Υπάρχει μια περιοχή στον κόσμο, όπου κάθε Χριστούγεννα οι ντόπιοι παίζουν (πολύ) ξύλο

Κάθε χρόνο, στις 25 Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι συμμετέχουν σε ένα φεστιβάλ ξύλου, το οποίο -κατά τα άλλα- στοχεύει να φέρει ειρήνη στην κοινότητα, πριν μπει η νέα χρονιά. [Βίντεο]

Article featured image
Article featured image

Το φεστιβάλ Takanakuy πραγματοποιείται σε μέρη της επαρχίας Chumbivilcas στο νότιο Περού στις 25 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο και κατά τη διάρκεια αυτού οι ντόπιοι λύνουν τις διαφορές τους… πυξ λαξ – όχι υπό τους ήχους του ελληνικού συγκροτήματος, αλλά με γροθιές και κλωτσιές.

Στα βουνά των Άνδεων, οι ντόπιοι συγκεντρώνονται για μια μέρα με μουσική, χορό, ποτό και γροθιές. Με όλες τις διαφορές και μνησικακίες να επιλύονται τη συγκεκριμένη μέρα, το φεστιβάλ στοχεύει να ενισχύσει τους δεσμούς της κοινότητας και να επιλύσει τις συγκρούσεις πριν μπει η νέα χρονιά.

perouksilo.png



Ολόκληρες πόλεις συμμετέχουν στην εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένων ανδρών, γυναικών, ακόμη και παιδιών. Οι ντόπιοι συγκεντρώνονται σε καθορισμένους χώρους και ανακοινώνουν με ποιους θέλουν να αγωνιστούν.

Ενώ οι μάχες είναι ανοιχτές σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και φύλου, ορισμένες συντηρητικές φωνές αποδοκιμάζουν τη συμμετοχή γυναικών στο Takanakuy, αν και ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους New York Times.

Τα είδη των διαφορών που οδηγούν σε μάχη ποικίλλουν – από προσωπικές συγκρούσεις για ερωτικά ή φιλικά θέματα έως νομικά ζητήματα, όπως εδαφικές διαφορές.

p.png

pερφξ.png



Σκοπός του φεστιβάλ είναι να βοηθήσει τους ντόπιους να επιλύσουν τις συγκρούσεις, ενισχύοντας τους δεσμούς της κοινότητας.

Και επειδή ακριβώς, ο στόχος του φεστιβάλ είναι να φέρει ειρήνη στην κοινότητα, οι τσακωμοί ξεκινούν και τελειώνουν με μια αγκαλιά.

«Ο κόσμος αναρωτιέται: Γιατί η 25η Δεκεμβρίου είναι μια ημέρα ειρήνης; Αλλά υπάρχει ένα κοινωνικό νόημα σε αυτό. Ακριβώς αυτό της διευθέτησης των συγκρούσεων ως μιας μορφής κοινωνικής κάθαρσης», είπε ένας ντόπιος σε ντοκιμαντέρ του Vice News.

Είπε επίσης ότι το φεστιβάλ επέτρεψε στους ντόπιους να πάρουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους αντί να τη διαχειρίζονται αποκλειστικά «ισχυροί άνθρωποι».



Οι συμμετέχοντες μπορούν να χτυπήσουν με γροθιές και κλωτσιές, αλλά δεν επιτρέπεται να πηδήξουν πάνω από τους αντιπάλους τους ή να συνεχίσουν να τους χτυπούν όταν αυτοί βρίσκονται στο έδαφος.

Οι παρευρισκόμενοι φορούν παραδοσιακές στολές και κοστούμια, ενώ το φεστιβάλ περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική των Άνδεων και χορό.

περούξύλο_σίτυφ.png



Δεν είναι σαφές πότε και πώς ξεκίνησε το φεστιβάλ, αλλά ορισμένοι προτείνουν ότι ξεκίνησε σε περιόδους αποικιοκρατίας, όταν οι Ισπανοί έβαζαν τους σκλάβους τους να πολεμήσουν, σύμφωνα με τη La Republica.

περούξύλο_σίτυ.png

ξ2.png

ξ.png


Με πληροφορίες από insider.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ