Σεξομολογήσεις #643: «Γιατί η μάνα μου θέλει να με κάνει να νιώθω σκ@τά;»

Η αναγνώστρια περιγράφει μία κατάσταση γνώριμη σε πολύ κόσμο – μία τοξική μητέρα η οποία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προσπαθεί να κατευθύνει και να ελέγξει τη ζωή του παιδιού της – ειδικά αν αυτό το παιδί είναι κόρη. Από τη Σεξομολόγηση #643 κρατήστε και διαβάστε (με προσοχή) την απάντηση της Tipster.

Article featured image
Article featured image

*Αν θέλεις κι εσύ απάντηση στην απορία σου, αν θέλεις να μοιραστείς μια ιστορία σου με την Tipster, γράψε στο sextalk@city.com.cy


Καλησπέρα! Εγώ γράφω σου γιατί εν έχω λεφτά για ψυχολόγο τζαι πρέπει κάπου να τα πω να ξεσπάσω. Το πρόβλημά μου είναι η μάνα μου. Είμαι 30 κάτι, και δυστυχώς μένω ακόμα με τους δικούς μου αφού ο μισθός μου όσο τζαι κανεί με να καλύπτω τα έξοδά μου. Είμαι single το τελευταίο διάστημα, όι πως έπαιζε κάτι σοβαρό προηγουμένως, αλλά πλέον εν παίζει τίποτε. Όπως αντιλαμβάνεσαι είμαι σε μία ηλικία που η πλειοψηφία του κύκλου μου είτε παντρεύεται, είτε κάμνει μωρά, είτε βαφτίζει, είτε τα κάνει όλα μαζί και όπως αντιλαμβάνεσαι το γεγονός αυτό πυροδοτεί ομηρικούς καβγάδες με τη μάνα μου για το πότε θα πάρω τζαι εγώ τον δρόμο τον «σωστό». Κάθε φορά που θα της πω ότι μια φίλη/φίλος παντρεύεται ή βαφτίζει, ξεκινά την μουρμούρα, τις υποδείξεις, την κριτική, τα σχόλια για το πότε εγώ θα παντρευτώ, για το πόσο λάθος διαχειρίζομαι τη ζωή μου, για το ότι θα μείνω στο ράφι και δεκάδες άλλους χαρακτηρισμούς που με διαλύουν. Τζαι δεν είναι πως δεν θέλω να παντρευτώ ή κάτι, απλώς ακόμα δεν ήβρα το άτομο που θα πω ότι θέλω να κάμω ένα τόσο σοβαρό επόμενο βήμα. Ξέρω πως δεν πρέπει να την ακούω τζαι να επηρεάζομαι, αλλά εν μπορώ κάθε φορά η ίδια ιστορία. Νιώθω σκατά, τζαι δεν ξέρω πώς να το χειριστώ. Νιώθω πως το κάμνει επίτηδες για να με πληγώσει, να με διαλύσει ψυχολογικά. Νιώθω ότι εν με αγαπά, ότι της είμαι βάρος. Κάθε φορά κάτι θα έβρει για να μου την πει τζαι να με κάμει σκατά. Θέλω τόσο πολλά να φύω, αλλά ειλικρινά πρακτικά εν μπορώ. Ούτε τζαι μπορώ να παντρευτώ για να πνάσει. Εν την αντέχω άλλον.



Toxic! Μόνο έτσι μπορώ να χαρακτηρίσω την κατάσταση που μου περιγράφεις και δυστυχώς η περίπτωσή σου είναι μία από τις πολλές που συμβαίνουν γύρω μας: Γονείς να πιέζουν τα παιδιά τους, ειδικά τις κόρες, να παντρευτούν και να κάνουν νωρίς παιδιά, μπας και χάσουν το τρένο. Λες και πρέπει όλοι να μπουν σε αυτό το γαμημένο το τρένο λες και όλοι θέλουν να μπουν σε αυτό το τρένο. Ωστόσο εδώ δεν είναι ούτε ο χώρος ούτε η στιγμή για να αναλύσουμε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά σαν κληρονομική ασθένεια. Το ζητούμενο είσαι εσύ και ο τρόπος που εκλαμβάνεις αυτήν την πίεση και την τοξική συμπεριφορά. Και θεωρώ πως ο λόγος που σε επηρεάζει τόσο πολύ η μάνα σου και αυτά που σου λέει είναι γιατί μέσα σου σκέφτεσαι τα ίδια πράγματα είτε γιατί επιθυμείς κι εσύ να παντρευτείς και να κάνεις παιδιά είτε γιατί σε πότισαν με τα πρέπει αυτής της συνθήκης και θεωρείς πως αυτό οφείλεις να κάνεις. Επειδή όπως λες και η ίδια, το θες κι εσύ, αλλά ακόμη δεν το έχεις καταφέρει, προφανώς το χρεώνεις στον εαυτό σου ως προσωπική αποτυχία εξού και σε αγγίζουν τόσο βαθιά τα σχόλια της μάνας σου. Θα συμφωνήσω πως επειδή πρόκειται για βαθιά υπαρξιακά θέματα, η ψυχοθεραπεία είναι η καλύτερη λύση, παρόλα αυτά μέχρι να φτάσεις σε εκείνο το σημείο πρέπει να θωρακίσεις τον εαυτό σου απέναντι στην τοξικότητα της μάνας σου με κάθε τρόπο. Το να νιώθεις αποτυχημένη επειδή δεν παντρεύτηκες, είναι αρχικά μέγα λάθος. Ο γάμος και τα παιδιά δεν είναι δα και πυρηνική φυσική ούτε και χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες, για να τα κάνεις, το μετά είναι το πρόβλημα. Επίσης, το γεγονός ότι δεν έπεσες στην παγίδα ενός βιαστικού γάμου για να ικανοποιήσεις τρίτους, χωρίς πραγματικά να το θέλεις, αυτό δείχνει πόσο συνειδητοποιημένο και συγκροτημένο άτομο είσαι. Ή θεωρείς πώς θα ήταν καλύτερα να παντρευτείς έναν άνθρωπο που δεν θέλεις και να έχεις έναν κακό γάμο, απλώς και μόνο για να λες ότι είσαι παντρεμένη; Αν ο γάμος και τα παιδιά είναι αυτό που πραγματικά θες από τη ζωή σου, θα γίνει, όταν η στιγμή είναι η κατάλληλη. Όσο για τη μάνα σου, νομίζω πως ο μόνος τρόπος είναι να την αντιμετωπίσεις στα ίσα και την επόμενη φορά που θα ξεκινήσει το κήρυγμα να της απαντήσεις αναλόγως και με αλήθεια. Δεν λέω πως θα την σταματήσει αυτό, αλλά σίγουρα θα σε κάνει να νιώσεις εσύ καλύτερα!


#AskTipster

Αν θέλεις κι εσύ απάντηση στην απορία σου γράψε στο sextalk@city.com.cy

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ