«Παιδιά ακρωτηριασμένα, με τεράστια εγκαύματα και ανοιχτές πληγές ζουν σε άθλιες συνθήκες»

Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας Αμερικανίδας νοσοκόμας και μια διεθνής κοινότητα που παρακολουθεί (συγκλονισμένα) άπραγη το αιματοκύλισμα που συντελείται στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας.

Article featured image
Article featured image

φρίκη που έζησε στη Λωρίδα της Γάζας περιέγραψε μια Aμερικανίδα νοσοκόμα, η οποία έφυγε από τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα την περασμένη εβδομάδα.

H Έμιλι Κάλαχαν είπε στο CNN τη Δευτέρα ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους της επέλεξαν να μείνουν στην περιοχή, παρόλο που γνωρίζουν ότι μπορεί να σκοτωθούν.

Η Κάλαχαν, Επικεφαλής Νοσηλευτικών Δραστηριοτήτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF), βρισκόταν στη Γάζα από τον Αύγουστο και έφυγε από εκεί την περασμένη Τετάρτη. Στη συνέντευξή της περιέγραψε τη φρίκη που βιώνουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να διαβιούν σε ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ αντιμετωπίζουν τις ασταμάτητες επιθέσεις από το Ισραήλ.

Δήλωσε, χαρακτηριστικά, ότι η ομάδα της είδε «παιδιά με τεράστια εγκαύματα στο πρόσωπο, στον λαιμό και σε όλα τα άκρα τους».

«Επειδή τα νοσοκομεία είναι τόσο υπερφορτωμένα, παίρνουν εξιτήριο αμέσως», είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι τα παιδιά στη συνέχεια στέλνονται σε καταυλισμούς προσφύγων χωρίς πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. «Υπάρχουν 50.000 άνθρωποι σε αυτόν τον καταυλισμό τώρα και τέσσερις μόνο τουαλέτες. Τους δίνουν νερό κάθε 12 ώρες», είπε, αναφερόμενη στον καταυλισμό της UNRWA στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Η Κάλαχαν είπε ότι υπήρχαν παιδιά με «εκτεταμένα εγκαύματα και ανοιχτές πληγές και μερικούς ακρωτηριασμούς» που απλώς κυκλοφορούν σε αυτές τις συνθήκες. «Οι γονείς φέρνουν τα παιδιά τους σε εμάς και λένε, “παρακαλώ μπορείτε να βοηθήσετε;” και εμείς δεν έχουμε προμήθειες».

lorida4.png



Η Κάλαχαν δήλωσε ότι η ίδια και η ομάδα της έπρεπε να «ζητήσουν χάρες και να παρακαλέσουν φίλους» για τρόφιμα και νερό, ενώ είπε ότι θα λιμοκτονούσαν εάν δεν είχαν πάρει βοήθεια.

«Όταν λέω ότι θα είχαμε πεθάνει από την πείνα χωρίς αυτούς, δεν υπερβάλλω», είπε και πρόσθεσε: «Και στις στιγμές της απόλυτης απελπισίας των πολιτών, ήταν σταθεροί και ήρεμοι και απλώς τους μιλούσαν και τους έλεγαν ότι και αυτοί βρίσκονταν στην ίδια “βάρκα”, δεν είχαν προμήθειες, δεν είχαν επίσης φαγητό και νερό, κοιμούνταν επίσης έξω στο τσιμέντο».

Η Κάλαχαν είπε επίσης, στο CNN ότι μία από τις συναδέλφους της, μια νοσοκόμα, σκοτώθηκε το πρώτο σαββατοκύριακο των ισραηλινών επιθέσεων.

«Σκοτώθηκε όταν ανατινάχθηκε ένα ασθενοφόρο έξω από το νοσοκομείο», ανέφερε.

Όταν ήρθαν οι εντολές εκκένωσης από τη Γάζα, η Κάλαχαν είπε ότι έστειλε αμέσως μήνυμα σε μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου για να δει αν θα έρθουν μαζί της.

«Και η μόνη απάντηση που πήρα ήταν, "Αυτή είναι η κοινότητά μας. Αυτή είναι η οικογένειά μας. Αυτοί είναι οι φίλοι μας. Εάν πρόκειται να μας σκοτώσουν, θα πεθάνουμε σώζοντας όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε"», είπε.

Τώρα, είπε ότι ανησυχεί καθημερινά για την ασφάλεια των συναδέλφων της.

«Ξυπνάω κάθε πρωί και στέλνω ένα γραπτό μήνυμα και ρωτάω “Ζεις;” είπε η Κάλαχαν στο CNN. «Και κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ στέλνω άλλο ένα μήνυμα που λέει, “Ζεις;”».


Νεκροταφείο παιδιών η Γάζα


Τριάντα ημέρες έχουν περάσει από την επίθεση της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη με πολλούς νεκρούς, τραυματίες και πάνω από 200 ομήρους, που έφερε την έναρξη ενός άνευ προηγουμένου ισραηλινού σφυροκοπήματος, με το Τελ Αβίβ να βομβαρδίζει ανελέητα σπέρνοντας τον θάνατο και την καταστροφή στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, διαφημίζοντας ανά τον πλανήτη το «δικαίωμα στην άμυνα».

Παρά τα χιλιάδες θύματα, τους πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους, την ακραία ανθρωπιστική καταστροφή και την ισοπέδωση κτηρίων και κρίσιμων υποδομών, ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να κλιμακώσει τις επόμενες ώρες και ημέρες τα χτυπήματά του, ενώ ο Μπένιαμιν Νετανιάχου διαμηνύει πως δεν έχει πρόθεση να συμφωνήσει σε εκεχειρία.

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) διαμηνύει ότι η Γάζα έχει «μείνει μόνη» για να αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, καθώς 16 από τα 35 νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας και άλλα έχουν ξεμείνει από καύσιμα.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιτρέψει την είσοδο αδιάκοπης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων», είπε ο Νεμπάλ Φαρσάχ στο Al Jazeera.

Η PRCS, η οποία διαχειρίζεται το νοσοκομείο al-Quds, δήλωσε ότι η εγκατάσταση λειτουργεί παρά τη σοβαρή έλλειψη φαρμάκων και καυσίμων. Καμία βοήθεια δεν έχει επιτραπεί να εισέλθει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, ενώ μόνο ένα περιορισμένο ποσό έχει φτάσει στον νότο.


Το μέγεθος της φρίκης


Τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές αρχές είναι το λιγότερο εφιαλτικά με τον τελευταίο απολογισμό να μιλά για 10.022 νεκρούς, ανάμεσά τους περισσότερα από 4.000 παιδιά.

Ενδεικτικά:

-Τα νοσοκομεία κατά μέσο όρο δέχονται έναν τραυματία κάθε λεπτό και 15 πτώματα ανά ώρα.

-Έξι παιδιά και πέντε γυναίκες σκοτώνονται κάθε μια ώρα.

-Περίπου το 70% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί με τη βία από τα σπίτια του εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών και επιδρομών.

-Περίπου 30.000 τόνοι εκρηκτικών έχουν «πέσει» από το Ισραήλ σε έναν μήνα, δηλαδή 82 τόνοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

-Τα μισά νοσοκομεία και το 62% των πρωτοβάθμιων μονάδων φροντίδας είναι, ουσιαστικά, εκτός λειτουργίας.

-Το 50% των κτηρίων έχουν καταστραφεί, ενώ το 10% των κατοικιών έχουν χαρακτηριστεί ως ακατοίκητα.

-Το ένα τρίτο των σχολείων είναι κατεστραμμένα και το 9% δεν λειτουργεί.

-Το 14% των τζαμιών στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές και το 5% είναι πλήρως κατεστραμμένα.


Αυτά, βέβαια, δυστυχώς είναι μόνο ένα κομμάτι της εφιαλτικής πραγματικότητας για τους Παλαιστίνιους. Η ανθρωπιστική κρίση ξεπερνάει κάθε όριο, με τους κατοίκους της Γάζας να είναι αντιμέτωποι με τον αφανισμό, καθώς παλεύουν καθημερινά να βρουν τροφή και νερό, τα μπλακάουτ είναι καθημερινά και η «ασφάλεια» είναι απαγορευμένη λέξη από τον Βορρά έως το Νότο και τα σύνορα με την Αίγυπτο.


Με πληροφορίες από CNN, Al Jazeera, efsyn.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ