«Νεκρομποτική»: ο επιστημονικός τομέας που «αναστήνει» νεκρές αράχνες και τις μετατρέπει σε ρομπότ

«Αυτός ο τομέας της “μαλακής ρομποτικής” είναι πολύ διασκεδαστικός».

Article featured image
Article featured image


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ράις των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται πως ξεκίνησαν τον νέο κλάδο της «Νεκρομποτικής», αφού μετέτρεψαν επιτυχημένα νεκρές αράχνες σε... ρομπότ.

Μια ερευνητική ομάδα εμπνεύστηκε από τους πρωτόγονους ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν μέρη νεκρή ζώων, όπως τα δέρματά τους για ρούχα και τα κόκαλά τους για εργαλεία, εγκαινιάζοντας τον νέο αυτό επιστημονικό τομέα, στον οποίο «μη-ζωντανά υλικά» που έχουν συλλεχθεί από προηγουμένως ζωντανούς οργανισμούς χρησιμοποιούνται ως ρομποτικά εξαρτήματα.

Στην προκειμένη περίπτωση η ομάδα επαναχρησιμοποίησε τα κουφάρια νεκρών αραχνών, τα οποία μετέτρεψε σε μηχανικές λαβές.



Πως λειτουργεί το πείραμα;


Οι αράχνες κινούν τα άκρα τους χρησιμοποιώντας υδραυλικά συστήματα, σε αντίθεση με τους ανθρώπους ή άλλα θηλαστικά, που συστέλλουν ή χαλαρώνουν μύες για να δημιουργήσουν κίνηση. Διαθέτουν έναν θάλαμο κοντά στο κεφάλι τους, ο οποίος στέλνει αίμα στα πόδια τους, αναγκάζοντάς τα να τεντωθούν. Όταν η πίεση από τον θάλαμο εκτονώνεται, τα πόδια τους μαζεύονται ξανά.

Εισάγοντας, λοιπόν, μια βελόνα στο σώμα μιας αράχνης και κολλώντας την εκεί για να σφραγιστούν τυχόν κενά, οι επιστήμονες έκαναν με πιεσμένο αέρα τη νεκρή αράχνη να ανοίγει τα πόδια της. Η «νεκρομποτική λαβή» που δημιούργησαν μπορεί να σηκώνει πάνω από το 130% του βάρους του σώματος της αράχνης.

Μιλώντας σχετικά, ο καθηγητής Daniel Preston τόνισε πως: «Αυτός ο τομέας της “μαλακής ρομποτικής” είναι πολύ διασκεδαστικός, επειδή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προηγουμένως ανεκμετάλλευτους τύπους υλικών. Η αράχνη εντάσσεται σε αυτό το πεδίο έρευνας. Είναι κάτι που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά έχει πολλές δυνατότητες».



Η έρευνα αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Science στις 25 Ιουλίου του 2022 και μπορείτε να τη δείτε πατώντας ΕΔΩ.


Με πληροφορίες από unboxholics

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ