: «Τι θέλω να σπουδάσω; Αρκεί απλώς ένα οποιοδήποτε πτυχίο;».

Και ήταν τότε που πήρε την απόφαση να μείνει Κύπρο για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων.

«Διάλεξα τις σπουδές στο Alexander College και ειδικά τον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων - BA (Hons) Business Management with Accounting & Finance. Αποφοίτησα το 2014 και θεωρώ ότι έκανα τη σωστή επιλογή!».

Πόσο εύκολο είναι να βρεις δουλειά στην Κύπρο της κρίσης; Τι πρέπει να έχεις κατά νου ενόσω σπουδάζεις; Ο ίδιος απαντά στα εν λόγω ερωτήματα, δίνοντάς μας μικρά tips απευθυνόμενος σε επίδοξους σπουδαστές, ενώ δίνει και μια χρήσιμη συμβουλή.

 

Κυριάκο, τι θα σου μείνει αξέχαστο από την περίοδο που σπούδαζες Κύπρο;

Ο επαγγελματισμός των καθηγητών και ο τρόπος διδασκαλίας. Θεωρώ ότι το Alexander College μπορεί να δώσει γερές βάσεις, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο στους υφιστάμενους φοιτητές άλλα και πτυχιούχους. Επίσης, η φιλική προσέγγιση τόσο των καθηγητών όσο και του υπόλοιπου προσωπικού. Αλλά και οι(ψυχαγωγικές κυρίως) εκδηλώσεις που διοργανώναμε ως φοιτητικόσυμβούλιο. Τα ομαδικά project και η συμμετοχή μου σε σεμινάρια που διοργανώνονταν από το Κολλέγιο με βοήθησαν να ανοίξω το μυαλό μου. Κι αυτό που θα μου μείνει για πάντα είναι η τελευταία μου χρονιά ως πρόεδρος του φοιτητικού Συμβουλίου, αφού μου χάρισε αξέχαστες στιγμές περηφάνιας και χαράς. Συμβουλή μου, να βγείτε έξω, να ανακαλύψετε εξω-ακαδημαϊκές δραστηριότητες, να γίνετε μέλη μιας μεγάλης φοιτητικής κοινότητας.

 

Πρακτικά, πώς βοήθησαν οι σπουδές σου στην επαγγελματική σου αποκατάσταση;

Είτε στο Alexander College, είτε στο δημόσιο πανεπιστήμιο, οι σπουδές έχουν αποκτήσει πια ένα πιο ολοκληρωμένο νόημα, αυτό της πολύπλευρης εκπαίδευσης. Σκοπός είναι και η εσωτερική ενδοσκόπηση, η πολύπλευρη ανάπτυξη, η εξέλιξη του εαυτού ως μέρος του συνόλου της κοινωνίας. Μόνο έτσι οι φοιτητές μπορούν να γίνουν πραγματικά υπεύθυνοι πολίτες με άποψη και στόχους, αποκτώντας τα εφόδια για να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους και την προσωπικότητα ώστε να αποτελέσουν το μελλοντικό κεφάλαιο για τη χώρα.

 

Γιατί στο Alexander;

Η επιλογή του Alexander College έγινε για πολλούς λόγους: γιατί ήταν στην πόλη μου, γιατί το πτυχίο είναι Βρετανικό, που αυτό σημαίνει ότι έχεις όλα τα πλεονεκτήματα του Βρετανικού Πτυχίου, χωρίς το επιπλέον κόστος των σπουδών. Λόγω των 9 απαλλαγών που πρόσφερε το πτυχίο μου από τα 14 μαθήματα του ACCA μπόρεσα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να βρω δουλειά και να αποκτήσω τα υπόλοιπα 5 για το Certified. Και τέλος, η προσιτή τιμή του που δεν είναι απαγορευτική για κανένα βαλάντιο.

 

Πόσο άμεσα, αφότου τελείωσες τις σπουδές σου, εργοδοτήθηκες;

Εργοδοτήθηκα 6 μήνες μετά που τελείωσα τις σπουδές μου, τον Νοέμβριο του 2014. Αυτό που με βοήθησε να ξεκινήσω την καριέρα μου και να ανταπεξέλθω στις συνεντεύξεις ήταν τα εφόδια που απέκτησα και με βοήθησαν να δω όλες τις ευκαιρίες που ανοίχτηκαν μπροστά μου και να εξερευνήσω διάφορες επιλογές καριέρας που ταίριαζαν στις δικές μου ανάγκες κι επιθυμίες.

 

Πληροφορίες για τον κλάδο του BA (Hons) Business Management with Accounting & Finance στο ALEXANDER COLLEGE μπορείτε να βρείτε στο https://alexander.ac.cy/en/courses/undergraduate/bahons-business-administration/


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ