Ένα ρομπότ έσπασε το δάχτυλο του 7χρονου αντιπάλου του στο σκάκι

Το πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε στο τουρνουά σκακιού της Μόσχας, «Moscow Open».

Article featured image
Article featured image


Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στο φημισμένο τουρνουά σκακιού της Μόσχας «Moscow Open», όταν ένα ρομπότ που έπαιζε σκάκι με έναν 7χρονο, ενοχλήθηκε από τις γρήγορες αντιδράσεις του αγοριού, άρπαξε και έσπασε το δάχτυλό του κατά τη διάρκεια του ματς τους, όπως μετέδωσαν ρωσικά Μέσα ενημέρωσης.

«Το ρομπότ έσπασε το δάχτυλο του παιδιού», δήλωσε ο Σεργκέι Λαζάρεφ, πρόεδρος της Σκακιστικής Ομοσπονδίας της Μόσχας, στο πρακτορείο ειδήσεων TASS μετά το περιστατικό, όπως αναφέρει ο Guardian, προσθέτοντας ότι το μηχάνημα είχε παίξει σε πολλές προηγούμενες διοργανώσεις χωρίς να ταραχθεί. «Αυτό είναι κακό προφανώς», συμπλήρωσε.

Το βίντεο από το περιστατικό της 19ης Ιουλίου που δημοσιεύτηκε από το κανάλι «Baza» στο Telegram δείχνει το ρομπότ να «τσιμπάει» το δάχτυλο του αγοριού και να το κρατάει για αρκετά δευτερόλεπτα, προτού σπεύσει μια γυναίκα ακολουθούμενη από τρεις άνδρες, οι οποίοι τελικά τον απελευθέρωσαν και τον απομάκρυναν.


Τι συνέβη

Ο Σεργκέι Σμαγίν, αντιπρόεδρος της Ρωσικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, δήλωσε στο Baza ότι το ρομπότ φάνηκε «να ορμάει» αφού πήρε ένα από τα πιόνια του αγοριού. «Αντί να περιμένει το μηχάνημα να ολοκληρώσει την κίνησή του, το αγόρι επέλεξε μια γρήγορη αντεπίθεση», είπε περιγράφοντας το περιστατικό.



«Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες ασφαλείας και το παιδί, προφανώς, τους παραβίασε. Όταν έκανε την κίνησή του, δεν συνειδητοποίησε ότι έπρεπε πρώτα να περιμένει», δήλωσε ο Σμαγίν.

Ο Λαζάρεφ από τη μεριά του είχε μια διαφορετική εκδοχή για τα όσα συνέβησαν, λέγοντας ότι το παιδί «έκανε μια κίνηση και δεν έδωσε χρόνο στο ρομπότ να απαντήσει, έτσι εκείνο άρπαξε το αγόρι επειδή βιάστηκε να παίξει».

Σύμφωνα με το Baza το αγόρι ονομάζεται Κρίστοφερ και είναι ένας από τους 30 καλύτερους σκακιστές της ρωσικής πρωτεύουσας στην κατηγορία κάτω των εννέα ετών. «Οι άνθρωποι έσπευσαν να βοηθήσουν και ελευθέρωσαν το δάχτυλο του νεαρού παίκτη, αλλά το κάταγμα δεν μπορούσε να αποφευχθεί», ανέφερε.

Ο Λαζάρεφ δήλωσε στο Tass ότι ο Κρίστοφερ, του οποίου το δάχτυλο μπήκε σε γύψο, δεν έδειξε να έχει τραυματιστεί υπερβολικά από την επίθεση. «Το παιδί έπαιξε την αμέσως επόμενη μέρα, ολοκλήρωσε το τουρνουά και οι εθελοντές τον βοήθησαν με τις κινήσεις του», είπε.

Οι γονείς του, πάντως, φέρονται να έχουν επικοινωνήσει με την εισαγγελία. «Θα επικοινωνήσουμε, θα βρούμε άκρη και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε», είπαν.

Ο Σμαγίν δήλωσε στο RIA Novosti ότι το περιστατικό ήταν «μια σύμπτωση» και ότι το ρομπότ είναι «απολύτως ασφαλές». Το μηχάνημα, το οποίο μπορεί να παίζει πολλούς αγώνες ταυτόχρονα και φέρεται να είχε ήδη παίξει τρεις την ημέρα που συνάντησε τον Κρίστοφερ, ήταν «μοναδικό», όπως το χαρακτήρισε. «Έχει αποδώσει σε πολλά τουρνουά. Προφανώς, τα παιδιά πρέπει να προειδοποιούνται. Συμβαίνει».

Ένας Ρώσος γκραν-μάστερ, ο Σεργκέι Καρτζάκιν, δήλωσε ότι το περιστατικό οφείλεται αναμφίβολα σε «κάποιο είδος σφάλματος λογισμικού ή κάτι τέτοιο», προσθέτοντας: «Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν. Συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα. Εύχομαι καλή υγεία στο αγόρι».



Με πληροφορίες από News47, Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ